Τη μνήμη του Τιμίου Προδρόμου γιορτάζουν οι Ταγαράδες το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου 2022.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταγαράδων Δημήτρης Καλαθάς με το Συμβούλιο της Κοινότητας και ο Ιερέας Σωτήριος Καλαφάτης με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσκαλούν τους απανταχού προσκυνητές σε ένα διήμερο λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της Πανήγυρης του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ταγαράδων, που θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022, πλησίον της εκκλησίας μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο του Χωριού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
– ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
19:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας Τιμίου Προδρόμου
21:30: Χαιρετισμοί επισήμων, μουσικοχορευτικό ταξίδι στον Πόντο, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ταγαράδων. Παραδοσιακό – Λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα «ΣΕΡΓΙΑΝΙ».
– ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
07:00: Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
19:00: Εσπερινός – Παράκληση Τιμίου Προδρόμου, λαϊκό γλέντι με τον Αιμίλιο Καρακώστα.
Κατά το εορταστικό διήμερο και την προσεχή εβδομάδα θα λειτουργεί η Λαογραφική Έκθεση Ταγαράδων που στεγάζεται στο κοινοτικό κατάστημα στην οδό Κύπρου πίσω από το Κ.Α.Π.Η.
Η Λαογραφική Έκθεση λειτουργεί από το 2011 και ενσαρκώνει ουσιαστικά το όραμα των κατοίκων του χωριού να συγκεντρώσουν, να περισώσουν και να προβάλουν, αξιοποιώντας τον λαογραφικό πλούτο της περιοχής, οτιδήποτε αποτελεί κομμάτι της λαϊκής παράδοσης.
Ο χώρος επιφυλάσσει στον επισκέπτη ένα συγκινητικό ταξίδι στον χρόνο, που ανακαλεί μνήμες και συναισθήματα, αλλά και μια επιμορφωτική περιήγηση στα χνάρια μιας εποχής που πέρασε, αλλά άφησε έντονο το αποτύπωμά της, καθώς φιλοξενεί αντικείμενα από όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, που καθρεφτίζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό μέσα στον οποίο γεννήθηκαν και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού:
Κατά την βυζαντινή περίοδο η περιοχή των Ταγαράδων, μαζί με άλλα πλησιόχωρα μέρη, είναι ίσως «μετόχι» (μοναστηριακό κτήμα) της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Το 1430, μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς ή λίγο αργότερα, η περιοχή περνάει στην κατοχή των νέων κατακτητών. Στο τέλος της τουρκοκρατίας (τέλη 19ου – αρχές 20ού αι.), οι Ταγαράδες αποτελούν τσιφλίκι του Ιμπή Αγά.
Το 1923 εγκαθίστανται 48 οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία και 32 οικογένειες από την Ανατολική Θράκη. Αυτοί οι 282 πρώτοι νέοι κάτοικοι μετονομάζουν το χωριό από Ταγαρτζήδες σε Ταγαράδες.
Το 1936 εγκαθίστανται 6 ή 8 οικογένειες Σαρακατσαναίων από τη Στερεά Ελλάδα, έχοντας αγοράσει μέρος του κτήματος «Αγγελάκη».
Το 1950 ιδρύεται η Κοινότητα Ταγαράδων και εκλέγεται το πρώτο Κοινοτικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Διαμαντή Μπαλτόγλου.
Το 1999 η Κοινότητα Ταγαράδων εντάσσεται στον Δήμο Θέρμης, ενώ μεταξύ 2000-2010 εγκαθίστανται στο χωριό νέοι κάτοικοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Το 2011 ο πληθυσμός ανέρχεται σε 2.088 κατοίκους.
Χαρακτηριστικά του χωριού είναι η ευρυχωρία, οι μεγάλοι δρόμοι, οι βαθιές ρεματιές, καθώς και το ήπιο και δροσερό κλίμα, στοιχεία που το καθιστούν σημαντικό προάστιο της Θεσσαλονίκης και ελκυστικό τόπο διαμονής για νέους κατοίκους.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ταγαράδων Δημήτριος Καλαθάς απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες να συμμετέχουν, να στηρίξουν και να απολαύσουν τις φετινές εκδηλώσεις που επανακάμπτουν δυναμικά έπειτα από δυόμισι χρόνια πανδημίας.