Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Στο έλεος βανδάλων ξανά το «Αγόρι» στη Ναυαρίνου (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Στο έλεος βανδάλων ξανά το «Αγόρι» στη Ναυαρίνου (ΦΩΤΟ)

Για μια ακόμη φορά το «Αγόρι» στη Ναυαρίνου βρέθηκε στο στόχαστρο βανδάλων.

Το συγκεκριμένο σιντριβάνι με το γνωστό άγαλμα, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο group του Facebook “Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης”, με το που αφαιρέθηκαν τα νερα αμέσως γέμισε σκουπίδια και βανδαλίστηκε.

Η ιστορία του αγάλματος

Το ορειχάλκινο άγαλμα του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Ναυαρίνου ονομάζεται «Παιδί που Σφυρίζει», καθώς κάποτε νερό έτρεχε από το στόμα και τα γεννητικά του όργανα. Το σιντριβάνι τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1968, ενώ πανομοιότυπο άγαλμα υπάρχει και στην κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων.
Ο γλύπτης Νικόλας τιμήθηκε επανειλημμένως με διεθνή βραβεία και διακρίσεις στο Παρίσι, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία και αλλού.Η ιδέα του Μάνεκεν Πις (Manekenn Pis), δηλαδή το μικρό αγόρι που σφυρίζει και κατουράει ανακυκλώνοντας το νερό, ανήκει στον Ζερόμ Ντυκεσνόι (Jérôme Duquesnoy) που τοποθέτησε πρώτος ένα τέτοιο άγαλμα το 1618 σε κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, το οποίο σήμερα αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της πρωτεύουσας του Βελγίου.

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα