Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Στις πύλες των νοσοκομείων γιατροί! Ξεκινού κινητοποιήσεις

Θεσσαλονίκη: Στις πύλες των νοσοκομείων γιατροί! Ξεκινού κινητοποιήσεις

Την κρισιμότητα της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν ιατροί κι άλλοι εργαζόμενοι σ’ αυτά, που θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  στη Θεσσαλονίκη.


Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους, ”το δημόσιο σύστημα υγείας εδώ και ένα χρόνο διανύει την μέρα της μαρμότας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνεχίζουν να είναι τεράστιες. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα κυρίως επικουρικών που έχουν ημερομηνία λήξης. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, με χιλιάδες συναδέλφους να έχουν νοσήσει και με την αναστολή αδειών του προσωπικού να συνεχίζεται εδώ και μήνες. Η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, από άλλες νόσους πλην Covid, με την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων και τη μετατροπή απλών κλινικών σε κλινικές Covid να συνεχίζεται, υποβαθμίζεται, ενέχοντας το σοβαρό κίνδυνο για καθυστερημένη διάγνωση σοβαρών ασθενειών (π.χ. καρκίνο), επιδείνωση της κατάστασής τους, αναπηρία ή και απώλεια ζωών”.

Οι διαμαρτυρίες.

*Πέμπτη 28/1  ημέρα δράσης στα νοσοκομεία με συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων μαζί τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.

Διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων στις πύλες των νοσοκομείων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

*Συμμετοχή την Τετάρτη 3/2 στην ημέρα δράσης για την ΠΦΥ με συμβολικές κινητοποιήσεις στο ΚΥ Θέρμης και στο ΚΥ Πύλης Άξιου.

*Διαδικτυακή σύσκεψη των σωματείων των υγειονομικών της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 3/2 στις 18:00. Συμμετοχή την Τρίτη 16/2 στην 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση στις 10:00 στο Υ.ΜΑ.Θ., τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών. 

Το δημόσιο σύστημα υγείας εδώ και ένα χρόνο διανύει την μέρα της μαρμότας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνεχίζουν να είναι τεράστιες. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα κυρίως επικουρικών που έχουν ημερομηνία λήξης. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, με χιλιάδες συναδέλφους να έχουν νοσήσει και με την αναστολή αδειών του προσωπικού να συνεχίζεται εδώ και μήνες. Η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, από άλλες νόσους πλην Covid, με την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων και τη μετατροπή απλών κλινικών σε κλινικές Covid να συνεχίζεται, υποβαθμίζεται, ενέχοντας το σοβαρό κίνδυνο για καθυστερημένη διάγνωση σοβαρών ασθενειών (π.χ. καρκίνο), επιδείνωση της κατάστασής τους, αναπηρία ή και απώλεια ζωών.
Παράλληλα, για το τραγικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη με την έξαρση της πανδημίας στην Β. Ελλάδα, η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις εγκληματικές της ευθύνες, τις επιρρίπτει στους γιατρούς (με νομικές επεκτάσεις) και τον λαό. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό για το επικείμενο τρίτο κύμα. Αντίθετα, αναπτύσσει εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία με το υπάρχον υπερεξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό, το οποίο οδηγεί σε υπερεφημέρευση και παραπέρα εξάντληση αναθέτοντάς του ευθύνες που δεν του αντιστοιχούν και βαφτίζοντάς το εθελοντές. Μετατρέπει τα ΚΥ αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς να εξασφαλίζεται το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό και οι υποδομές. Χωρίς να προβλέπεται η συστηματική παρακολούθηση των εμβολιασθέντων και η φαρμακοεπαγρύπνηση. Χωρίς να δίνεται καμιά σημασία στις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού τόσο για την πανδημία Covid όσο και για την απλή νοσηρότητα.
Τα μόνα που περισσεύουν είναι από την μια τα κροκοδείλια τηλεοπτικά δάκρυα και από την άλλη οι απειλές, οι διώξεις και η επίρριψη ευθυνών από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων στους υγειονομικούς.
Φτάνει πιά ο εμπαιγμός.
Η έλευση του τρίτου κύματος σε αυτές τις συνθήκες είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες. Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να σταματήσει να κωφεύει στα αιτήματα των υγειονομικών, για να αποσοβηθούν τα χειρότερα, και να προχωρήσει άμεσα σε:
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσληφθούν τώρα με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων, όλοι οι γιατροί που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την 3η και 4η ΥΠΕ. Άνοιγμα της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε κάθε νοσοκομείο.
Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για άμεση επανέναρξη των τακτικών ΕΙ και χειρουργείων.
Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες). Διενέργεια των εμβολιασμών σε επίπεδο ΠΦΥ με εξασφάλιση των κατάλληλων δομών, του εξοπλισμού και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με επαρκή εκπαίδευσή του, τόσο ως προς την εμβολιαστική διαδικασία όσο και στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από την διαδικασία του εμβολιασμού.
Ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσει τον καθοριστικό ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid και post-Covid ασθενών καθώς και της διενέργειας του εμβολιασμού.
Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3500 κλίνες, που είναι αναγκαίες με βάση τον πληθυσμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.
Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας –δομές, προσωπικό, εξοπλισμός, εργαστήρια και αντιδραστήρια -, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες για τους covid και τους μη covid ασθενείς χωρίς αποζημιώσεις προς τους κλινικάρχες.
Άμεση έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών, το Παναγία και το πρώην 424 για την νοσηλεία των ασθενών με Covid.
Όχι στα εντέλλεσθε και την υπερεφημέρευση. Να αρθεί η αναστολή των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς.
Μέριμνα για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων.
Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Αφορολόγητη η απολαβή από κάθε πρόσθετη εφημερία.
Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Να οριστεί η νόσηση με Covid ως επαγγελματική ασθένεια. Χορήγηση επιδόματος επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.
Επαναφορά όλων των αντισυνταγματικών περικοπών στις αποδοχές σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών.
Διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το προσωπικό και λήψη των κατάλληλων μέτρων για την μείωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Διακοπή μετακινήσεων υγειονομικών σε άλλα τμήματα, εξασφάλιση των όρων καθαριότητας υγιεινής και απολύμανσης των χώρων του νοσοκομείου, εξασφάλιση των απαραίτητων ΜΑΠ για όλο το προσωπικό, εξασφάλιση ασφαλών χώρων ξεκούρασης για το προσωπικό.
Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό. Μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.
Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Καλούμε όλους τους υγειονομικούς μέσα από τα σωματεία να συμβάλλουν στην επιτυχία των κινητοποιήσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων σε κάθε νοσοκομείο και την διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ. Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων της πόλης να παλέψουν μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα σωματεία για την εξασφάλιση της υγείας του λαού.
Καλούμε σε:
Συμμετοχή την Πέμπτη 28/1 στην ημέρα δράσης στα νοσοκομεία με συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων μαζί τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων. Διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων στις πύλες των νοσοκομείων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Συμμετοχή την Τετάρτη 3/2 στην ημέρα δράσης για την ΠΦΥ με συμβολικές κινητοποιήσεις στο ΚΥ Θέρμης και στο ΚΥ Πύλης Άξιου.
Διαδικτυακή σύσκεψη των σωματείων των υγειονομικών της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 3/2 στις 18:00.
Συμμετοχή την Τρίτη 16/2 στην 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση στις 10:00 στο Υ.ΜΑ.Θ., τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα