Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Προς υλοποίηση η δημιουργία Οικοτροφείου για πάσχοντες από άνοια

Θεσσαλονίκη: Προς υλοποίηση η δημιουργία Οικοτροφείου για πάσχοντες από άνοια

Ένα βήμα προς τη δημιουργία Οικοτροφείου για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου, τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωσή του από το υπουργείο Υγείας, φαίνεται ότι γίνεται, καθώς όλα δείχνουν πως βρέθηκε το κτήριο που θα το στεγάσει. Στο Οικοτροφείο, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, θα φιλοξενηθούν δωρεάν εφ’ όρου ζωής 25 πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου, η επιλογή των οποίων ήδη έχει αρχίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δομή θα στεγαστεί σε κτήριο που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, επί της οδού Πλαστήρα στην περιοχή της Πυλαίας, το οποίο διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, καθώς έχει λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

Στις υπηρεσίες που θα παρέχονται στους φιλοξενούμενους, περιλαμβάνεται 24ωρη φροντίδα, ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, η απασχόλησή τους με εργοθεραπεία, θεραπείες τέχνης, παιγνιοθεραπεία, η φυσική αποκατάσταση (φυσικοθεραπεία).

Οι υπηρεσίες για περιθάλποντες θα περιλαμβάνουν ομαδικά και ατομικά προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης και συμβουλευτικής, υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού, καθώς επίσης υποστήριξη και ενημέρωση των περιθαλπόντων για τα δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές στην άνοια, καθώς και τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών εφόσον χρειαστεί.

Το Οικοτροφείο θα είναι στελεχωμένο από νευρολόγο – ψυχίατρο, παθολόγο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή, 6 νοσηλευτές, 6 βοηθούς νοσηλευτών, δύο διοικητικούς υπαλλήλους και 5 άτομα ως βοηθητικό -τεχνικό προσωπικό.

Η απόφαση για την ανάπτυξη δύο Οικοτροφείων για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Καλαμάτα), είχε δημοσιευτεί από το υπουργείο Υγείας τον Μάιο του 2018, ενώ η ένταξη της Πράξης «Οικοτροφείο για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου στο Νομό Θεσσαλονίκης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, είχε αναρτηθεί στις 6/6/2019.

Εμπόδιο, μέχρι σήμερα, για τη δημιουργία Οικοτροφείου στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε η αδυναμία εύρεσης κατάλληλου κτηρίου, το οποίο έπρεπε να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν περισσότερα από 20 κτήρια, κανένα από τα οποία δεν ήταν κατάλληλο για να φιλοξενήσει το Οικοτροφείο, ενώ τώρα φαίνεται να πληροί τις προδιαγραφές το κτήριο που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα