Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Οι υψηλές τιμές στα ενοίκια κρατούν ακόμα τους φοιτητές στα ...σπίτια...

Θεσσαλονίκη: Οι υψηλές τιμές στα ενοίκια κρατούν ακόμα τους φοιτητές στα …σπίτια τους

Με αργούς ρυθμούς η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας για τους επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι φαίνεται ότι θα μετακομίσουν… τελευταία στιγμή. Οι υψηλές τιμές των ενοικίων συνδυαστικά με τη μειωμένη προσφορά διαθέσιμων ακινήτων κράτησαν πίσω τα συμβόλαια μισθώσεων παρά το γεγονός ότι φέτος οι βάσεις ανακοινώθηκαν ένα μήνα νωρίτερα συγκριτικά με το παρελθόν.

Ρεπορτάζ: Θεοδώρα Απότα

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο seleo.gr o μεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος, ναι μεν υπάρχει κινητικότητα στην ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών ωστόσο μέχρι στιγμής «δεν έγινε η έκρηξη». Κατά τον ίδιο, είναι αρκετοί εκείνοι που τρενάρουν την ενοικίαση προκειμένου να «γλιτώσουν» ό,τι μπορούν ενώ όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα στρέφονται στην αγορά ακινήτου σκεπτόμενοι ότι θα υπάρξει απόσβεση του ποσού.

Κατά τον ίδιο, η αύξηση που καταγράφεται στις τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη σχετίζεται με τη μετακόμιση αρκετών οικογενειών -τα προηγούμενα χρόνια- από τα προάστια στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στη μείωση της ιδιοκατοίκησης σε ποσοστό 11% και στην ανοικοδόμηση η οποία ξεκίνησε δειλά – δειλά το 2017 και μετά μπήκε στον «πάγο» εξαιτίας της covid-19. Σήμερα δε, υπάρχει έντονος προβληματισμός των κατασκευαστών όσον αφορά τις τιμές που θα πουλήσουν τα ακίνητα με δεδομένο ότι τα υλικά καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργάκος, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τα γραφειοκρατικά τους ζητήματα. «Είτε είναι υπό τη διαδικασία πλειστηριασμού, είτε στα συρτάρια τραπεζών και funds και παρά το ότι πλέον έχουν ξεκινήσει διεργασίες, δεν γίνεται να άμεσα να δοθούν στην αγορά με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα αυτά να παραμένουν κλειστά», αναφέρει.

Μελλοντικά, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς -όπως τονίζει- τα τελευταία χρόνια αρκετές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων που ήταν γραφειακοί ή βιοτεχνικοί χώροι έχουν αγοραστεί και ήδη ανακαινίζονται στην περιοχή από την Ίωνος Δραγούμη μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Οι εν λόγω χώροι θα αποτελέσουν μικρά διαμερίσματα, ιδανικά για τους φοιτητές, οπότε αναμένεται μια περιοχή που ήταν έρημη να αποκτήσει ζωή και να πλημμυρίσει από νέους ανθρώπους. «Πάντως, πρέπει να γίνει κατανοητό από τους τοπικούς φορείς ότι η περιοχή αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και ότι η ηχορύπανση από νυχτερινά μαγαζιά προκαλεί προβληματισμό στους επενδυτές», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργάκος.

Για τις τιμές των ενοικίων στις φοιτητικές κατοικίες, αναφέρει ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν από 4 έως 6 ευρώ το τ.μ. και αυτά που βρίσκουν στην αγορά ξεκινούν από 6 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνουν τα 10 ίσως και τα 12 ευρώ, ανάλογα την περιοχή. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στις περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, σε Παπάφη, Κάτω Τούμπα, 40 Εκκλησιές και στο κέντρο.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει στροφή στη συγκατοίκηση εξαιτίας των αυξημένων εξόδων ο κ. Γεωργάκος απαντά ότι «από τη μία δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια, από την άλλη όμως δεν υπάρχει και εύκολη εμπιστοσύνη στη συγκατοίκηση, γίνεται μόνο μεταξύ φίλων ή γνωστών που “πέρασαν” σε πανεπιστήμια ίδιας περιοχής».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα