Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη - Καταγγελία ΕΝΙΘ: Τραγική υποστελέχωση στη νευροχειρουργική του Παπανικολάου

Θεσσαλονίκη – Καταγγελία ΕΝΙΘ: Τραγική υποστελέχωση στη νευροχειρουργική του Παπανικολάου

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε πολλές κλινικές και νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι πλέον γνωστό τοις πάσι – και στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα και αφορά πολλές ειδικότητες, και μάλιστα αιχμής.

Το τελευταίο παράδειγμα τραγικής υποστελέχωσης αφορά τη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Το «Παπανικολάου» είναι ένας από τα 4 νοσοκομεία – πυλώνες στο εφημεριακό σύστημα της πόλης και η νευροχειρουργική κλινική του δέχεται επείγοντα και προγραμματισμένα περιστατικά από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Είναι μία από τις παλαιότερες νευροχειρουργικές κλινικές της Ελλάδας με μεγάλο επιστημονικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό έργο και αντίστοιχη τεράστια κοινωνική προσφορά.

Παρόλα αυτά όμως, έχει σημαντικά κενά στη στελέχωσή της σε μόνιμους ειδικούς γιατρούς, το οποίο έχει οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση και σε ειδικευόμενους γιατρούς. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί σε σημαντικό βαθμό ενώ αν δεν γίνει κάτι για να αναταχθεί σύντομα, θα τεθεί η ίδια η λειτουργία της εν αμφιβόλω – με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, βεβαίως, και για τους οξείς νευροχειρουργικούς ασθενείς (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολυτραυματισμούς, καρκίνους κτλ) αλλά και για τους χρόνιους, οι οποίοι συνωστίζονται στη λίστα χειρουργείων η οποία όλο και μεγαλώνει.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση στην πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων για ειδικούς γιατρούς στο ΕΣΥ δεν προνόησε να περιλάβει καμία θέση για τη νευροχειρουργική κλινική του «Παπανικολάου»! Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απογειώσει τη διαχρονική πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που έχει οδηγήσει σε αυτά τα τεράστια κενά.

Το ΕΣΥ φυλλοροεί από γιατρούς όλων των βαθμίδων λόγω των καθηλωμένων μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων, των συνεχών μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία, την απαξίωση του έργου τους. Και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να λάβει τα αναγκαία μέτρα, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για την ανατροπή της κατάστασης. Αντίθετα,  με τα μέτρα περαιτέρω εμπορευματοποίησης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, με την εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και της άσκησης ιδιωτικού έργου από ιατρούς ΕΣΥ, έρχεται να εμπεδώσει την λογική του «ό,τι πληρώσεις παίρνεις» στην Δημόσια Υγεία.

Δεν θα το ανεχτούμε!

Απαιτούμε την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», για να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κλινικής και η κάλυψη των αναγκών των ασθενών της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της βόρειας Ελλάδας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα