Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Καταγγελία για επίθεση σκύλου σε βάρος παιδιών (ΦΩΤΟΣ)

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για επίθεση σκύλου σε βάρος παιδιών (ΦΩΤΟΣ)

 

Διαβάστε την καταγγελία και δείτε τις φωτογραφίες από τις επιθέσεις με προσοχή: Δύο ακόμη περιστατικά επίθεσης καταγράφηκαν πρόσφατα από τον ίδιο δεσποζόμενο/αδέσποτο σκύλο σε βάρος παιδιών που έπαιζαν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στον Κήπο της Μουσικής, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Μάλιστα, το ένα από αυτά, ένα αγοράκι, κατέφυγε στην Γενική Κλινική που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, για να του γίνουν ράμματα.

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των περιστατικών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να γίνει το παραμικρό εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών και της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση των ζώων από το συγκεκριμένο σημείο.

Για το θέμα έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η απροκάλυπτη πλέον αδιαφορία από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης για να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα, αναγκάζει εμάς, τους γονείς των παιδιών της γειτονιάς που παίζουν καθημερινά στο εν λόγω σημείο να δημοσιοποιήσουμε το θέμα.

Το ιστορικό
Δύο σκύλοι, με τα ονόματα Sammy και Εμίρης, έχουν εγκατασταθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρο πρασίνου, στον ονομαζόμενο Κήπο της Μουσικής, ένα από τα πάρκα που διαμορφώθηκαν κατά μήκος της Νέας Παραλίας μετά την ανάπλασή της. Ο χώρος αυτός βρίσκεται δίπλα σε παιδική χαρά, όπου καθημερινά συχνάζουν εκεί δεκάδες γονείς με τα παιδιά τους, δίπλα ακριβώς στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης και σε απόσταση 60 περίπου μέτρων από τη Γενική Κλινική, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 5 του Ν. 4830/21 ….. « δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα,……..»

Στη μία πλευρά του ανωτέρω χώρου έχει τοποθετηθεί, εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια, σπιτάκι και ποτίστρα για τα παραπάνω σκυλιά. Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σπιτάκι και η ποτίστρα δεν έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει τοποθετήσει μόνο τις επιγραφές με την κείμενη νομοθεσία, αυτά παραμένουν ακόμα και σήμερα στις θέσεις τους. Σε αυτόν τον χώρο πρασίνου, αλλά και γύρω από αυτόν, κινούνται και παίζουν καθημερινά δεκάδες παιδιά, τόσο της γειτονιάς, παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου (το 87ο δημοτικό βρίσκεται απέναντι, όπως και το 93ο νηπιαγωγείο) όσο και από όλη την πόλη, τα οποία έρχονται για μια βόλτα στην παραλία. Παράλληλα, από το σημείο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών ( περιπατητές, ποδηλάτες , κ.τ.λ.)

Κι ενώ τα ζώα δεν φαίνεται να είναι επιθετικά συνεχώς και αδιαλείπτως, υπάρχουν στιγμές που γίνονται επιθετικά, με αποτέλεσμα να έχουν επιτεθεί σε πλήθος ανθρώπων και ο σκύλος με το όνομα Sammy να έχει δαγκώσει, τουλάχιστον 8 ανθρώπους, με 7 από αυτούς να είναι μικρά παιδιά, όπως αποδεικνύεται από σωρεία εγγράφων αλλά και μαρτυρίες.

Οι εν λόγω σκύλοι χαρακτηρίζονται ως αδέσποτοι από το Τμήμα Κτηνιατρικής και Ζωολογικού Κήπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά έχουν χαρακτηριστεί και ως δεσποζόμενοι από την ίδια Υπηρεσία. Οι σκύλοι διαθέτουν τσιπάκι, ενώ τη φροντίδα τους έχουν αναλάβει εθελοντές, οι οποίοι αφού τα ταϊσουν και τα πάνε βόλτα , τα επιστρέφουν και τα αφήνουν, χωρίς συνεχή επίβλεψη στον ανωτέρω πολυσύχναστο χώρο, όπως άλλωστε καταγράφεται και στην από 27 Νοεμβρίου 2022 γνωμάτευση κτηνιάτρου, εξωτερικού συνεργάτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ορίστηκε από την Πενταμελή Επιτροπή του Δήμου για το πρόγραμμα «Φροντίδα Αδέσποτων Ζώων», προκειμένου να τα εξετάσει για να εκτιμήσει τη συμπεριφορά τους.

Τα περιστατικά επιθέσεων
Ωστόσο, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει καταγραφεί η επιθετική συμπεριφορά των σκύλων με συγκεκριμένα περιστατικά σε βάρος παιδιών σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαμε αποστείλει, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να απομακρυνθούν από την περιοχή, καθώς δόθηκαν για προσωρινή φιλοξενία, η οποία διήρκησε δύο μήνες. Στη συνέχεια, χωρίς να ενημερωθεί το Τμήμα Κτηνιατρικής, όπως υποστηρίζει ο Δήμος, οι σκύλοι επανεμφανίστηκαν και παρά το γεγογός ότι επιβλήθηκαν ακόμα και πρόστιμα από τη Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, στους ανθρώπους που τα φιλοξενούσαν προσωρινά, για πλημμελή φροντίδα, οι σκύλοι παρέμειναν στον χώρο και δυστυχώς ακολούθησαν και άλλα περιστατικά:
–Το καλοκαίρι του 2021, το ένα από τα δύο σκυλιά, ο Sammy, ένα ημίαιμο πίτμπουλ, δάγκωσε ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε στη Γενική Κλινική. Ήταν τότε που για πρώτη φορά έγινε λόγος από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Δήμου στους γονείς που διαμαρτυρήθηκαν «ότι τα σκυλιά έχουν υιοθετηθεί από δύο κυρίες και δεν θεωρούνται πλέον αδέσποτα».
–Στις αρχές του 2022, και πάλι ο ίδιος σκύλος επιτέθηκε σε ένα παιδί, που μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Αυτή η δεύτερη επίθεση πήρε τη μορφή έγκλησης που έφτασε και στην αρμόδια εισαγγελέα, με την τελευταία να εκδίδει απαλλακτική διάταξη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τις ενέργειες που έπρεπε να έχει κάνει (στείρωση, εμβολιασμός κλπ και αναφέρει ότι ο σκύλος τελεί υπό την εποπτεία του Δήμου και υπό τη φροντίδα εθελοντών).
– Τον Ιούλιο του 2022, και πάλι καταγράφηκε περιστατικό σε βάρος παιδιού που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
– Τον Αύγουστο του 2023, καταγράφηκαν άλλα δύο περιστατικά, εκ των οποίων το τελευταίο στις 31-08-2023, όταν ο σκύλος με το όνομα Sammy, επιτέθηκε ξανά σε ένα δεκάχρονο παιδί, το οποίο καθώς ήταν φιλοξενούμενο της θείας του, δεν ήξερε για τους σκύλους και παίζοντας ποδόσφαιρο, εκτός πάρκου, πήγε να πάρει την μπάλα του που πήγε κοντά στον σκύλο. Το αποτέλεσμα ήταν ο σκύλος να δαγκώσει σοβαρά το παιδί στο εσωτερικό του μηρού. Το παιδί χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη και τελικά του έγιναν ράμματα στη Γενική Κλινική. Κλήθηκε η Αστυνομία και υποβλήθηκε μήνυση στο Α.Τ. Χαριλάου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης
Για το θέμα επικοινωνήσαμε επανειλημμένες φορές με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο, ο οποίος είναι και μέλος της πενταμελούς επιτροπής για το πρόγραμμα «Φροντίδα Αδέσποτων Ζώων» του Δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Ακολούθησε στις 04 Οκτωβρίου 2022 έγγραφη αναφορά – καταγγελία μας προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία στάλθηκε και στο γραφείο του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Δήμο. Για αυτόν τον λόγο, υποβάλλαμε αναφορά-καταγγελία, στις 05 Δεκεμβρίου 2022 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, καθώς και τον Συνήγορο του Πολίτη και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, για μη τήρηση των σωστών διαδικασιών και για χαρακτηριστική καθυστέρηση στην ενημέρωση πολιτών από την αρμόδια αρχή και εν προκειμένω τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε γνώση των αρμοδίων του Δήμου, η αρμόδια να αποφασίσει Πενταμελής Επιτροπή του Δήμου δεν έχει κάνει τίποτα και ακόμα… καθαρογράφει τη σχετική απόφασή της (!).
Μόνο που αυτή η… καθαρογραφή κοντεύει να διαρκέσει έναν χρόνο, αφού η Επιτροπή έχει στην κατοχή της από τις 27 Νοεμβρίου του 2022 την Κτηνιατρική Γνωμάτευση που προαναφέραμε και στην οποία ο κτηνίατρος καταλήγει στην εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολη και δυσοίωνη η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και ο περιορισμός τέτοιων περιστατικών. Όσον αφορά το υπό εξέταση ζώο, τον Sammy, γνωματεύει ότι πρέπει να έχει και τη Γνώμη του Εκπαιδευτή-Συμπεριφορολόγου σκύλων. Όμως, παρά το ότι το ζητάει από τις 27 Νοεμβρίου του 2022, έως και σήμερα, 05-09-2023, η Πενταμελής Επιτροπή δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια. Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 18-07-2023, πληροφόρησε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι το θέμα συζητήθηκε στην Πενταμελή Επιτροπή και εκκρεμεί η καθαρογραφή της απόφασης!!!

Από τα παραπάνω, θεωρούμε, ότι γίνεται απόλυτα κατανοητό πως δεν υπάρχει καμία διάθεση για να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα από την πλευρά του Δήμου, ο οποίος υποκρύπτεται πίσω από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αβελτηρίες, τις οποίες τα ίδια τα όργανά του δημιουργούν και συντηρούν.
Αυτή η στάση έχει ως αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να διακινδυνεύουν καθημερινά άνθρωποι και μάλιστα παιδιά.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα μη αποδοχής γενικότερα των αδέσποτων ζώων και αντιπαλότητας με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Κάποιοι από εμάς, όπως και τα παιδιά μας, ζούμε μαζί με ζώα συντροφιάς και σίγουρα όλοι μας σεβόμαστε και αγαπάμε όλα τα ζώα, ανεξάρτητα από το εάν είναι αδέσποτα ή δεσποζόμενα. Στην περιοχή, εξάλλου, ζουν και άλλοι αδέσποτοι σκύλοι, όπως η Ρίτα και ο Φρίξος, οι οποίοι δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα και με τους οποίους συνυπάρχουμε αρμονικά.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε το εξής:
Τι άλλο πρέπει να συμβεί, πόσους τραυματισμούς ανθρώπων και μάλιστα παιδιών πρέπει να έχουμε ακόμα, προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να απομακρυνθούν οι συγκεκριμένοι σκύλοι, Sammy και Εμίρης, από την περιοχή;

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες από το τελευταίο περιστατικό, το οποίο συνέβη στις 31-08-2023.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα