Δύο νεαροί Αφγανοί, πεσμένοι στο πάτωμα, ουρλιάζουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο ν’ αποφύγουν διακινητή που κρατώντας στο χέρι ένα πυρωμένο ηλεκτρικό σίδερο, απειλεί να τους κάψει. Την ανατριχιαστική αυτή σκηνή καταγράφει με το κινητό του τηλέφωνο ένας άλλος διακινητής και το βίντεο -που είδε τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας αποστέλλεται, μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, στον αδελφό ενός εκ των θυμάτων που ζει στην Τουρκία. Το μήνυμα των διακινητών είναι ξεκάθαρο: πληρώστε χρήματα για να τους αφήσουμε ελεύθερους. Η πολυπόθητη ελευθερία των δύο νεαρών έρχεται τελικά ένα 24ωρο αργότερα, όταν αστυνομικοί εντοπίζουν το παράπηγμα όπου κρατούνταν φυλακισμένοι και μεταφέρονται για ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση συλλαμβάνονται 13 Πακιστανοί, που φέρονται ως μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.
Η ιστορία των δύο νεαρών Αφγανών ξεκινά πριν από μήνες, όταν πήραν τον δρόμο προς την Ευρώπη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. O 16χρονος S.Z. και ο 20χρονος N.S. ξεκινούν, ξεχωριστά, ένα ταξίδι- οδύσσεια με προορισμό τη Ρουμανία, ο πρώτος, και τη Γαλλία, ο δεύτερος, όπου ζουν συγγενείς τους. Καταβάλλοντας μεγάλα ποσά σε διακινητές καταφέρνουν να περάσουν αρχικά στο Ιράν και από εκεί στην Τουρκία και διασχίζοντας με βάρκες τον Έβρο περνούν στην Ελλάδα, όπου τους παραλαμβάνουν άλλοι διακινητές και τους μεταφέρουν οδικώς από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη.
Η συμφωνία με «σύνδεσμο» των διακινητών στην Κωνσταντινούπολη με το προσωνύμιο «Rana», στον οποίο οι δύο νεαροί κατέβαλαν επιπλέον ποσό 2000 ευρώ, έλεγε πως επρόκειτο να μεταφερθούν στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Αντ’ αυτού, ωστόσο, οδηγούνται σε διαμέρισμα στον Εύοσμο, όπου κρατούνται επί μέρες, και υφίστανται -όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν- καθημερινά βασανιστήρια. Εκτός από τις απειλές ότι θα τους κάψουν με ηλεκτρικό σίδερο, δέχονται βίαια χτυπήματα σε όλο τους το σώμα. Επιπλέον, ο ένας από τους δυο καταγγέλλει απόπειρα βιασμού εις βάρος του. Στο ίδιο διαμέρισμα κρατείται και βασανίζεται, κατά τα λεγόμενά τους, ένας ακόμη αλλοδαπός, από τη Συρία, που καταφέρνει όμως να αποδράσει.
Οι δύο νεαροί μεταφέρονται στη συνέχεια σε παράπηγμα στον Δενδροπόταμο, όπου οι διακινητές κλιμακώνουν τη βία, προκειμένου να εκβιάσουν τις οικογένειές τους να καταθέσουν το ποσό των 1500 ευρώ, που αξιώνουν για τον καθένα. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με όσα διατείνονται, αφορά την αμοιβή τους για μεταφορά μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων προς την ενδοχώρα.
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας καταγγελίες που έφτασαν στην Υπηρεσία, εντοπίζουν το παράπηγμα. Στη θέα των αστυνομικών, όπως περιγράφεται στα διωκτικά έγγραφα, ένας άνδρας που εκτιμάται ότι είχε το ρόλο του φύλακα, διαφεύγει. Λίγη ώρα αργότερα συλλαμβάνονται στο διαμέρισμα του Ευόσμου δώδεκα Πακιστανοί κι ένας ακόμη συμπατριώτης τους, σε σπίτι στον Δενδροπόταμο. Οι περισσότεροι από τους 13 συλληφθέντες αναγνωρίζονται, σύμφωνα με τις καταθέσεις που δίνουν οι παθόντες στην αστυνομία, ως τα άτομα που τους κρατούσαν φυλακισμένους, τους βασάνιζαν και συμμετείχαν στη μεταφορά τους από τον Έβρο προς την ενδοχώρα. Ως αρχηγό του κυκλώματος υποδεικνύουν έναν 20χρονο, αιτούντα δελτίου διεθνούς προστασίας.
Οι διωκτικές Αρχές ερευνούσαν από τις αρχές του Μαρτίου την παράνομη δράση του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να δρούσε επί ελληνικού εδάφους, έχοντας όμως διεθνείς διασυνδέσεις. Η δικογραφία καταλογίζει στο εγκληματικό δίκτυο τουλάχιστον δέκα παράνομες διακινήσεις δεκάδων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας αλλά και προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, στο νομό Κιλκίς. Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών του Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, τα μέλη του χρησιμοποιούσαν πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, ενώ το παράνομο κέρδος που αποκόμισαν εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 150.000 ευρώ.
Οι 13 συλληφθέντες απολογήθηκαν σήμερα στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, αρνούμενοι τις βαρύτατες πράξεις που τους αποδίδονται. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, έξι από τους κατηγορούμενους πήραν τον δρόμο προς τις φυλακές καθώς κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Μεταξύ αυτών είναι ο φερόμενος ως αρχηγός. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, οι έξι με περιοριστικούς όρους και ο έβδομος άνευ όρων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ