«Επίπληξη» σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συνέλαβαν έναν 23χρονο οδηγό δικύκλου για βία κατά υπαλλήλων (αντίσταση), έκανε από την έδρα του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Κωνσταντίνος Βαλαβάνης.
Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι οι δύο αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες την περασμένη Πέμπτη σε έναν 23χρονο υδραυλικό, όταν εντοπίστηκε να οδηγεί σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, χωρίς την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, δεν είχε μαζί του νόμιμα έγραφα του μοτοποδηλάτου και δεν έφερε την ταυτότητά του. Ο νεαρός που οδηγήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αυτόφωρο, αθωώθηκε για την κατηγορία της «βίας κατά υπαλλήλων», ενώ του επιβλήθηκε η ποινή των έξι μηνών φυλάκισης, με τριετή αναστολή, για απείθεια και οδήγηση χωρίς άδεια.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη όταν ο 23χρονος σταμάτησε με τη δίκυκλη μοτοσυκλέτα του, μικρού κυβισμού, έξω από ένα κατάστημα καφέ, πολύ κοντά από το σπίτι της μητέρας του. Εκεί τον πλησίασαν οι αστυνομικοί για να τον ελέγξουν και διαπίστωσαν ότι δεν έχει μαζί του τα απαιτούμενα έγραφα του οχήματος, άδεια οδήγησης και ταυτότητα, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν στη σύλληψή του.
«Τους ανέφερα το ονοματεπώνυμό μου, όμως δεν είχα μαζί μου την ταυτότητα και τα χαρτιά από την μηχανή και τους είπα ότι θέλω να τηλεφωνήσω στην μητέρα μου για να μου τα φέρει. Τα είχα αφήσει στο σπίτι της, το οποίο βρίσκεται στα 400 μέτρα από το σημείο», ανέφερε στην απολογία του ο 23χρονος. Ωστόσο, οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο αστυνομικό Τμήμα, υποστηρίζοντας ότι ο νεαρός αντιστάθηκε.
«Δεν αντέδρασα όταν μου πήραν τα χέρια για να μου βάλουν χειροπέδες. Τους έδωσα τα χέρια μου, όμως παρατηρούσα ότι προσπαθούσαν να με ρίξουν στο έδαφος. Δεν ήθελα να γίνει αυτό γιατί βρισκόμασταν στον κεντρικό δρόμο της Λαμπράκη, υπήρχαν 60 άτομα σε κάθε πλευρά του πεζοδρομίου, άνθρωποι που με γνωρίζουν από τη γειτονιά, γνωστοί μου, ακόμα και συγγενείς μου. Μειώθηκε η προσωπικότητά μου. Με έριξαν μπρούμυτα και έβαλαν τα πόδια τους επάνω μου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τραυματίστηκε στην κοιλιά.
Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωσή του για το αδίκημα της βίας κατά υπαλλήλων (αντίσταση), καθώς δεν προέκυψε ότι υπήρξε βία για να αποφύγει την σύλληψη, πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Επιπλέον, ο κ. Βαλαβάνης, τόνισε απευθυνόμενους στους δύο αστυνομικούς: «Δεν νοείται μία τροχονομική παράβαση να γίνεται ξαφνικά αντίσταση κατά της Αρχής. Δεν οδηγούνται σιδηροδέσμιοι οι πολίτες όταν πρόκειται να εξακριβώσουμε τα στοιχεία ταυτότητας. Δεν είναι αυτός τρόπος. Τους ζήτησε να πάρει τηλέφωνο την μητέρα του και νόμιζαν ότι είχαν μπροστά τους τον Ρωχάμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από τότε που ιδρύθηκε η ΔΙ.ΑΣ. διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση σε δικογραφίες που αφορούν την αντίσταση.
«Είστε όλη την ημέρα στον δρόμο. Μπορεί να πέσετε σε κάποιον που έχει την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα για να δείξει αν η συμπεριφορά σας είναι σύννομη. Κι αν το αποδείξει, εσείς θα πάτε στο σπίτι σας. Προσέξτε. Δεν είναι όλα αντίσταση, χειροπέδες και το κεφάλι κάτω. Θα βρεθεί κανένας να σας μηνύσει και μετά δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε. Πού ακούστηκε να του περνάτε χειροπέδες ενώ μέχρι τότε είναι ”αρνάκι”; Αυτά σας λένε στην υπηρεσία; Να συμπεριφέρεστε έτσι;», ανέφερε σε αυστηρό τόνο προς τους αστυνομικούς.
Πηγή: protothema.gr