Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη νόσο Alzheimer και δωρεάν τεστ...

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη νόσο Alzheimer και δωρεάν τεστ μνήμης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

Η νόσος, που έχει χαρακτηριστεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως η επιδημία του 21ου αιώνα, πλήττει άτομα από 65 ετών και πάνω. Με δεδομένο πως οδηγεί στην άνοια, και κυρίως διότι δεν υπάρχει θεραπεία, αυτό που μπορεί να γίνει είναι η πρόληψη. Η σωστή πρόληψη, όμως, απαιτεί ολοκληρωμένη ενημέρωση και σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται ο υποστηρικτικός ρόλος του δήμου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ως δήμος θα σκύψουμε πάνω από ένα κοινωνικό πρόβλημα για να συμμετάσχουμε στη λύση του. Η νόσος Alzheimer, που στοχεύει ανθρώπους άνω των 65 χρόνων, έχει χαρακτηριστεί ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Η κοινωνία μας είναι έτσι δομημένη που υποστηρίζει και βοηθά τους ανθρώπους της. Σε αυτό το σημείο, ο δήμος μπορεί να αναδείξει τον αναντικατάστατο ρόλο του και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στοχεύουμε στην κατασκευή, τον εξοπλισμό και την στελέχωση του Α΄ Κέντρου Πρόληψης και Υποστήριξης Πασχόντων, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer. Ο δήμος μας συμμετέχει στην προσπάθεια της ιατρικής κοινότητας για να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες, υπεύθυνα και με λεπτομέρειες, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι πως σε αυτή τη μάχη, κανένας δεν είναι μόνος του», αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου τονίζει ότι «το τρίπτυχο ενημέρωση-γνώση-πρόληψη λειτουργεί με επιτυχία και για τη νόσο Alzheimer. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον φόβο που κυριαρχεί στην αντίληψη του κόσμου, όμως με την ενημέρωση και τη γνώση, ο φόβος μπορεί να μετατραπεί από ανασταλτικό παράγοντα σε θετικό κίνητρο. Αυτή είναι η ουσία της προσπάθειας μας».

«Τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος διατρέχουν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ως τέτοια, αφορούν σε όλους τους πολίτες κι εμείς, νιώθουμε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα τους, με όποιον τρόπο μπορεί να μας δώσει θετικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ) Αρίστος Γαλανός, με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρη Απατσίδη να επισημαίνει ότι «με δράσεις, με στήριξη, με συμμετοχή και συνεργασία, ο δήμος μας στέκεται στο πλευρό όλων όσων έχουν ανάγκη. Δεν είναι ντροπή, ούτε υποτιμητικό το να ζητάει ένας άνθρωπος βοήθεια. Εμείς ακούμε και ενεργούμε».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

► Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 – 6 μ.μ.
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων)
• Ομιλία της Μάγδας Τσολάκη, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer. Η νευρολόγος-ψυχίατρος και καθηγήτρια του ΑΠΘ, θα αναπτύξει το θέμα «Πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου από διεπιστημονική ομάδα».
• Ομιλία της Δέσποινας Μωραΐτου, προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Εταιρείας Νόσου Alzheimer. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας του ΑΠΘ θα παρουσιάσει το θέμα «Πως θα γίνουμε οι Κυρηναίοι του περιθάλποντα».

►Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 – 8 μ.μ.
• Δωρεάν προβολή της ταινίας «Ο πατέρας» με πρωταγωνιστή τον (βραβευμένο με Όσκαρ) Άντονι Χόπκινς. Κινηματογραφική παραγωγή του 2020, με κεντρικό πρόσωπο έναν ηλικιωμένο πατέρα που πρέπει να αντιμετωπίσει την προοδευτική άνοιά του.

► 13 Σεπτεμβρίου έως 22 Σεπτεμβρίου 2022
• Δωρεάν τεστ μνήμης στο Β ΚΑΠΗ Συκεών από την Ελληνική εταιρεία νόσου Alzheimer.
-Τηλέφωνο για ραντεβού : 2310.639619

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα