Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Δράση ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών

Θεσσαλονίκη: Δράση ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών

- Advertisement -

Δράση ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών διοργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τις διαστάσεις του προβλήματος, ενώ οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στη δράση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη τεχνικών αυτοάμυνας.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι αυταπόδεικτα ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά φαινόμενα όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά διεθνώς. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλάβαμε την πρωτοβουλία να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και να το προσεγγίσουμε ολιστικά, εστιάζοντας στην πρόληψη αλλά και στην ενδυνάμωση. Η πρόληψη είναι το κλειδί –χωρίς θύτη δεν υπάρχει θύμα. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα γνωρίζει τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει. Ως Περιφέρεια, μέσω του επιχειρησιακού μας προγράμματος, στηρίζουμε ξενώνες, καταφύγια και συμβουλευτικούς σταθμούς, δημιουργώντας ένα δίκτυο προστασίας και υποστήριξης. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη, καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Υπάρχουν δομές και υπηρεσίες, υπάρχουν οι άνθρωποι, που, αν μιλήσει, θα την ακούσουν και θα δράσουν. Βασικός μας στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και συγχρόνως να ενδυναμώσουμε την ίδια τη γυναίκα. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε και την επίδειξη τεχνικών αυτοάμυνας, ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των γυναικών. Όπως καλλιεργούν το μυαλό και τον λόγο τους, είναι σημαντικό οι γυναίκες να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και τις τεχνικές δυνατότητες να αμυνθούν», ανέφερε σε δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Στοιχεία ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις ευρωπαίες γυναίκες, ξεπερνώντας ακόμη και τα τροχαία δυστυχήματα και τον καρκίνο, παρουσίασε η δικηγόρος Αστικού, Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου Θούλη Παράσογλου. Όπως ανέφερε η ίδια, τα τελευταία χρόνια το σύνθημα «σπάστε τη σιωπή» έχει γίνει πραγματικότητα, αλλά ακόμη υπάρχουν δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν. Ενδεικτικά, η κυρία Παράσογλου σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά, για να ανοίξουν στόματα, σε μικρά μέρη και σε κλειστές κοινωνίες».

Στις δράσεις και στα προγράμματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που εστιάζουν στην πρόληψη και παρέχουν ολιστική υποστήριξη, αναφέρθηκαν η Δέσποινα Φιλιππιδάκη και η Αικατερίνη Κουκούτση, διευθύντρια και κοινωνική λειτουργός αντίστοιχα του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Θεσσαλονίκης. «Σε καταστάσεις κρίσης οι προστατευτικοί μηχανισμοί πλήττονται και οι κίνδυνοι αυξάνονται», υπογράμμισε η κυρία Φιλιππιδάκη, προσθέτοντας ότι στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ανήκουν μεταξύ άλλων οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με σωματική ή διανοητική αναπηρία κ.ά. «Η κακοποίηση δεν έχει πρόσημο ούτε κοινωνικό επίπεδο, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής επιφάνειας και κοινωνικής τάξης», είπε από την πλευρά της η κυρία Κουκούτση.

Για τη βία στην ελληνική κοινωνία μίλησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπέης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. Αναφερόμενος στην επίδειξη τεχνικών αυτοάμυνας, που ακολούθησε, ο κ. Μπέης σημείωσε ότι «μέσα από την επίδειξη αυτή θέλουμε να καταστήσουμε ξεκάθαρο ότι η γυναίκα δεν είναι απροστάτευτη, αλλά υπάρχουν πρακτικές ασκήσεις και τρόποι με τους οποίους μπορεί να αμυνθεί, να αιφνιδιάσει αυτόν που της επιτίθεται, να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την κακή εις βάρος της εξέλιξη. Είναι θέμα τεχνικής, όχι δύναμης».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα