Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι ξεφόρτωσαν φορτηγό με πλάκες αμιάντου δίπλα σε σχολείο (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι ξεφόρτωσαν φορτηγό με πλάκες αμιάντου δίπλα σε σχολείο (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αγνώστους να ξεφορτώνουν φορτηγό με επικίνδυνα υλικά δίπλα στην είσοδο σχολικού συγκροτήματος στο οποίο πηγαίνουν καθημερινά περισσότεροι από 700 μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι ασυνείδητοι στάθμευσαν το φορτηγό μερικά μέτρα μακριά από το σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου, στον δήμο Παύλου Μελά, και ξεφόρτωσαν αμιαντούχα υλικά στον προαύλιο χώρο του πρώην εργοστασίου Χίτζου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τα σχολεία, σε απόσταση ελάχιστων μέτρων.

Το περιστατικό αντιλήφθηκε την περασμένη Πέμπτη ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πολίχνης και ειδοποίησε την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, φοβούμενος για την ασφάλεια των εκατοντάδων μαθητών. Όπως αποδείχθηκε, είχε απόλυτο δίκιο, αφού διαπιστώθηκε ότι οι άγνωστοι είχαν ξεφορτώσει ολόκληρες πλάκες αμιάντου – δομικά υλικά που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων, πόσο μάλλον των παιδιών τα οποία θα μπορούσαν να έρθουν σε άμεση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή κατά την είσοδο και την αποχώρησή τους από το σχολείο.

Η αντίδραση της δημοτικής Αρχής ήταν άμεση και το πρωί της Δευτέρας, πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων, συνεργεία του Δήμου Παύλου Μελά και πιστοποιημένης εταιρείας διαχείρισης επικίνδυνων υλικών, βρέθηκαν επί τόπου και προχώρησαν στην απομάκρυνσή τους.

Τα έριξαν πάνω από τον μαντρότοιχο

«Ο διευθυντής του σχολείου επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου την Πέμπτη και με ενημέρωσε ότι κάποιοι είχαν ξεφορτώσει αμίαντο. Πήγαν με το φορτηγό τις βραδινές ώρες και το έριξαν πάνω από τον μαντρότοιχο, περίπου πέντε μέτρα από την είσοδο του σχολείου. Είναι τραγικό, αυτοί οι άνθρωποι δεν σεβάστηκαν τίποτα, ούτε καν την υγεία των παιδιών», αναφέρει στο protothema.gr, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σάκης Λαζαρίδης.

«Στον συγκεκριμένο χώρο μπαινοβγαίνουν αρκετά παιδιά, καθώς υπάρχει μόνο ένας μαντρότοιχος. Είναι δίπλα ακριβώς από το σχολείο, οπότε η επιχείρηση για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί, περίπου στις 07.30, για να προλάβουμε την έναρξη των μαθημάτων», σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι το σχολικό συγκρότημα αποτελείται από δύο νηπιαγωγεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, με το συνολικό αριθμό των μαθητών να φτάνει τα 750 παιδιά.

«Είναι πραγματικά τραγικό το πόσο μικρόψυχα σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι, βάζοντας μόνο την ατομικότητά τους μπροστά, χωρίς να τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Περιμετρικά του συγκεκριμένου εργοστασίου – το οποίο είναι κατασχεμένο από τράπεζα – έχει πέντε σχολεία. Είναι δυνατόν να πάνε για να ξεφορτώσουν εκεί μέσα αμίαντο; Θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι και να αναρωτηθούμε πώς γίνεται να βάζουμε την ατομικότητά μας πάνω από το καλό των παιδιών μας;», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

amintaio

Ο χώρος είχε καθαριστεί και σφραγιστεί

Όπως αναφέρει ο κ. Λαζαρίδης, το 2018, έπειτα από μακροχρόνιο αγώνα, κινητοποιήσεις της σχολικής κοινότητας και του Δήμου Παύλου Μελά, «καταφέραμε να νικήσουμε τη γραφειοκρατία και να απομακρυνθούν 121 τόνοι επικίνδυνα υλικά από θρυμματισμένο αμίαντο που βρίσκονταν μέσα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Χιτζου και δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου όπου φοιτούν περισσότεροι από 700 μαθητές».

Ο ίδιος εξηγεί, ότι «όταν το παλιό εργοστάσιο κατασχέθηκε από την τράπεζα, πήγαν και ξήλωσαν όλη την οροφή για να πάρουν τα σίδερα, με αποτέλεσμα να πέσουν κάτω περίπου 3.000 τμ – 121 τόνοι αμίαντος και να θρυμματιστούν. Προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο για να τα απομακρύνουμε και ύστερα από περίπου πέντε χρόνια, ξεπεράσαμε την γραφειοκρατία, βρήκαμε λύση και απομακρύναμε από εκεί τα επικίνδυνα υλικά. Εκ τότε, ο χώρος καθαρίστηκε και έκλεισε», εξήγησε στο protothema.gr ο κ. Λαζαρίδης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα