Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Έρχονται καφέ κάδοι για τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων - Θα...

Θεσσαλονίκη: Έρχονται καφέ κάδοι για τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων – Θα μετατρέπονται σε λίπασμα (ΦΩΤΟ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την τοποθέτηση καφέ κάδων συλλογής οργανικών αποβλήτων στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ρεπορτάζ: Θεοδώρα Απότα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να παραδοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός (κάδοι, κλαδοτεμαχιστές, ειδικά απορριμματοφόρα) και στους 38 δήμους της Περιφέρειας ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις με τους αρμόδιους για θέματα Καθαριότητας.

Στόχος, το να τοποθετηθούν οι πρώτοι κάδοι όπου υπάρχει μαζική κατανάλωση τροφών όπως περιοχές με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και λαϊκές αγορές. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί διανομή οικιακών καφέ κάδων σε νοικοκυριά, για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών ενώ όποιος το επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα να τα τοποθετεί και σε καφέ κάδους της γειτονιάς εντός χάρτινης ανθεκτικής σακούλας.

Φωτογραφία: Από το περίπτερο του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στην 86η ΔΕΘ

Ενδεικτικά, στους καφέ κάδους οι πολίτες θα μπορούν να απορρίπτουν: Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα), αυγά (και τα τσόφλια), ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά, υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι, γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και περιβλήματα, κουκούτσια ελιάς, κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Seleo.gr ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κ-Μ, Μιχάλης Γεράνης, μετά τη συλλογή τους από τους δήμους και την προβλεπόμενη επεξεργασία, το οργανικό υλικό θα μετατρέπεται σε καλής ποιότητας λίπασμα, το οποίο θα επιστρέφει στους δήμους προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε χώρους πρασίνου, πάρκα ή ακόμη και σε γεωργικές εκτάσεις.

Η έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος αναμένεται στις αρχές του 2023 με τον κ. Γεράνη να κάνει λόγο για ένα «μεγάλο εγχείρημα» εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι επαγγελματίες και πολίτες θα ανταποκριθούν θετικά.

Όσον αφορά τα υπολείμματα που δεν ανακυκλώνονται τονίζει ότι υπάρχει σχεδιασμός αξιοποίησής τους για την παραγωγή ενέργειας. Στα «σκαριά» φαίνεται ότι είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα των Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή μονάδας καύσης ενώ το έργο θα παράγει ενέργεια ικανή να εξυπηρετήσει 70.000 νοικοκυριά και να παρέχει ταυτόχρονα σε 90.000 ζεστό νερό μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Κ-Μ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσει ένας κύκλος μεγάλων έργων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης στον Αγ. Αντώνιο της Θέρμης ενώ ήδη δημοπρατήθηκε η αντίστοιχη μονάδα Δυτικού Τομέα που θα κατασκευαστεί στη Μαυροράχη, κοντά στον υφιστάμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα