Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκη"Η Πόλη Ανάποδα": Κάθε κομμένο δέντρο είναι μια μαχαιριά στο σώμα της...

“Η Πόλη Ανάποδα”: Κάθε κομμένο δέντρο είναι μια μαχαιριά στο σώμα της Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα σε παρέμβαση απευθύνει η “Πόλη Ανάποδα” αύριο, Σάββατο, στη μία το μεσημέρι στο πάρκο Κρήτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μαζική κοπή 175 δέντρων από την οδό Κρήτης.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του seleo.gr: Έκοψε δέντρα χωρίς να πάρει έγκριση η διοίκηση του Δ. Θεσσαλονίκης

Ζούμε σε μια πόλη ασφυκτικά γεμάτη με πολυκατοικίες, τσιμέντο κι αυτοκίνητα. Σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα πράσινο και αυτό συνήθως μακριά από την κατοικία του. Η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, τη σωματική και ψυχική μας υγεία, το κλίμα της πόλης και την άμυνα απέναντι στις πλημμύρες. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πληγές της πόλης μας.

?Παρόλα αυτά, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, όχι μόνο δεν κάνει κάτι για αυτό, αλλά καταστρέφει συστηματικά και το λίγο πράσινο που έχει απομείνει. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν παλιότερα 55.000 δέντρα, όμως σήμερα υπάρχουν 3.418 άδειες δενδροδόχοι. Η απώλεια αυτή ισοδυναμεί με ένα μικρό δάσος. Η κοπή δέντρων αυξήθηκε απότομα το 2021 κι ακόμα περισσότερο το 2022.

?Τώρα ήρθε η σειρά της οδού Κρήτης. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τη διαφωνία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η διοίκηση ενέκρινε την μαζική κοπή 175 δέντρων από την δεντροστοιχία των 246 δέντρων, καθώς κρίθηκαν ως επικίνδυνα για πτώση, λόγω γήρανσης. Ήδη μάλιστα, πριν καν παρθεί η σχετική απόφαση, τα συνεργεία των εργολάβων ανέλαβαν να κατακρεουργήσουν τα δέντρα αυτά, αφήνοντας μόνο τους κορμούς για το τελικό στάδιο.

?‍♀️Αν τα δέντρα είναι σε κακή κατάσταση, ο μόνος υπεύθυνος είναι ο Δήμος -όλες του οι διοικήσεις ως τώρα- που δεν τα φρόντισε. Τα δέντρα αυτά είναι μόλις 50 ετών. Υπάρχουν τρόποι για το σωστό αερισμό της ρίζας, το πότισμα, το ορθό κλάδεμα και περιγράφονται μάλιστα στον Κανονισμό Πρασίνου του ίδιου του Δήμου. Στην πράξη όμως τα δέντρα είναι παρατημένα ή, ακόμα χειρότερα, κλαδεύονται υπερβολικά και εκτός εποχής, με αποτέλεσμα να χάνουν σε ζωτικότητα, να εκτίθενται σε ασθένειες και να μην προσφέρουν την σκιά που χρειαζόμαστε.

?Ακόμα και τώρα, μπορούν να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα δέντρα και όσα πρέπει να απομακρυνθούν, να απομακρυνθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Η απότομη κοπή τόσων δέντρων θα είναι ένα άσχημο σοκ για τη γειτονιά κι ένα κακό παράδειγμα για την πόλη.

?Ως «Πόλη Ανάποδα» αγωνιζόμαστε για περισσότερους ελεύθερους χώρους και πράσινο, στην Πλατεία Ελευθερίας, τη ΔΕΘ, το ρέμα Κρυονερίου. Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να αλλάξει αυτή την παράλογη και καταστρεπτική απόφαση.

?Παράλληλα, καλούμε σε παρέμβαση το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 13:00 στο πάρκο Κρήτης (στο ύψος της οδού Γρηγορίου Ε΄). Να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι/-ες εκεί! 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας

 


 

Διαβάστε Ακόμα