Βραδάκι Δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλονίκη. Οι δρόμοι άδειοι από αυτοκίνητα, η κίνηση περιορισμένη και ελάχιστα καταστήματα εστίασης ανοιχτά για την εξυπηρέτηση και τη σίτιση των κατοίκων και των επισκεπτών, κυρίως στα τουριστικά σημεία της πόλης. Στην Καμάρα, όμως, στις 8 το βράδυ, περίπου 60 άστεγοι προσήλθαν για να παραλάβουν τις γεμάτες σακούλες με σπιτικό φαγητό που είχε ετοιμάσει λίγο νωρίτερα η Εθελοντική Διακονία Αστέγων.
Η προσέλευση ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες διανομές. «Μόνο στα σκληρά lockdown που ήταν όλα τα καταστήματα κλειστά είχαμε δει αυτή την εικόνα, που είδαμε τον Δεκαπενταύγουστο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» η πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων και συγγραφέας, Κυριακή Φράγκου.
Στους άστεγους μοιράστηκαν πακέτα με φαγητό, γλυκό, σάντουιτς για να έχουν να περάσουν έως την επόμενη φορά που οι εθελοντές θα βρεθούν κοντά τους. Οι δράσεις αυτές, με το μοίρασμα τροφής, ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια και από τότε κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, το ραντεβού με τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια είναι προκαθορισμένο, την ίδια ώρα, στις 8 το βράδυ, στο ίδιο σημείο, στην Καμάρα, στο κέντρο της πόλης.
«Δεν μας λείπουν οι διακοπές. Ούτε σε μένα, ούτε στους υπόλοιπους 60 εθελοντές. Μέχρι πρόσφατα το φαγητό ετοιμαζόταν στο σπίτι μου. Πριν από έναν μήνα έγιναν τα εγκαίνια του συλλόγου μας, στην οδό Αθανασίου Διάκου, κι εκεί έχουμε δική μας κουζίνα και τα πράγματα είναι καλύτερα. Οι άστεγοι μετράνε τις μέρες, πότε θα φύγουμε και πότε θα ξαναγυρίσουμε», πρόσθεσε η κ.Φράγκου.
«Δέκα συν μία» αληθινές ιστορίες αστέγων
Μέσα σ’ αυτή την πορεία των οκτώ χρόνων αρκετοί άστεγοι άνοιξαν την ψυχή τους στην κ.Φράγκου, που τους συναντούσε στα πεζοδρόμια, στα σκοτεινά υπόγεια ακόμη και τα ξωκλήσια. Μετά από τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων αποφάσισε να μεταφέρει τις ιστορίες σε ένα βιβλίο με τίτλο «Δέκα συν μία αληθινές ιστορίες πρωταγωνιστών της ζωής».
«Η αστεγία μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Με κάποια λάθη που ίσως κάναμε στη ζωή μας, αλλά είχαμε δεύτερη ευκαιρία. Κάποιοι δεν την είχαν. Είναι δέκα ιστορίες αληθινές, που μοιράστηκαν μαζί μας άστεγοι που σιτίζουμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αληθινά βιώματα και δυστυχώς, όχι παραμύθια», πρόσθεσε η συγγραφέας.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, από την «Ελληνοεκδοτική», ξεδιπλώνονται οι δυσκολίες της ζωής της 46χρονης, Μαρίας και του συνομήλικου της, Νεκτάριου, του 37χρονου Βασίλη, του 57χρονου Κώστα, του 24χρονου Ορφέα και άλλων. Η ιστορία του τελευταίου έχει τον τίτλο «Άσπρη σκόνη – Μαύρο χιόνι», με τον νεαρό να είναι τοξικομανής που βρέθηκε ένα βροχερό απόγευμα να κοιμάται σε ένα νοτισμένο σεντόνι, πίσω από τον ναό της Παναγίας Δεξιάς.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων, όπως και των άλλων δύο που έχει εκδώσει η κ.Φράγκου, θα διατεθούν υπέρ της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Γερασίμου του Υμνογράφου Μικραγιαννατίτου στο Κέγκε του Κογκό και στη Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πανεπιστημίου της Κινσάσας του Κονγκό.
Α.Καρυπίδου