Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα“Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλη’’ λέει ο Ζέρβας που έβαλε έναν...

“Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλη’’ λέει ο Ζέρβας που έβαλε έναν ομοφοβικό ως αντιδήμαρχο

 

“Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλη’’ δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο άνθρωπος που τοποθέτησε ως αντιδήμαρχο στην διοίκηση του τον Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο, οι δηλώσεις του οποίου είχαν προκαλέσει σοκ αναφερόμενος στους γκει.

Να θυμίσουμε ότι  ο κ.Θεοτοκάτος κατά την διάρκεια ενός δημοτικού συμβουλίου, το 2013 είχε αποκαλέσει «ανθρώπους με κουσούρι» τους γκει με αφορμή το Thessaloniki Pride.

Η τοποθέτηση του από τον Κ. Ζέρβα σε θέση αντιδημάρχου προ μηνών είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο ο δήμαρχος δεν έκανε πίσω. Το αντίθετο στήριξε την απόφαση του και δεν το αντικατέστησε.

Χθες ο κ. Ζέρβας βρέθηκε στο Thessaloniki Pride, όχι στην παρέλαση, απλά πέρασε μια βόλτα από τα περίπτερα που βρισκόντουσαν στην περιοχή του Λευκού Πύργου, για δηλώσεις και φωτογραφίες.

Σε δηλώσεις του είπε ότι ‘’Η πόλη που εξέθρεψε κινήματα, καινοτόμες ιδέες και πρωτοπορία φυσικά και δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτόμυαλη και να προχωράει διαρκώς μπροστά’’ και ότι το ‘’ Pride, παγκοσμίως, είναι μια μορφή έκφρασης της περηφάνιας και της ελευθερίας’’, σημειώνοντας ότι ‘’με τα χρόνια εξελίχθηκε από μια πορεία σε μια μεγάλη γιορτή με σειρά εκδηλώσεων, που συνεχίζουν να μιλούν για τα δικαιώματα και να υπενθυμίζουν πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε ίσοι δίχως κανένα στοιχείο προκατάληψης, δίωξης ή σχολιασμού’’.

Ξεκάθαρα με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ζέρβας αυτοαναιρείται διότι δεν γίνεται από την μια με δική του επιλογή μέσα στην διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να έχει βάλει έναν άνθρωπο που βρίζει τους γκει και μάλιστα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του (κ. Θεοτοκάτου) δεν είπε ούτε ένα δημόσιο ‘’συγγνώμη’’ από την άλλη προκαλεί αίσθηση ότι έχοντας κάνει μια τέτοια επιλογή πήγε στο pride για να κάνει δηλώσεις και να φωτογραφηθεί. Κάπου, κάτι, δεν κολλάει.

Τις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Ζέρβας περί ισότητας και αποδοχής μήπως να τις έκανε και στον συνεργάτη του;

Αδιάβαστος ο Ζέρβας

Επίσης, άφωνοι πρέπει να έμειναν όσοι τον άκουγαν χθες, γιατί ο δήμαρχος ήταν αδιάβαστος και είναι αδιανόητο να εκφράζει απόψεις για θέματα που δεν ξέρει. Ο κ. Ζέρβας είπε ότι ‘’το pride με τα χρόνια εξελίχθηκε από μια πορεία σε μια μεγάλη γιορτή με σειρά εκδηλώσεων’’, ενώ στην πραγματικότητα το Pride δεν ήταν μια απλή πορεία αλλά η μια επέτειος μνήμης απέναντι σ’ ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου 1969. Τότε, στο gay bar Stonewall Inn, υπήρξε εισβολή από βαριά οπλισμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος, σε μια σειρά αλλεπάλληλων επιδρομών σε ανάλογα μπαρ της περιοχής κι ενώ η γενική παρενόχληση των ομοφυλόφιλων και Τρανς ατόμων είχαν καταντήσει ρουτίνα.

Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμάτων. Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.

Τον επόμενο μήνα οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση υιοθέτησε την ονομασία «Gay Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Gay Liberation Front). Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θεωρήθηκε το πρώτο σύγχρονο gay κίνημα.

Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε η «πορεία στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και Τρανς της Νέας Υόρκης. Υπό τη στενή έννοια του όρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη μορφή pride που υπήρξε ποτέ.

Στην 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999, το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς, ενώ στην 40η επέτειο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 μήνα περηφάνιας των ΛΟΑΤ.

 

Με τα χρόνια η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε αρχικά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και στη συνέχεια σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ καθιερώθηκε η 28η Ιουνίου ως η Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας (Gay Pride Day). Για το λόγο αυτό τα περισσότερα Pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως μήνα Ιούνιο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα