Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιασκέδασηΗ «Βαλκανική Πλατεία» ήταν γεμάτη στην πρεμιέρα της με πυρήνα ένα συγκινητικό...

Η «Βαλκανική Πλατεία» ήταν γεμάτη στην πρεμιέρα της με πυρήνα ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Η «Βαλκανική Πλατεία» ήταν γεμάτη χθες πρώτη μέρα των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων με κόσμο που ήθελε να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συναναστραφεί, να διασκεδάσει και κυρίως να νιώσει ότι βρίσκεται κοντά σε συνανθρώπους του με κοινές αναφορές από την Ελλάδα τα Βαλκάνια. Η κεντρική σκηνή με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη στα τραγούδια του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη ήταν το επίκεντρο της συνάντησης και γύρω από αυτήν ξεδιπλώθηκε ένα μεγάλο γνήσιο ελληνικό πανηγύρι με κάθε λογής περίπτερα που παρουσίαζαν δράσεις αθλητικών, πολιτιστικών συλλόγων, καλλιτεχνικών ομάδων και εθελοντικών οργανώσεων, κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου αλλά και της ΕΔΥΕΘ που δεν θα μπορούσε να λείπει από μία διοργάνωση αφιερωμένη στην ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών. Κι από δίπλα η παιδική σκηνή με το δικό της πρόγραμμα με παιδιά κάθε ηλικίας να παρακολουθούν και να παίρνουν μέρος σε πρωτότυπα παιχνίδια με ζητούμενο τη συμμετοχή και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ανοίγοντας τη φετινή «Πλατεία» και δίνοντας τον λόγο στον δήμαρχο για να καλωσορίσει τους επισκέπτες ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, Δημήτρης Απατσίδης, ευχαρίστησε τους πολίτες που είναι πιστοί στο ραντεβού τους με τη διοργάνωση που έχει ευθεία αναφορά στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων εδώ και 28 χρόνια αλλά και όλους τους εργαζόμενους του δήμου που συνέβαλαν ώστε να λάβει σάρκα και οστά ένας πολυσυμμετοχικός και τόσο απαιτητικός θεσμός. «Ένας θεσμός που, όπως είπε, ξεκίνησε από τον δήμο Νεάπολης και συνεχίστηκε και αναπτύχθηκε μετά τη συνένωση και τη δημιουργία του δήμου Νεάπολης-Συκεών διατηρώντας στον πυρήνα του την ανάγκη συναδέλφωσης των λαών».

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης υποδεχόμενος τους επισκέπτες από το δήμο, την ευρύτερη Θεσσαλονίκη και όλα τα Βαλκάνια δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίηση του «για την αποδοχή που συναντούν και τη συγκίνηση που προκαλούν στην εποχή μας τα μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης τα οποία εκπέμπουν διαχρονικά τα τραγούδια και οι μουσικές του σπουδαίου Έλληνα, του παγκόσμιου Μίκη Θεοδωράκη».

Η συναυλία με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη, τη Ζωή Τσινιάρη-Αμοιρίδου και αξιόλογους μουσικούς από τη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης ήταν άλλωστε αφιερωμένη στα τρία χρόνια από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη αλλά ήταν και η πρώτη συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη από τη στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης αποδέχθηκε την κοινή πρόταση τεσσάρων δήμων της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών) για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη. «Ο Μίκης του Πολιτισμού, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, μας ενώνει και σήμερα και μας επιτρέπει να γιορτάσουμε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας», είπε ο δήμαρχος και παράλληλα αναφέρθηκε και στις κοινωνικές δράσεις του δήμου που συμβάλλουν στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού αφού η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ο Σ. Δανιηλίδης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ευτυχή συγκυρία να γιορτάζει φέτος και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως τα 50 της χρόνια, με σπουδαίο κοινωνικό έργο κι αυτή το οποίο επικεντρώνεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Η μητρόπολη της Εσπερίας Θεσσαλονίκης όπως συνηθίζει να λέει ο μητροπολίτης μας ο κ. Βαρνάβας ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι δίπλα μας στην ανάδειξη στοιχειωδών διεκδικήσεων που θα δώσουν ώθηση στη δυτική πλευρά της πόλης για να πάρει όσα της αξίζουν και πάψει να είναι πλέον αόρατη», κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης.

Εκπροσωπώντας τον κ. Βαρνάβα ο πατήρ Τιμόθεος αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και τη σημασία που έχει η καλή συνεργασία με την δημοτική αρχή προς όφελος των οικογενειών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αναφέρθηκε επίσης στην ευτυχή συγκυρία να τιμάται ο Μίκης Θεοδωράκης στην έναρξη της διοργάνωσης και κάλεσε τον κόσμο να απολαύσει τις μουσικές και τα τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα.

Η συγκίνηση έφτασε στο απόγειό της όταν ο Παναγιώτης Καραδημήτρης ερμήνευσε το πρώτο τραγούδι του Μίκη αλλά και όταν μίλησε για τα γεγονότα και τους ανθρώπους που συνδέουν τον σπουδαίο άνθρωπο του πολιτισμού με τη Θεσσαλονίκη όπως ο αγώνας των καπνεργατών τον Μάη του 1936 αλλά και η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.

Οι αδερφοί Τσαχουρίδη παίρνουν σήμερα την σκυτάλη

Η σημερινή μέρα στη Βαλκανική Πλατεία έχει καθαρά ποντιακό πρόσημο με γευσιγνωσία της θρυλικής ποντιακής κουζίνας αλλά και τους αδερφούς Τσαχουρίδη, τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη σκηνή.

Το αγαπημένο δίδυμο θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα με πρωταγωνίστρια την ποντιακή λύρα και τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες των δύο καλλιτεχνών που ξεχωρίζουν για τη διαφορετική άποψη και τον ήχο που προσφέρουν στο κοινό και τις ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις τους.

Εικαστικά και παιδική σκηνή

Λίγα μέτρα πιο μακριά και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τέχνης του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης εγκαινιάζεται στις 8μμ η πρώτη Διεθνής Μπιενάλε Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων της Μπίτολα με 700 έργα και τη συμμετοχή 400 καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται με τη συνεργασία της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt.

Η παιδική σκηνή έχει και σήμερα πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε ένα προσεγμένο πρόγραμμα ικανό να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Μάλιστα φιλοξενεί τον Αγάπιο Αγαπίου και το εργαστήριό του με κατασκευή φιγούρας από τα παιδιά ενώ η καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη» οργανώνει διαδραστικά παιχνίδια με θέμα το δάσος. Επίσης, στη διάθεση των μικρών παιδιών θα βρίσκεται ακόμα ένα εργαστήριο με κολάζ και ζωγραφική αλλά και εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής και εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο με θέμα την ανατομία του Ωκεανού. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 9μμ με τη μουσική παράσταση από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών «Παιχνιδοτράγουδα και τραγουδοπαιχνιδίσματα».

Να σημειωθεί ότι στην παιδική σκηνή συμβάλει με τις δυνάμεις του το Kέντρο Hμέρας για την Οικογένεια που στεγάζεται στις Συκιές (Καραβαγγέλη 9) Connect Family.

Υπενθυμίζεται ότι για τις υπόλοιπες συναυλίες μέχρι και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου που η διοργάνωση ολοκληρώνεται με τη μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr. Εισιτήρια πωλούνται (αν υπάρχουν διαθέσιμα) και στο εκδοτήριο έξω από το Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα