Οι εφημερίες του τρόμου ξεκίνησαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» και ότι αν δεν ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα που να αναχαιτίζουν τη διασπορά του SARS-CoV-2, θα βιώσουμε νέα και μεγαλύτερη τραγωδία, με χιλιάδες νεκρούς κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Το Σαββατοκύριακο η κατάσταση στα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θύμιζε και πάλι εμπόλεμη ζώνη. Η προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού εκτοξεύθηκε και οι εισαγωγές που έγιναν θύμιζαν τις ημέρες του περασμένου «μαύρου Νοέμβρη». Η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει φτάσει το 100%, ενώ σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει κρεβάτι ούτε και στις απλές κλινικές Covid στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι 200 απλές κλίνες του ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» που διατέθηκαν με το αζημίωτο, για να υποδεχθούν είτε ασθενείς που είναι στο στάδιο της αποθεραπείας είτε ήπια περιστατικά Covid-19, δεν θα αρκούν σε λίγες ημέρες αν συνεχιστεί αυτή η τεράστια πίεση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Και ακόμη δεν έχει καταγραφεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα του εορταστικού τριημέρου της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται κανένας περιορισμός στα διάφορα εορταστικά πανηγύρια που στήθηκαν στον Άγιο Δημήτριο και στη στρατιωτική παρέλαση.
Οι ειδικοί επιστήμονες δεν κρύβουν την αγωνία τους γι’ αυτά που έρχονται και, όπως τονίζουν, είναι πολύ πιθανόν από τα μέσα Νοεμβρίου όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να λειτουργούν ως νοσοκομεία μιας νόσου. Τα ημερήσια κρούσματα στη Θεσσαλονίκη χθες ξεπέρασαν για μια ακόμη φορά τα 800 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, γρήγορα θα φτάσουν τα 1.200, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να παρακολουθεί με την ίδια «ανεμελιά» την επιδημιολογική έξαρση στην πόλη. «Αν αποφάσισε η κυβέρνηση να εφαρμόσει την λεγόμενη ‘ανοσία της αγέλης’, ας το πει καθαρά», σχολίασε χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ πνευμονολόγος σε ΜΕΘ.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας
Η τελευταία εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» ήταν εφιαλτική. Όπως περιέγραψε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος, η εφημερία χθες το πρωί είχε «ενενήντα προσελεύσεις, τριάντα τέσσερις εισαγωγές, μία απλή κλίνη Covid άδεια, τριάντα κλίνες εντατικής γεμάτες, δηλαδή πληρότητα 100%». Είπε επίσης ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του χειρουργικού τομέα στην περίθαλψη των ασθενών που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο, ενώ τάχθηκε υπέρ του μεγαλύτερου περιορισμού του ανεμβολίαστου πληθυσμού, φέρνοντας ως παράδειγμα το «πράσινο πάσο» που ισχύει στην Ιταλία. «Πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία πάση θυσία. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Το ιικό φορτίο συνέχεια ανεβαίνει» είπε χαρακτηριστικά για να προειδοποιήσει ότι «η τέταρτη φάση της πανδημίας απειλεί με μια τραγωδία. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τον Νοέμβριο, θα τρίβουμε τα μάτια μας»… Σημείωσε, τέλος, ότι ήδη πέντε ασθενείς από νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας διακομίσθηκαν στην Αθήνα «αφού δεν βρίσκουν κρεβάτι για να νοσηλευτούν».
Πάνω από πέντε ώρες η αναμονή στα ΤΕΠ
Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στην εφημερία του περασμένου Σαββάτου, προσήλθαν περίπου 200 άτομα στα ΤΕΠ της Covid 19 για να ελεγχθούν και τα περίπου 180 βρέθηκαν θετικά! Από αυτά εισήχθησαν για νοσηλεία τα 20, ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Η παντελής απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης δοκιμάζει τις αντοχές των νοσοκομείων και των ασθενών. Η αναμονή είναι πολύωρη και η ταλαιπωρία τεράστια, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν παραπάνω από πέντε ώρες για να εξεταστούν. Πολλοί/ές δεν αντέχουν και αποφασίζουν να αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία τους, αλλά και τη διασπορά του SARS-CoV-2.
Υποχρεωτικά self test και σε εμβολιασμένους εργαζόμενους
«Είμαστε σε μια αυξητική πορεία, η οποία, αν δεν κάνουμε κάτι, θα γίνει πιο έντονη μετά τις 15 του μήνα» τόνισε χθες ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και επανέλαβε την πρόταση για υποχρεωτική χρήση των self test μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον για όλους τους εμβολιασμένους εργαζόμενους.