«Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Σε αυτή -χωρίς μεγάλη έκπληξη είναι αλήθεια- είδαμε για άλλη μια φορά στην πράξη την αντιδημοκρατικότητα και τον ευτελισμό τόσο της λαϊκής ετυμηγορίας, όσο και των θεσμών, που έφερε η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και οι μετέπειτα, επί τα χείρω, σχετικές τροπολογίες που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η παράταξη Πόλη Ανάποδα.
Πιο αναλυτικά:
«Τροπολογίες οι οποίες χρησιμοποιώντας προσχηματικά το επιχείρημα της «κυβερνησιμότητας» ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τους δημάρχους και τις παρατάξεις τους, φίλα προσκείμενους στη νέα κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου όχι απλώς να τους επιτρέψουν να ασκούν απρόσκοπτα την εξουσία τους, αλλά να πνίγουν κάθε διαφωνία και διαφορετική φωνή.
Κι όλα αυτά, όχι μόνο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών, στις οποίες το εκλογικό σώμα εκφράστηκε έχοντας ως δεδομένο ένα άλλο σύστημα διοίκησης, αλλά και με φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν σκανδαλωδώς την ανατροπή των αποτελεσμάτων αυτών. Η ισονομία και η αναλογικότητα πάνε περίπατο και χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το παράδειγμα της εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Συγκεκριμένα, μια από αυτές τις διατάξεις, καταργώντας κάθε έννοια αναλογικής αντιπροσώπευσης, δίνει, ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού, στην παράταξη του δημάρχου την πλειοψηφία στις δύο αυτές ενδεκαμελείς επιτροπές (3 διορισμένα μέλη + 3 με εκλογή), και ορίζει ότι δικαίωμα κατάθεσης ψηφοδελτίου έχουν μόνο οι παρατάξεις που «δικαιούνται» να εκλέξουν μέλη στην επιτροπή με βάση των αριθμό των εδρών τους στο δημοτικό συμβούλιο.
Σαν να μη φτάνει αυτό όμως, με μια έωλη νομικά και πολιτικά διάταξη, επιτρέπει τη συγκρότηση και κατάθεση ψηφοδελτίου από τους ανεξάρτητους συμβούλους, οι οποίοι μόνο για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία μπορούν να σχηματίσουν παράταξη (!), χωρίς όμως να προβλέπεται αντίστοιχα η συνεργασία δύο ή περισσοτέρων παρατάξεων προκειμένου να εκλέξουν από κοινού κάποιο μέλος της επιτροπής. Με αυτή τη «σχεδόν» φωτογραφική διάταξη, ο νομοθέτης φαίνεται να θεωρεί πιο θεμιτή την ευκαιριακή σύμπραξη ανεξάρτητων συμβούλων, από τη σύμπραξη παρατάξεων ή έστω την ψήφιση υποψηφίων μιας μικρής παράταξης από άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Το πόσο εξωφρενικά αντιδημοκρατική είναι η συγκεκριμένη ρύθμιση, φαίνεται στην περίπτωση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού αυτό κυρίως είχε στο μυαλό της η κυβέρνηση όταν την προωθούσε. Όπως είναι γνωστό, δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορες παρατάξεις άρχισαν να ανεξαρτητοποιούνται από την αρχή της θητείας του παρόντος συμβουλίου, μεταπηδώντας έπειτα στη διοίκηση και σε Νομικά Πρόσωπα του δήμου, παραμένοντας όμως τύποις «ανεξάρτητοι/ες».
Αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι ότι αυτοί οι «ανεξάρτητοι σύμβουλοι διαρκώς αυξάνονται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα στις δημαιρεσίες της Κυριακής 09/01/2022 η «παράταξη» των ανεξάρτητων συμβούλων να εκλέξει από δύο μέλη στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα οποία διαφορετικά θα εκλέγονταν από τις πραγματικές δημοτικές παρατάξεις.
Η διαδικασία, από την οποία ο δημοτικός μας σύμβουλος, Κώστας Ξενόπουλος, απείχε καταγγέλλοντας τον αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε με την παράταξη του δημάρχου να ελέγχει ουσιαστικά οκτώ από τις έντεκα θέσεις της κάθε επιτροπής, αφήνοντας ακόμη μικρότερα περιθώρια στην πολυφωνία και τη δημοκρατική έκφραση των διαφωνιών εντός τους. Για μας αυτό το αντιδημοκρατικό πλαίσιο, που θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανατραπεί άμεσα, σημαίνει την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση και εγρήγορση κατά τη λειτουργία όλων των οργάνων του δήμου.
Ανασχηματισμός διοίκησης: μία από τα ίδια, με ακροδεξιά εσάνς
Παράλληλα, ο δήμαρχος προχώρησε σε ανασχηματισμό της διοίκησης, αλλάζοντας θέσεις σε αρκετούς αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους και μέλη διοικήσεων σε νομικά πρόσωπα. Εμείς θα αναρωτηθούμε απλώς ποιος ήταν ο λόγος αυτού του ανασχηματισμού, αφού ο κ. Ζέρβας δήλωνε μέχρι πρότινος πολύ ικανοποιημένος από τη διοίκηση και τα μόνα παράπονά του αφορούσαν την αντιπολίτευση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι αντικατέστησε τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, καθώς και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, τομείς στους οποίους κατά τον ίδιο όλα πήγαιναν ρολόι.
Όπως δεν είναι τυχαίο και το ότι στη θέση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος τοποθέτησε έναν ακόμη άρτι ανεξαρτητοποιηθέντα δημοτικό σύμβουλο, γνωστό για τις ομοφοβικές, αναπηροφοβικές, ρατσιστικές και αντικομμουνιστικές του απόψεις, τις οποίες έχει εκφράσει κατά καιρούς ακόμη και μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Φαίνεται πως ο δήμαρχος έτσι αντιλαμβάνεται την έννοια της «Συμμαχίας του Καλού» που έλεγε προ μηνών ότι έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Παρότι για μας η πολιτική που ασκεί η συγκεκριμένη διοίκηση δεν είναι θέμα συγκεκριμένων προσώπων, θεωρούμε ότι δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης στον δήμο μας άνθρωποι που θυμίζουν τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτής της πόλης. Και μάλιστα να τοποθετούνται σε αυτές σε απέλπιδες προσπάθειες πολιτικών ανοιγμάτων, από έναν δήμαρχο που δεν χάνει την ευκαιρία να κατηγορεί άλλους για στασιμότητα και οπισθοδρόμηση».