Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα«Εγκληματική και ανιστόρητη η στάση του Ζέρβα για την πλατεία Ελευθερίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Εγκληματική και ανιστόρητη η στάση του Ζέρβα για την πλατεία Ελευθερίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πόρτα» έχει ρίξει εδώ και καιρό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην επιθυμία όλων των κατοίκων της πόλης να δημιουργηθεί Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας τιμώντας τους 9.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους. Εκεί όπου άνδρες, ηλικίας 18 – 45 ετών, είχαν συγκεντρωθεί από ναζιστές κάτω από τον καυτό ήλιο, την 11η Ιουλίου 1942, και υπέστησαν απερίγραπτα μαρτύρια και εξευτελισμούς και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα, από τα οποία οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν ποτέ.

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί δημαρχία Γιάννη Μπουτάρη, είχε δρομολογήσει το έργο, το οποίο από την μια θα υπενθύμιζε την ιστορία της περιοχής και από την άλλη θα έδινε έξτρα πράσινο στην πόλη και ένα χώρο αναψυχής στους κατοίκους. Παράλληλα θα έριχνε «φως», σε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας της πόλης. Ωστόσο μόλις ανάλαβε τα ηνία του Δήμου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έριξε άκυρο στην απόφαση και το έκανε… πάρκινγκ, βυθίζοντας ξανά την πόλη στο «σκοτάδι». Την απόφαση αυτή δικαιολογία ο δήμαρχος υποστηρίζοντας ότι θέλει πρώτα να φτιαχτεί υπόγειο πάρκινγκ, λες και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο, και έπειτα το πάρκο. Κάτι που όπως είναι λογικό θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, την δημιουργία του Πάρκου Μνήμης.

«Σήμερα, ο τόπος μαρτυρίου εξακολουθεί να είναι γεμάτος λαμαρίνες και αυτοκίνητα. Υπεύθυνος για αυτό χάλι είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας», τονίζει μιλώντας στον ΑΝΤ1 η επικεφαλής της παράταξης του Δ. Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη Μαζί, Κατερίνα Νοτοπούλου. «Ο δήμαρχος ακύρωσε έργο για το οποίο υπήρχαν εξασφαλισμένοι πόροι», τονίζει η κα Νοτοπούλου.

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ότι «η απόφαση του Κ. Ζέρβα να σταματήσει το έργο είναι εγκληματική. Είναι ανιστόρητος και δεν τιμάει τον λόγο για τον οποίο κάναμε όλοι αυτές τις ενέργειες για να τρέξει το έργο για την δημιουργία του Πάρκου Μνήμης, να τιμήσουμε δηλαδή την μνήμη των 9.000 συμπολιτών μας».

Η Βουλευτής Θεσσαλονίκης ΝΔ, Άννα Ευθυμίου τάσσεται υπέρ της δημιουργία του πάρκου και τονίζει ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει.

Και ενώ 9.000 ψυχές ψάχνουν ακόμη την γαλήνη στον τόπο που μαρτύρησαν και εξευτελίστηκαν ο δήμαρχος εμμένει στην απόφαση του για την δημιουργία του υπόγειο πάρκινγκ, προκαλώντας μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο έργο. Μάλιστα, αυτοαναιρείται λέγοντας ότι «η δέσμευση μας για την δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής στην πλατεία παραμένει ενεργή», ενώ την ίδια ώρα ξέρει πολύ καλά ότι στην πράξη η απόφαση που έχει πάρει για το υπόγειο πάρκινγκ καθιστά το μέλλον του πάρκου… άγνωστο.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα