Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΔημοσκόπηση : 52,8% εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Δημοσκόπηση : 52,8% εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης «βαθμολογούν» Ζέρβα και Τζιτζικώστα

Στη δεύτερη δημοσκόπηση του Βαρόμετρου Αυτοδιοίκησης για τα Παραπολιτικά εξετάστηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης και αξιολογήθηκε το έως τώρα έργο της δημοτικής Αρχής, οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα, καθώς και οι επιδόσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανά τομέα.

Στην κορυφή της αξιολόγησης των προβλημάτων της πόλης της Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, την κίνηση στην πόλη (κυκλοφοριακό, παρκάρισμα, συγκοινωνίες) και την ασφάλεια των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το 51,5% αξιολογεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την καθαριότητα και ακολουθούν με 43,9% το κυκλοφοριακό, με 31,1% οι συγκοινωνίες και με 29,6% η εγκληματικότητα / ασφάλεια.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το έως τώρα έργο του δημάρχου, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, δηλώνει το 45,5% του δείγματος, έναντι 52,8% που εμφανίζεται δυσαρεστημένο και αξιολογεί αρνητικά τις επιδόσεις του.

Σε γενικές γραμμές, οι Θεσσαλονικείς θεωρούν ότι σε σχέση με δύο χρόνια πριν τα πράγματα στην πόλη τους είναι περίπου τα ίδια σε ποσοστό 37,5%, με το 30,8% να βλέπει βελτίωση της κατάστασης, έναντι 30,7% που θεωρεί ότι υπάρχει επιδείνωση. Περισσότερο θετικοί απέναντι στη δημοτική Αρχή εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ επικριτικοί στέκονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Στην αξιολόγηση της δράσης της δημοτικής Αρχής ανά τομέα οι πολίτες αξιολογούν θετικά το επίπεδο εξυπηρέτησης του δήμου, αφού το 53,3% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση τις απαντήσεις σε προηγούμενη ερώτηση, και ο τομέας καθαριότητας αξιολογείται θετικά από το 40,6% του συνόλου.

Οι αρνητικές απόψεις για την καθαριότητα, ωστόσο, παραμένουν σαφέστατα πλειοψηφικές με 58,8%, καταδεικνύοντας τη σημασία που δίνουν οι πολίτες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σαφέστατη προτεραιότητα για τους πολίτες έχει η επίσπευση και ολοκλήρωση των έργων υποδομής στην πόλη, όπως και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας.

Οι μείζονες αναπλάσεις που έχουν εξαγγελθεί από τη δημοτική Αρχή αντιμετωπίζονται θετικά από το 69,8% των πολιτών, καθώς θεωρείται ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης.

 

 

Επιπλέον των ερωτήσεων που αφορούσαν τον Δήμο Θεσσαλονίκης ζητήθηκε από τους πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα της περιφερειακής Αρχής και του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το 50,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το έργο του κ. Τζιτζικώστα, έναντι 42,8% που ασκεί κριτική στον περιφερειάρχη και εμφανίζεται λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο. Και σε αυτή την περίπτωση η κομματική τοποθέτηση των πολιτών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο των απαντήσεων, με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 68,3% και τους αντίστοιχους του ΣΥΡΙΖΑ να βαθμολογούν χαμηλά το έργο της Περιφέρειας σε ποσοστό 65,3%.

Πιο συγκεκριμένα, η περιφερειακή Αρχή αξιολογείται θετικά από το 48,1% του δείγματος στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με 39,5% στα θέματα της Υγείας και με 39,3% όσον αφορά το κομμάτι των έργων υποδομής. Αρνητική είναι η εικόνα και για την Περιφέρεια σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ τα ζητήματα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και της ενίσχυσης των επιχειρήσεων είναι σχετικά άγνωστα στον γενικό πληθυσμό.

Δείτε ολόκληρη τη ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ για τη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα