Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔήμος Παύλου Μελά: Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο για τους Έλληνες μάρτυρες...

Δήμος Παύλου Μελά: Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο για τους Έλληνες μάρτυρες στα δικαστήρια Αμασείας Πόντου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων που μαρτύρησαν τον Σεπτέμβριο του 1921 στα δικαστήρια της Αμάσειας στον Πόντο στον δήμο Παύλου Μελά.

Συγκεκριμένα η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι το μνημείο του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη εντός του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά, όπου τελέστηκε τρισάγιο με τον καλλιτέχνης, Αλέξη Παρχαρίδη να ψάλει το μοιρολόι-άσμα για τον Πόντο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλία από τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία, κ. Λάζαρο Καμπουρίδη, με θέμα “Η σημασία της θυσίας των Ελλήνων του Πόντου και Ανατολής στα Δικαστήρια της Αμασείας” και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Νίκου Καπετανίδη.


Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, κ. Δημήτρης Ασλανίδης ανέφερε ότι: “Ο Νίκος Καπετανίδης μέσα από το αρχείο της εφημερίδας του «ΕΠΟΧΗ» μας άφησε τεκμήρια του μεγαλειώδους πολιτισμού που ανέπτυξαν οι πρόγονοί μας στα παράλια του Πόντου την εποχή εκείνη. Ενός πολιτισμού που για χιλιάδες χρόνια αναπτύχθηκε στις δύο πλευρές του Αιγαίου και στον Εύξεινο Πόντο. 700.000 Έλληνες ζούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα εκεί.”, προσθέτοντας πως: “Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – αλλά εδώ στη Μακεδονία ένα παραπάνω – τιμούμε συλλογικά τα θύματα της θηριωδίας. Τιμούμε κάθε χρόνο 353.000 Ελλήνων που σφαγιάστηκαν με σχέδιο από την Τουρκία στα πλαίσια κεντρικής πολιτικής απόφασης. Και είναι κρίσιμο και σημαντικό να λέμε τα πράγματα πάντοτε με το όνομά τους. Τόσο για να γίνουν κτήμα όλης της ανθρωπότητας, όσο και για να αποτρέψουμε την επανάληψή τους στο μέλλον”.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής ΝΔ Α ́ Θεσσαλονίκης, ο κ. Διαμαντής Γκολιδάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η δικηγόρος, η κα Ευδοξία Καλπατσινίδου ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Συμεών Κουπελόγλου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ο Πρόεδρος της Νίκης, κ. Δημήτρης Νατσιός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χρήστος Μήττας, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κα Χριστίνα Σαχινίδου, η υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, κα Γεωργία Παντελίδου και η κα Σοφία Ιακωβίδου, από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, καθώς και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης «Φίλων Κτενίδης» και το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα