Την οργή του για την αιφνιδιαστική διακοπή του προγράμματος εργασίας της ΔΥΠΑ για τους πολίτες άνω των 55 ετών εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κ. Σίμος Δανιηλίδης.
Πρόκειται για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με τον χαρακτηρισμό «Πλησίον της σύνταξης» ή «55 συν» το οποίο φαίνεται πως διακόπτεται ξαφνικά χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι αυτής της διακοπής. Το εν λόγω πρόγραμμα απασχόλησης αφορά σε ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία, όσους έχουν περάσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και χρειάζονται εργασία για να επιβιώσουν και ένσημα για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του δήμου της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι αν και οι περισσότεροι δήμοι ανέμεναν το σχετικό σήμα από την ΔΥΠΑ προκειμένου να αρχίσουν τις συνεντεύξεις και στην συνέχεια τις προσλήψεις των ενδιαφερομένων, πληροφορίες που διέρρευσαν από την υπηρεσία κάνουν λόγο για άμεση διακοπή του προγράμματος. Πλέον με την συγκεκριμένη εξέλιξη οι εκατοντάδες άνεργοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και βρίσκονται σε φάση αναμονής προκειμένου να ενημερωθούν από τους οικείους δήμους για τις σχετικές συνεντεύξεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψής τους βρίσκονται πλέον στον “αέρα”.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κ. Σίμος Δανιηλίδης αναφέρει πως την στιγμή που η πλειονότητα των δήμων βρίσκεται σε δεινή θέση αφού αδυνατεί πλέον να καλύψει κρίσιμες θέσεις εργασίας στην καθαριότητα, την πυροπροστασία, το πράσινο, τις επισκευές σχολικών μονάδων και άλλους καίριους τομείς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχειρούσε να της δώσεις το “φιλί της ζωής” μετά και την αναστολή των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ πρόκειται για μια απόφαση-βόμβα εξαιτίας της οποίας δεκάδες ΟΤΑ σε όλη την χώρα θα δυσλειτουργούν σε βάρος των ίδιων των δημοτών τους.
Ακόμα ο κ. Δανιηλίδης υπογραμμίζει πως: «Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για «ξαφνικό θάνατο» που προήλθε από την άρνηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τη ΔΥΠΑ για τη συνέχιση του προγράμματος. Τους καλούμε άμεσα πάρουν πίσω την εγκύκλιο, φυσικά και θα δράσουμε όλοι μαζί οι αυτοδιοικητικοί μέσω των θεσμικών μας οργάνων γιατί βάζουν σε κίνδυνο κρίσιμους τομείς της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λειτουργούσαν χάρη σε αυτό το πρόγραμμα. Αναφέρομαι στην καθαριότητα που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία εν μέσω τουριστικής περιόδου, την πυροπροστασία στην πιο κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού, τις συντηρήσεις και επισκευές σχολικών κτιρίων λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αρνητικό κοινωνικό αποτύπωμα της απόφασης αυτής αφού σε καιρό τόσο μεγάλης ακρίβειας χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται στον αέρα μια και όλοι γνωρίζουμε πως οι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν εργαζόμενους αυτής της ηλικιακής ομάδας». Τέλος προλαμβάνοντας τυχόν αναφορές στο κόστος του προγράμματος ο διοικητικός ηγέτης του πρώτου εκτός των βορειοδυτικών τειχών της Θεσσαλονίκης δήμο επισημαίνει ότι: «αφενός οι εκτός προγράμματος άνεργοι θα συνεχίσουν να επιδοτούνται από την ΔΥΠΑ και αφετέρου το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το πρώτο τετράμηνο του έτους (το οποίο υπολείπεται του επόμενου τετραμήνου που ανήκει στον τουρισμό) άγγιξε τα 3,2 δισ. δηλαδή 2,6 δισ. επιπλέον από τα 600 εκατομμύρια που αναμένονταν. Άρα δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία να μην στηριχθεί ένα πρόγραμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά εκτός από την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας».