Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔήμος Νεάπολης-Συκεών: Δράσεις ενημέρωσης των μελών των ΚΑΠΗ για τις απόπειρες εξαπάτησης

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Δράσεις ενημέρωσης των μελών των ΚΑΠΗ για τις απόπειρες εξαπάτησης

Την διενέργεια ενημερωτικών συναντήσεων με τα μέλη των ΚΑΠΗ πραγματοποίησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αναφορικά με τις απόπειρες εξαπάτησης πολιτών ενόψει του Πάσχα.

Πρόκειται για δράσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Στο πλαίσιο αυτών τα μέλη των οκτώ ΚΑΠΗ και από τις τέσσερις δημοτικές ενότητες ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή μαζικά στις ενημερωτικές διαλέξεις που οργανώθηκαν από την αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Προστασίας τρίτης ηλικίας και Ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κα Έφη Γαζέπη με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους με στόχο να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Όπως αναφέρθηκε συνήθως, για να επιτύχουν τον στόχο τους οι επίδοξοι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα και οι ενημερώσεις έγιναν για να γνωρίσουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας σχετικά τις σύγχρονες μεθόδους απάτης.

Συγκεκριμένα, όσοι έδωσαν το παρών» στις συναντήσεις έμαθαν να ξεχωρίζουν τις απόπειρες απάτης με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους δήθεν συγγενικού προσώπου, με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος ή της δήθεν νοσηλείας συγγενικού τους προσώπου. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τη μέθοδο απασχόλησης μπροστά σε ΑΤΜ με σκοπό την απόσπαση χρημάτων, της δήθεν διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείου, της παροχής προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων ή της δήθεν εξασφάλισης εργασίας.

Παράλληλα στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι απάτες με τη μέθοδο της ενοικίασης διαμερίσματος ή της αγοραπωλησίας οχημάτων καθώς και τη χρήσης ειδικών χημικών υλικών για τον αποχρωματισμό δήθεν γνήσιων χαρτονομισμάτων. Επικουρικά, οι δημότες-μέλη των ΚΑΠΗ ενημερώθηκαν για θέματα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας καθώς και Προστασίας του Περιβάλλοντος. Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου αλλά και όλα τα ΚΑΠΗ ευχαρίστησαν την Ελληνική Αστυνομία για την άμεση ανταπόκρισή της αλλά και για την άψογη συνεργασία.

Μερικοί από τους «χρυσούς κανόνες» που αποτελούν τον δεκάλογο της προστασίας μας από όσους θέλουν να μας εξαπατήσουν είναι οι εξής:

  • Δεν πειθόμαστε εύκολα από άτομα που μας πλησιάζουν ως δήθεν γνωστοί φιλικών ή συγγενικών μας προσώπων
  • Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν με διάφορα τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι μας
  • Είμαστε επιφυλακτικοί όταν μας ζητούν χρήματα από το τηλέφωνο για ατύχημα ή νοσηλεία συγγενικού μας προσώπου
  • Δεν πηγαίνουμε σε ραντεβού τα οποία μας προτείνουν άγνωστοι
  • Δεν πειθόμαστε εύκολα όταν άγνωστοι προσπαθούν να μας αποσπάσουν χρήματα για αγορές που παρουσιάζουν ως μεγάλες ευκαιρίες ή για την κάλυψη χρεών συγγενών μας αν δεν επικοινωνήσουμε πρώτα με τους «υπόχρεους»
  • Έχουμε στο νου μας ότι τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν συνηθίζουν να στέλνουν άτομα στην πόρτα μας για την είσπραξη ποσών
  • Δεν επιτρέπουμε σε αγνώστους να μας συνοδεύσουν στο ΑΤΜ για την είσπραξη ποσώ
  • Έχουμε πάντα πρόχειρα τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική στενοί συγγενείς ή φίλοι)
  • Συγκρατούμε πάντα τα χαρακτηριστικά των απατεώνων
  • Ενημερώνουμε την αστυνομία, ακόμη κι όταν πρόκειται για απόπειρα απάτης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα