Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔήμος Καλαμαριάς: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης - ενημέρωση και δωρεάν...

Δήμος Καλαμαριάς: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – ενημέρωση και δωρεάν έλεγχος

Άλλη μία δράση προωθεί ο Δήμος Καλαμαριάς, με το ΚΕΠ Υγείας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων, το Δημοτικό ιατρείο, το Κέντρο Συμβουλευτικής για θέματα Διατροφής, το Κοινωνικό Φαρμακείο και τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια του Δήμου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης και σε συνεργασία με την 4 η ΥΠΕ και το Κέντρο Υγείας 25 ης Μαρτίου θα πραγματοποιήσει, την Πέμπτη 18 Μαΐου , από τις 10:00- 13:00, σε συγκεκριμένο χώρο στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο) και στην πλατεία του Φοίνικα

α) δωρεάν έλεγχο χοληστερίνης,
β) μέτρηση αρτηριακής πιέσεως
γ) κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής από τη Διατροφολόγο κα Ευσταθία Παπαϊωάννου,
δ) δωρεάν έλεγχο μνήμης, με τη χρήση εξειδικευμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών
ε) ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα ψηφιακής μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά».

«Η ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ο σκοπός της δράσης που προωθούμε, αλλά και των περισσότερων εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε. Η υγεία των πολιτών, η ευημερία και η βελτίωση της ποιότητα ζωής τους είναι πάντοτε υψηλά στην ατζέντα της διοίκησης του Γιάννη Δαρδαμανέλη» τονίζει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων, Εύα Ντόντη-Μπανιώρα.

Η υπέρταση είναι σιωπηλή νόσος χωρίς συμπτώματα ή ενοχλήματα

Η υπέρταση είναι μια ασυμπτωματική νόσος με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έχουν υπέρταση και να μην το ξέρουν. Για αυτό αποκαλείται και ‘σιωπηλός δολοφόνος’. Η υπέρταση δεν δίνει προειδοποιητικά σημεία παρά μόνο όταν έχει κάνει σημαντικές βλάβες στα ζωτικά όργανα του ασθενούς, όποτε τα συμπτώματα προκαλούνται από τις επιπλοκές της. Όταν τα συμπτώματα συμβαίνουν αποτελούν εκδηλώσεις από διαταραχές της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων π.χ. πρωινοί πονοκέφαλοι, αίσθημα ταχυπαλμίας ή αρρυθμίας, διαταραχές όρασης, εμβοές ώτωνκ.λ.π.

Επίσης η σοβαρή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εύκολη κόπωση, άγχος, θωρακικό άλγος κ.λ.π. Για τους παραπάνω λόγους, ο μόνος τρόπος για να μη ξεφύγει της προσοχής και διάγνωσης μας είναι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα μετά τα 65 έτη. Παρόλο που η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει με αυτόματα πιεσόμετρα σωστά και γρήγορα στο σπίτι και είναι αυτό που συνιστούμε, εντούτοις χρειάζεται να εκτιμηθεί και από το γιατρό για να υπολογισθεί ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος του ασθενούς και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες. (Ομάδα Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας)

H υπέρταση – ή σταθερά αυξημένη δηλαδή αρτηριακή πίεση- αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής. Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας και νοσηρότητας διότι συνδέεται ισχυρά με την εμφάνιση στεφανιαίων συνδρόμων και εμφραγμάτων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας και τύφλωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση παγκοσμίως από τους οποίους λιγότεροι από 1 στους 5 την έχει ρυθμίσει επαρκώς. Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης υπέρτασης είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα