Tρεις νεκρούς από κορωνοϊό μετρούν οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης. Καταγγέλλουν, δε, ότι τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η διοίκηση Ζέρβα είναι «ημίμετρα και λειψά».
«Αποκαλυπτικά για το τι μέτρα προστασίας έχουν πάρει είναι όσα δήλωσε (όταν ήταν ακόμη μέλος της διοίκησης) η πρώην πρόεδρος του βρεφοκομείου του «Α. Στυλιανού», σε τοποθέτηση της στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Γενάρη. Δήλωσε ότι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020, δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ότι πήγαν να αντιμετωπίσουν την επιδημία με μία μάσκα. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να νοσήσουν 14 βρεφοκόμες και 11 νήπια. Αν έχουν αυτή τη λογική για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια κλειστή και ευαίσθητη δομή όπως το βρεφοκομείο καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι γίνονταν και γίνεται στους χώρους εργασίας. Όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα και στους εργαζόμενους του δ. Θεσ/νίκης είναι πολλά και όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχουμε 3 νεκρούς συναδέλφους που νόσησαν από κορωνοιό», αναφέρουν σε επιστολή τους προς τη Δημοτική Αρχή.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ-ΟΤΑ
Κατατέθηκαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 200 υπογραφές εργαζομένων για το πρόβλημα των Μ.Α.Π.
Κατατέθηκε ηλεκτρονικά την Τρίτη 30 Μάρτη, αίτημα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για το σοβαρό πρόβλημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Το αίτημα συνόδευε κείμενο με 200 υπογραφές συναδέλφων. Το αίτημα πήρε τον αριθμό πρωτοκόλλου 79049/30-03-2021.
Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν μετά από πρωτοβουλία μελών της ΔΑΣ σε διάφορα εργοτάξια. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί: από τη μία έχουμε τη διοίκηση του δήμου να προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για την άμεση προμήθεια των Μ.Α.Π. και την αποζημίωση σε χρήμα των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν αποδόθηκαν στους εργαζόμενους, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Και από την άλλη έχουμε τις παρατάξεις του ΣΕΔΘ «Δύναμη Ενότητας» και ΔΑΚΕ να δείχνουν τη χαρακτηριστική τους «αδράνεια» και για αυτό το θέμα.
Χαιρετίζουμε αγωνιστικά όλους τους συναδέλφους που υπόγραψαν το κείμενο και ενημερώνουμε ότι η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται. Το αίτημα και τις υπογραφές των συναδέλφων τις κοινοποιήσαμε και σε δημοτικές παρατάξεις. Ήδη η «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, ζήτησε εγγράφως να συζητηθεί το θέμα των Μ.Α.Π. Αναμένουμε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις να πάρουν θέση.
Όσο για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, που η διοίκηση του δήμου επικαλείται ότι πήρε στου χώρους δουλειάς, είναι και αυτά ημίμετρα και λειψά. Την καλούμε για άλλη μια φορά να μας παρουσιάσει για όλο το διάστημα της πανδημίας πόσα και τι είδη προστασίας χορήγησε στους εργαζόμενους, κάθε πότε γίνονται απολυμάνσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στα οχήματα, αν γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους κ.α. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν στοιχεία γιατί για κάθε είδος προστασίας οι εργαζόμενοι υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση όταν τους χορηγείται, για τις απολυμάνσεις βγαίνουν δελτία απολύμανσης κ.α. Αποκαλυπτικά για το τι μέτρα προστασίας έχουν πάρει είναι όσα δήλωσε (όταν ήταν ακόμη μέλος της διοίκησης) η πρώην πρόεδρος του βρεφοκομείου του «Α. Στυλιανού», σε τοποθέτηση της στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Γενάρη.
Δήλωσε ότι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020, δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ότι πήγαν να αντιμετωπίσουν την επιδημία με μία μάσκα. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να νοσήσουν 14 βρεφοκόμες και 11 νήπια. Αν έχουν αυτή τη λογική για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια κλειστή και ευαίσθητη δομή όπως το βρεφοκομείο καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι γίνονταν και γίνεται στους χώρους εργασίας. Όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα και στους εργαζόμενους του δ. Θεσ/νίκης είναι πολλά και όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχουμε 3 νεκρούς συναδέλφους που νόσησαν από κορονοιό.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στο αφήγημα της κυβέρνησης και της διοίκησης ότι τα μέτρα προστασίας, όχι μόνο από την πανδημία αλλά γενικά κατά την εργασία μας, είναι «ατομική ευθύνη» του κάθε εργαζόμενου. Ο αγώνας και για αυτό το ζήτημα χρειάζεται να δυναμώσει.
ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
30/03/2021
Προς -Πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου
δήμου Θεσ/νίκης
-Όλες τις δημοτικές παρατάξεις
και όλους τους δημοτικούς
συμβούλους
Στο δημοτικό συμβούλιο εργαζόμενοι και δημοτικοί σύμβουλοι διαφόρων παρατάξεων έχουν θέσει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του δήμου, με τις μεγάλες ελλείψεις εδώ και καιρό των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που είναι υποχρεωμένος ο δήμος να χορηγεί στους εργαζόμενους, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης 43726 ΦΕΚ 2208 8/6/2019.
Όσοι εργαζόμενοι υπογράφουμε το παρόν κείμενο, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνει μια οργανωμένη και ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα και γενικότερα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον δήμο Θεσ/νίκης. Για αυτόν τον λόγο σας καλούμε κ. Πρόεδρε να συμπεριλάβετε το παραπάνω ζήτημα ως τακτικό θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Από τους κ. δημοτικούς συμβούλους ζητούμε να επιμένουν και να ζητήσουν και αυτοί την οργανωμένη και ολοκληρωμένη συζήτηση του θέματος.
Επισημαίνουμε τα εξής:
-Προμήθεια όλων των Μ.Α.Π. μπορεί να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, αν η διοίκηση κάνει χρήση της νομοθεσίας που υπάρχει λόγω της πανδημίας. Σε άλλες περιπτώσεις για εργολαβίες και προμήθειες το έχει πράξει.
-Για τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν δόθηκαν προβλέπεται αποζημίωση στους εργαζόμενους, άρθρο 60 του ν. 4735/2020. Η αποζημίωση προβλέπεται γιατί ως εργαζόμενοι έχουμε δαπανήσει χρήματα για την προστασία μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας (αδιάβροχα, άρβυλα ασφαλείας, μπουφάν, γάντια κ.α.). Διεκδικούμε αυτή την αποζημίωση.
-Υγιεινή, ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων δεν είναι μόνο τα Μ.Α.Π. Είναι και η κατάσταση των εργοταξίων, η κατάσταση του στόλου οχημάτων, το πλύσιμο και η απολύμανση των οχημάτων, οι εμβολιασμοί και εξετάσεις που πρέπει να γίνονται, η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας που δεν γίνεται, οι ελλείψεις ανταλλακτικών και εργαλείων, οι ελλείψεις οχημάτων και μηχανημάτων και βέβαια οι ελλείψεις σε προσωπικό.
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ