Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔήμος Θέρμης: Ξεκινά το πρόγραμμα για την καταπολέμηση κουνουπιών μέσα στους οικισμούς

Δήμος Θέρμης: Ξεκινά το πρόγραμμα για την καταπολέμηση κουνουπιών μέσα στους οικισμούς

Ξεκινά σήμερα Τετάρτη 9 Ιουνίου το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών το οποίο υλοποιεί ο δήμος Θέρμης, συμπληρωματικά προς το περιφερειακό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πρώτοι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν στην Κοινότητα Πλαγιαρίου, από 9 έως 11 Ιουνίου. Το πρόγραμμα καταπολέμησης το οποίο υλοποιεί ο δήμος εδώ και πολλά χρόνια, αφορά παρεμβάσεις αποκλειστικά εντός των οικισμών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά τα οποία προκύπτουν από την κάλυψη του περιφερειακού προγράμματος που εστιάζει κυρίως στις περιοχές εκτός των οικισμών.

Οι δράσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι αφενός τα παραγόμενα κουνούπια στον αστικό χώρο είναι ανθρωπόφιλα, που στο σύνολο τους παραμένουν και δραστηριοποιούνται εντός των οικισμών και αφετέρου ανήκουν κυρίως στο είδος Culex pipiens, που ενέχεται στη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί ο δήμος Θέρμης αφορά παρεμβάσεις κυρίως σε σπίτια τα οποία έχουν ενεργούς βόθρους, σε αυλές στις οποίες εντοπίζονται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, αλλά και φρεάτια, υδατοσυλλογές και νεροκρατήματα κάθε τύπου.

Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε στάσιμα νερά και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών.

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο αρχικό στάδιο της προνύμφης, όσο ακόμη βρίσκονται μέσα στο νερό, πριν να προλάβουν να γίνουν έντομα. Η καταπολέμηση γίνεται με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί η «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» είναι περιβαλλοντικά ακίνδυνο, δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια, αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές.

Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος. Οι οικισμοί οι οποίοι περιλαμβάνονται στο δημοτικό έργο είναι: Αγία Παρασκευή, Βασιλικά, Καρδία, Κάτω Σχολάρι, Λακκιά, Λιβάδι, Μονοπήγαδο, Νέα Ραιδεστός, Νέο Ρύσιο, Περιστερά, Πλαγιάρι, Σουρωτή. Στους οικισμούς αυτούς θα διενεργηθούν δύο περιφορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.

Εκτός από τις εφαρμογές καταπολέμησης εντός αυτών των οικισμών θα γίνουν και υποδείξεις σε κατοίκους για την ορθή διαχείριση του νερού προκειμένου να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Οι ακριβείς ημερομηνίες υλοποίησης του προγράμματος σε κάθε οικισμό, θα αναρτώνται στο site του δήμου.

Οδηγίες προς τους πολίτες:

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης τα οποία υλοποιούν ο δήμος και η περιφέρεια, προϋπόθεση είναι η συνεργασία των κατοίκων, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους.

Είναι βασικό, για παράδειγμα, έπειτα από βροχή να απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από τις αυλές ή τα μπαλκόνια προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, είναι προτιμότερο το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί, και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμίζεται και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Τέλος, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία «Οικοανάπτυξη» που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424 από τις 9:00 έως τις 17:00, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα