Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔήμος Θέρμης: Καθαρίστηκε παράνομος μπαζότοπος στο Πλαγιάρι

Δήμος Θέρμης: Καθαρίστηκε παράνομος μπαζότοπος στο Πλαγιάρι

Εργασίες για τον καθαρισμό ενός παράνομου μπαζότοπου στην περιοχή «Καράσο» της Κοινότητας Πλαγιαρίου του δήμου Θέρμης βρίσκονται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία του δήμου Θέρμης και της εταιρείας ΑΝΑΚΕΜ, του μεγαλύτερου Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ), η οποία ανέλαβε και το συνολικό κόστος των εργασιών. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καταδείξει την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης στον μέγιστο δυνατό βαθμό των διάσπαρτων ΑΕΚΚ, τα οποία ρυπαίνουν το έδαφος και τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών, υποβαθμίζοντας ακόμη και αστικές περιοχές.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, ασυνείδητοι απόθεσαν παράνομα εκατοντάδες τόνους από μπάζα και κάθε είδους απορρίμματα τα οποία μεταφέρονται πλέον σε μονάδες διαχείρισης και ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, ώστε μετά την επεξεργασία τους να επαναχρησιμοποιηθούν ως δευτερογενές υλικό για την κατασκευή δημοσίων έργων.

Το «παρών» κατά την έναρξη των εργασιών έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι της ΑΝΑΚΕΜ (ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Δημητριάδης, ο εκ των ιδρυτικών μελών της ΑΝΑΚΕΜ Γιάννης Παπαηλιόπουλος, η μηχανικός Άννα Μίχου), εκπρόσωποι των μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, ο πρόεδρος της κοινότητας Πλαγιαρίου Νίκος Κουλέτας κ.ά.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «προχωράμε στον καθαρισμό αυτού του παράνομου μπαζότοπου στην Κοινότητα Πλαγιαρίου με την πολύτιμη βοήθεια της εταιρίας ΑΝΑΚΕΜ, την οποία ευχαριστούμε θερμά. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κι εμείς ως δήμος, αλλά και η εταιρία ΑΝΑΚΕΜ, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης προχωρούμε από κοινού σε καθαρισμό τέτοιων παράνομων χωματερών. Δυστυχώς δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία ώστε να μπορεί να παρακολουθεί και να επιβάλλει ποινές σε τέτοιες περιπτώσεις και αναγκαζόμαστε εμείς οι αιρετοί να παίζουμε αυτό το ρόλο, να κάνουμε δηλαδή τη δουλειά της δημοτικής αστυνομίας, να εντοπίζουμε τις παρανομίες και να προχωρούμε στις ενέργειες που πρέπει. Χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση της κοινωνίας και απευθύνουμε έκκληση σε κάθε πολίτη, όταν αντιλαμβάνεται τέτοιες παράνομες πράξεις να καταγγέλλει τους ασυνείδητους που ρυπαίνουν το περιβάλλον».
Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε, παράλληλα, ότι «ανάλογη εστία μόλυνσης από παράνομη απόθεση σκουπιδιών κάθε είδους υπάρχει και λίγο πιο κάτω από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, προς την Περαία, στην περιοχή όπου μένουν Ρομά. Εκεί, συχνά σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρούμε σε καθαρισμούς δύο και τρεις φορές το χρόνο, ώστε να μη μένουν υπολείμματα τα οποία στη συνέχεια τα καίνε οι ίδιοι που τα δημιούργησαν και προσθέσουν και αέρια ρύπανση μέσα σε όλα τα άλλα».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «είναι πραγματικά απογοητευτικό να ανακαλύπτεις όμορφα σημεία του τόπου μας να μετατρέπονται σε τεράστιους μπαζότοπους από ασυνείδητους. Πραγματικά το να μεταφέρει κάποιος τα σκουπίδια αυτά προς ανακύκλωση κοστίζει πολύ λιγότερο από το να τα φέρει και να τα πετάξει εδώ. Ας βοηθήσουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας κι ας αγαπήσουμε το δημόσιο χώρο που έτσι κι αλλιώς ανήκει σε όλους μας και οφείλουμε να τον προστατέψουμε. Η περιοχή μας, ο τόπος μας είναι όμορφος ας μη τον βρωμίζουμε».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Ηλίας Δημητριάδης σημείωσε ότι αυτή είναι μία από τις πολλές ανάλογες δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. «Πέρα από τον καθαρισμό συγκεκριμένων περιοχών, όπως κάναμε ήδη στη Χαλκιδική, στους Λαχανόκηπους του δήμου Θεσσαλονίκης, στη Μενεμένη, στον Γαλλικό ποταμό κ.λπ., στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα, προς τους πολίτες, τους αρμόδιους φορείς, την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, ότι θα πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον, αποτρέποντας τους παράνομους μπαζότοπους και χρησιμοποιώντας, παράλληλα, τα δευτερογενή υλικά τα οποία παράγονται από την επεξεργασία των ΑΕΚΚ, στα δημόσια και δημοτικά έργα».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα