Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΓυναίκες και αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Γυναίκες και αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Στη διάρκεια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν 199 ταινίες μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» στην πλ. Αριστοτέλους, «Σταύρος Τορνές», «Τζον Κασσαβέτης», «Φρίντα Λιάππα» και «Τόνια Μαρκετάκη» στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και «Μακεδονικόν», στο κέντρο της πόλης, 93 ταινίες ψηφιακά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr και θα απονεμηθούν 32 βραβεία.

«Το σινεμά είναι μαζί μας πάντα στα δύσκολα και τα εύκολα. Μαζί με τους θεατές στους οποίους ανήκει και με τους δημιουργούς τους οποίους στηρίζει», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, από την Αθήνα στο πλαίσιο παράλληλης συνέντευξης Τύπου με τη Θεσσαλονίκη.

«Αφουγκραζόμαστε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και προσπαθούμε να τα σχολιάσουμε», σημείωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Η κ. Ζαλαντό επισήμανε επίσης ότι στο φετινό φεστιβάλ πρωταγωνιστούν οι γυναίκες, ενώ σημείωσε ότι θα παρουσιαστούν και τέσσερις ουκρανικές ταινίες, καθώς όπως τόνισε «δεν έχουμε ξεχάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Ταινίες έναρξης/λήξης και αγαπημένοι δημιουργοί

H ταινία έναρξης του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η «The Fabelmans», του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που απέσπασε πρόσφατα το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, ενώ η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την ταινία «Κορσές» της Μαρί Κρόιτσερ που κέρδισε πρόσφατα το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης, Φατίχ Ακίν, για να παρουσιάσει την καινούργια του ταινία, «Το χρυσάφι του Ρήνου», αλλά και η Σαρλότ Γκενσμπούρ, με τη νέα της ταινία «Νυχτερινοί επισκέπτες» του Μικαέλ Ερς.

Διεθνές πρόγραμμα

Το 63ο ΦΚΘ φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά βραβεία.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν 11 ταινίες, ανάμεσά τους δύο ελληνικές, στο τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες θα προβληθούν 10 ταινίες, ανάμεσά τους δύο ελληνικές, ενώ δύο ελληνικές συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, το οποίο αποτελείται από 11 ταινίες.

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020, του προγράμματος MEDIA και χορηγών.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τη φετινή διοργάνωση ξεκινά την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022.

Αναλυτικά οι πληροφορίες: www.filmfestival.gr

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα