Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΒιβλίο που συνέγραψαν 30 μαθητές του 3ου γυμνασίου Θέρμης εκδίδει ο δήμος

Βιβλίο που συνέγραψαν 30 μαθητές του 3ου γυμνασίου Θέρμης εκδίδει ο δήμος

Στο πλευρό της Λέσχης Ανάγνωσης «LogoMatheMania» του 3ου γυμνασίου Θέρμης, στηρίζοντας τις πλούσιες και πρωτότυπες πρωτοβουλίες της, βρίσκεται σταθερά ο δήμος Θέρμης.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία συνάντηση η οποία έγινε στις 21 Φεβρουαρίου 2022 στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλιος Αποστόλου, μαθητές και καθηγήτριες της Λέσχης. Το θέμα της συνάντησης ήταν το βιβλίο «Εκεί που άρχισαν όλα» και το αίτημα της Λέσχης για την έκδοσή του.

To «Εκεί που άρχισαν όλα» είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα το οποίο σχεδίασαν, έγραψαν και εικονογράφησαν ομαδοσυνεργατικά, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, τριάντα μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης του 3ου γυμνασίου Θέρμης, εμπνευσμένοι από πέντε λογοτεχνικά βιβλία που είχαν διαβάσει. Το μυθιστόρημα πήρε μορφή βιβλίου και τυπώθηκε σε εκατό αντίτυπα το 2020. Επειδή, στόχος της Λέσχης είναι να διαβαστεί το βιβλίο από ένα ευρύτερο κοινό ώστε η Λέσχη να επικοινωνήσει το έργο της και έξω από το περιβάλλον του σχολείου, ξεκίνησε μία προσπάθεια για δεύτερη έκδοση του βιβλίου σε περισσότερα αντίτυπα. Στο πλαίσιο αυτό η Λέσχη Ανάγνωσης ήρθε σε επαφή με τον δήμο Θέρμης ο οποίος αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια της Λέσχης.

Στη συνάντηση της 21ης Φεβρουαρίου 2022 με τον δήμαρχο η κα Χρ. Βαρδαλή, φιλόλογος, από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης και υπεύθυνη καθηγήτρια τη χρονιά της συγγραφής του βιβλίου, παρουσίασε το 15χρονο έργο της Λέσχης Ανάγνωσης, το ίδιο το βιβλίο και τη διαδικασία δημιουργίας του. Οι μαθητές της Λέσχης του σχολικού έτους 2018-2019, δηλαδή οι συγγραφείς του βιβλίου, μίλησαν για την εμπειρία τους και όσα δημιούργησαν εκείνη τη χρονιά. Επίσης, τα νέα μέλη-μαθητές της Λέσχης (2021-2022) καθώς και οι υπεύθυνες καθηγήτριες της Λέσχης (Ε. Ιγγλέση, Α. Κορλού, και Α. Παπασπανού) αναφέρθηκαν στην έμπνευση που τους έδωσε το «Εκεί που άρχισαν όλα» ώστε να καταστρώσουν καινούργια σχέδια γύρω και πέρα από το βιβλίο.

Ο δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών και τόνισε τον θαυμασμό του για τον τρόπο δημιουργίας του βιβλίου, αλλά και την αξία της συνεργασίας και της συλλογικότητας που επέδειξαν τα παιδιά. Επιπλέον εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνέχεια και τα οράματα των παιδιών και διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα υποστηρίξει ηθικά και οικονομικά την επανέκδοση του βιβλίου, αλλά και τα νέα σχέδια της Λέσχης.

Ο αντιδήμαρχος κ. Αποστόλου επαίνεσε τη δράση της Λέσχης και τη σημασία της για τους νέους. Ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ κ. Γιώργος Αγγέλου μίλησε για τη θετική επίδραση που έχουν στους μαθητές αυτές οι πρωτοβουλίες. Η κα Χρύσα Κληματσούδα προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, παρουσίασε το “Διεθνές Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν” της UNESCO και πρότεινε να ενταχθεί η Λέσχη Ανάγνωσης σ’ αυτό. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η κα Λίτσα Κούτρη, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, ο κ. Αχιλλέας Μεταλλούλης, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και ο κ. Χρήστος Βαγιωνάς, προϊστάμενος Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης Θέρμης ο οποίος πρότεινε η Λέσχη να φιλοξενείται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για τις συναντήσεις και τις δράσεις της κι επιπλέον προσφέρθηκε να συμβάλλει ώστε η Λέσχη να γίνει μέλος και να συνδεθεί με το ‘Δίκτυο Βιβλιοθηκών με Λέσχες Ανάγνωσης’. Επίσης, προθυμοποιήθηκε να αναλάβει την επιμέλεια της έκδοσης και όλη τη διαδικασία ώστε το βιβλίο να φτάσει στα ράφια όλων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας.

Λίγα λόγια για τη Λέσχη Ανάγνωσης (LogoMatheMania) του 3ου γυμνασίου Θέρμης.

Η Λέσχη Ανάγνωσης-Συγγραφικό Εργαστήρι «LogoMatheMania» λειτουργεί στο 3ο γυμνάσιο Θέρμης από το 2006. Μαθητές και καθηγητές συζητούν και ανταλλάσσουν ιδέες εμπνευσμένοι από τα βιβλία που διαβάζουν, προσεγγίζοντας τη Λογοτεχνία διαθεματικά, διαδραστικά, εμπειρικά και με στόχο να γεννήσουν καλούς αναγνώστες και να προωθήσουν τη φιλαναγνωσία.
Από την ίδρυσή της, το 2006 έως και το 2019, πριν από την πανδημία, η Λέσχη λειτουργούσε ως πολιτιστικό πρόγραμμα με εβδομαδιαίες διά ζώσης συναντήσεις μετά το πέρας των μαθημάτων. Εκτός από τα ταξίδια στον κόσμο των βιβλίων πραγματοποίησαν πολλά ταξίδια δημιουργικά (ταινίες, θεατρικά, χάρτες, πειράματα, κόμικς, επιτραπέζια κ.ά), καθώς και ταξίδια πραγματικά (εκπαιδευτικές εκδρομές κι επισκέψεις) σε τόπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονταν με τα βιβλία που διάβαζαν.

Φέτος (2021-2022) λόγω covid-19 και για λόγους ασφάλειας οι διά ζώσης συναντήσεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο, τα βιβλία θα διαβάζονται στο σπίτι και η επικοινωνία θα γίνεται κυρίως μέσω e-class και άλλων μέσων επικοινωνίας (mail, blog κ.ο.κ.). H δράση της Λέσχης όμως θα συνεχιστεί. Ο τίτλος του φετινού προγράμματος είναι «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ από την ιδέα στο χέρι του Αναγνώστη» και η Λέσχη θα ασχοληθεί με το βιβλίο «Εκεί που άρχισαν όλα» (Project22). Μετά την πρόταση του κ. Βαγιωνά, οι συναντήσεις της Λέσχης θα πραγματοποιούνται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης.

Στοιχεία Επικοινωνίας με τη Λέσχη Ανάγνωσης – Συγγραφικό Εργαστήρι Λέσχης
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της Λέσχης Ανάγνωσης του 3ου Γυμνασίου Θέρμης
Project 2019: Βαρδαλή Χρ., Κορλού Αρ., Μουρουζίδου Ο.
Project 2022: Ιγγλέση Ε., Κορλού Α., Μουρουζίδου Ο., Παπασπανού Α.

Ιστολόγιο: http://blogs.sch.gr/3gymtherm
Ηλεκτρονική διεύθυνση: readingclub3gymtherm@gmail.com
Κανάλι στο YouTube: Λέσχη Ανάγνωσης Logomathemania
Τηλέφωνο 3ου Γυμνασίου Θέρμης: 2310 473421

Πρακτικά 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Δημιουργικής Γραφής:
https://cwconference.web.uowm.gr/index.php/el/

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα