Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΒανδάλισαν το μνημείο του Νίκου Καπετανίδη στο πάρκο Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ)

Βανδάλισαν το μνημείο του Νίκου Καπετανίδη στο πάρκο Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ)

Το άγαλμα του εθνομάρτυρα Πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1921 στα περιβόητα Δικαστήρια της Αμάσειας, βανδάλισαν άγνωστοι, λίγες μόλις ημέρες μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια του, στο νέο πάρκο «Παύλου Μελά» στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», που είχε και την πρωτοβουλία φιλοτέχνησης και τοποθέτησης του αγάλματος του ήρωα κατήγγειλε το περιστατικό κάνοντας γνωστό πως σε συνεργασία με τον δήμο Παύλου Μελά, «θ’ αναζητηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί»


Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μετέφερε ο δημοσιογράφος και εμπνευστής της κίνησης για την τιμή στον Νίκο Καπετανίδη, Γιώργος Γεωργιάδης, οι γνωστοί άγνωστοι “πλήγωσαν” τη βάση του μαρμάρου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου σε μία συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του εθνομάρτυρα και μαχητικού Πόντιου δημοσιογράφου, 100 χρόνια από τον απαγχονισμό του στα δικαστήρια της Αμάσειας, μαζί με τους 68 Ποντίους πρόκριτους.

Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Γιώργος Κικώτης και τοποθετήθηκε επί μαρμάρινου βάθρου στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, δίπλα στο σημείο που θα λειτουργήσει μελλοντικά το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921) υπήρξε ο πλέον κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος στον Πόντο, κατά τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην περιοχή, μετά το 1919. Ως εκδότης της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» στηλίτευσε τα εγκλήματα των Τούρκων κατά Αρμενίων και Ελλήνων στη συνέχεια. Ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921) υπήρξε ο πλέον κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος στον Πόντο, κατά τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην περιοχή, μετά το 1919. Ως εκδότης της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» στηλίτευσε τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα