Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκη«Ανάσταση» για πρώην βιομηχανικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

«Ανάσταση» για πρώην βιομηχανικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

- Advertisement -

Μια δεύτερη ευκαιρία «ζωής» φαίνεται ότι αποκτούν τα παλιά βιομηχανικά ακίνητα που βρίσκονται σε σημαντικές περιοχές του αστικού ιστού τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν ιδιαίτερα υποβαθμισμένες.

Συγκεκριμένα, οι ΑΕΕΑΠ και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων το τελευταίο διάστημα, επενδύοντας εκατομμύρια, έχουν προβεί σε ένα μπαράζ αναπλάσεων που διαμορφώνουν ριζικά τις παλιές βιομηχανικές περιοχές, δίνοντάς τους νέα προοπτική.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ανάπλαση της πρώην Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) στην περιοχή του Βοτανικού. Όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόκειται για ένα έργο ύψους περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της εταρείας σε μια περιοχή που σήμερα μοιάζει εγκαταλελειμμένη.

Από τα συνολικά 150.000 τμ δόμησης που υπήρχαν, η Dimand θα προχωρήσει σε νέα δόμηση 50.000 τμ, αναπλάθοντας το υπόλοιπο ακίνητο σε κοινόχρηστους χώρους και πράσινο. Το ακίνητο προορίζεται να γίνει χώρος γραφείων και ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες διερευνητικές επαφές με εταιρείες.

H ολοκλήρωση του project προβλέπεται να γίνει τμηματικά μέχρι το 2027. Θα είναι το πρώτο και μοναδικό ολοκληρωμένο συγκρότημα πράσινων γραφείων στην περιοχή του Βοτανικού. Μάλιστα, η εταιρεία συζητά και με δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε στην εν λόγω έκταση να δημιουργηθεί και πανεπιστημιακό campus.

Μεγαλεπήβολα σχέδια ετοιμάζει και η Noval που στοχεύει στη ριζική μεταμόρφωση μιας ακόμη παλιάς βιομηχανικής περιοχής και συγκεκριμένα της παλαιάς Χαλκόρ στην οδό Πειραιώς 252. Συνολικά, προγραμματίζεται να αναπτυχθούν περίπου 55.000 τ.μ., εκ των οποίων το 25% θα αφορά κατοικίες, το 25% γραφεία, το 14% το ξενοδοχείο, το 20% θα φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου και εστίασης, το 14% πολιτιστικές εγκαταστάσεις και ένα επιπλέον 2% αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η Πειραιώς 252 στοχεύει να αποτελέσει το πρώτο έργο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED Gold Neighborhoodγια την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Το κατασκευαστικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας στην οποία βρίσκεται σήμερα, με το επόμενο σημαντικό χρονικό ορόσημο να αποτελεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις μέσω του πολεοδομικού εργαλείου του ΕΣΧΑΣΕ.

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα τελευταία χρόνια υλοποιείται ένα μπαράζ αναπλάσεων που έχουν στόχο να αλλάξουν ριζικά το προφίλ της συμπρωτεύουσας. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης των Κεραμείων Αλλατίνη, ενός χώρου όπου βρίσκονται οι παλιές και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της κεραμοποιίας, στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης.

Πρόκειται για ένα project το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου και θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω έκταση θα κατασκευαστεί ο πρώτος ουρανοξύστης, ύψους 100 μέτρων, στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, στο υπόλοιπο ακίνητο υπάρχουν διατηρητέα κτίρια για τα οποία επιτρέπεται αλλαγή χρήσης και πιθανόν αυτά να μετατραπούν σε χώρους γραφείων, αναψυχής, εστίασης και υποστήριξης της λειτουργίας των υπόλοιπων εγκαταστάσεων.

Ένα ακόμη μεγάλο έργο που θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης και θα είναι έτοιμο το 2027 είναι η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της ζυθοποιίας Φιξ. Πρόκειται για ένα έργο που προωθεί η Dimand, σε συνεργασία με την εταιρεία αλουμινίου Elvial.

Στον χώρο του ιστορικού ακινήτου της πόλης, έκτασης 23 στρεμμάτων, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος φιλοξενίας και διαμονής, συνολικής επιφανείας 46.500 τ.μ. Εξ αυτών, 15.500 τ.μ. θα αφορούν την αξιοποίηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων του ακινήτου, όπου προβλέπονται χρήσεις κατοικίας, εστίασης, μερικών εμπορικών καταστημάτων, κυρίως για είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ένα ξενοδοχείο.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα