Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΑνάθεση χιλιάδων ευρώ από την TV100 - Στάση εργασίας των τεχνικών

Ανάθεση χιλιάδων ευρώ από την TV100 – Στάση εργασίας των τεχνικών

Στη συνεδρίαση της ΔΕΠΘΕ μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης  ήταν κι ένα θέμα φορά την απευθείας ανάθεση σε εξωτερική εταιρεία για τη «συμπαραγωγή περιεχομένου για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής ενημερωτικού προγράμματος και των εκλογικών αναμετρήσεων για το διάστημα Απρίλιος – Δεκέμβριος 2023 της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 41.850€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ». Η παραγωγή αφορά τηλεοπτικό πρόγραμμα για τις επικείμενες εκλογές.

Την ίδια ώρα, οι τεχνικοί της ΔΕΠΘΕ ξεκινούν στάσεις εργασίας για τους όρους εργασίας των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στην επιχείρηση.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα εξώδικα απεργίας των εργαζομένων:

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  1. Toυ συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ)», που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, οδός Αριστοτέλους 32, Ε.Κ.Θ. και εκπροσωπείται νόμιμα.
  2. Toυ συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, οδός Καρόλου Ντηλ 29 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

Τη δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία «Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας» (Δ.Ε.Π.Θ.Ε), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Νικολάου Γερμανού 1  και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ

Προς την Επιθεώρηση Εργασίας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης Προξένου Κορομηλά 51

 

Με την παρούσα ασκώντας το δικαίωμα για διαπραγματεύσεις, που απορρέει από τις διατάξεις των άρθρων 4, παρ. 1 και 2 του ν.1876/90 και προτιθέμενοι να καταρτίσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα διέπει τους όρους εργασίας των μελών των Ενώσεών μας που απασχολούνται στην ΔΕΠΘΕ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να ορίσετε εκπροσώπους σας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους  της Ένωσής μας.

Για την σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξουσιοδοτήθηκαν νόμιμα τα Δ.Σ. της ΕΤΙΤΒΕ και της ΕΠΗΕΘ, τα οποία και στις συνεδριάσεις τους στις ………….. και στις ……………………. όρισαν ως εκπροσώπους για τις διαπραγματεύσεις τους ……………………………………

Οι διαπραγματεύσεις  θα αρχίσουν την …………………………………………..και ώρα …………………. πμ, στα γραφεία της ΕΠΗΕΘ Καρόλου Ντηλ 29 στον 2ο όροφο  επί του ακολούθου σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας :

 

 

«ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ

Δ.Ε.Π.Θ.Ε ΚΑΙ  Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε. – Ε.Π.Η.Ε.Θ

Για τους όρους εργασίας των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στη ΔΕΠΘΕ

Στην Θεσσαλονίκη σήμερα ………………………… οι παρακάτω υπογράφοντες αφ΄ ενός μεν οι: …….………………………………………………………. εκπρόσωποι της ΔΕΠΘΕ και αφ΄ ετέρου οι: …………………………………..……………………………………………………. εκπρόσωποι της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας (Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε) που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και της Ένωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Η.Ε.Θ), όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι συμφωνούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:

ΑΡΘΡΟ 1

Πεδίο ισχύος

Στις διατάξεις αυτής της ΣΣΕ υπάγεται το σύνολο των εργαζομένων της «Δημοτικής Εταιρίας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας», που συνδέονται με συμβάσεις εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου  εκτός από τους δημοσιογράφους.

 

ΑΡΘΡΟ 2

Όροι και συνθήκες εργασίας

  1. Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας
    • Η διάρκεια του ημερησίου χρόνου εργασίας ανέρχεται σε 7 ώρες, με ενδιάμεσο διάλειμμα μισής ώρας και ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας σε 37,5 ώρες.
    • Εξαιρέσιμες ημέρες- Αργίες είναι οι εξής:

α) Η πρώτη του έτους

β) Τα Θεοφάνεια

γ) Η Καθαρή Δευτέρα

δ) Η 25η Μαρτίου

ε) Η Μεγάλη Παρασκευή

στ) Το Μεγάλο Σάββατο

ζ) Η Δευτέρα του Πάσχα

η) Η 1η Μαΐου

θ) Του Αγίου Πνεύματος

ι) Η Κοίμηση της Θεοτόκου

ια) 26η Οκτωβρίου

ιβ)Η 28η Οκτωβρίου

ιγ) Τα Χριστούγεννα

ιδ) Η 26η Δεκεμβρίου

ιε) Όλες οι Κυριακές

Χορηγείται ρεπό στους εργαζόμενους που θα εργαστούν κατά τις αργίες που δεν συμπίπτουν με Κυριακή.

Ημέρες ημιαργίας είναι οι εξής :

Α) Η παραμονή των Χριστουγέννων και

Β) Η παραμονή του Νέου Έτους

 

  1. Άδειες
  • Κανονική άδεια

Το Προσωπικό δικαιούται ετήσιας άδειας αναψυχής, σύμφωνα με το νόμο.

Η κανονική άδεια εκάστου έτους πρέπει να εξαντλείται μέχρι την λήξη του πρώτου τριμήνου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων καθορίζονται ως εξής:

α) Όσοι έχουν μέχρι και 8 χρόνια υπηρεσίας και προϋπηρεσίας δικαιούνται τόσες ημέρες άδειας όσες προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.

β) Για κάθε έτος απασχόλησης πέραν από τα οκτώ (8) έτη υπηρεσίας και προϋπηρεσίας η ετήσια άδεια αυξάνεται κατά δύο (2) εργάσιμες ημέρες το έτος και μέχρι να συμπληρωθούν τριάντα μία (31) συνολικά εργάσιμες ημέρες ετήσιας κανονικής άδειας.

Δηλαδή οι άδειες έχουν ως εξής:

Με τη συμπλήρωση 1 έτους 20
Με τη συμπλήρωση 2 ετών 21
Με τη συμπλήρωση 3 ετών και έως τη συμπλήρωση 8 ετών 22
Μετά τη συμπλήρωση του 8ου χρόνου 24
Μετά τη συμπλήρωση του 9ου χρόνου 26
Μετά τη συμπλήρωση του 10ου χρόνου 28
Μετά τη συμπλήρωση του 11ου χρόνου 30
Μετά τη συμπλήρωση του 12ου χρόνου 31

 

Στις ημέρες αδείας που δικαιούται ο εργαζόμενος συνυπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβαλλόμενες Κυριακές, επίσημες ή εθιμικές αργίες, άλλες ημέρες ανάπαυσης ή Σάββατα ή άλλη έκτη ημέρα, όπως οι προαιρετικές αργίες όταν δεν απασχολείται σ’ αυτές το προσωπικό. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται στην άδεια οι ημέρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος ασθένησε κατά τη διάρκεια της. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον η ασθένεια αποδεικνύεται νόμιμα θεωρείται ότι η άδεια διακόπηκε και παρατείνεται κατά αριθμό ημερών ανάλογο με εκείνο των ημερών ασθένειας.

Η κανονική άδεια είναι αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου από το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να παραιτηθεί.

Τμηματικά μπορεί να χορηγηθεί η κανονική άδεια μόνο αν το ζητήσει ο εργαζόμενος ή αν το επιβάλλουν εξαιρετικοί υπηρεσιακοί λόγοι. Πάντως το ήμισυ τουλάχιστον των κατ’ έτος δικαιούμενων ημερών κανονικής αδείας θα πρέπει να λαμβάνεται μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Μάϊου έως την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Η άδεια που χορηγήθηκε διακόπτεται λόγω ασθένειας ή με αίτηση του εργαζομένου. Σε περίπτωση ανάκλησης της -άδειας λόγω εξαιρετικών και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών- ο εργαζόμενος δικαιούται να αποζημιωθεί μόνο για τη δαπάνη των μεταφορικών εξόδων του στην οποία υποβλήθηκε εξαιτίας της διακοπής.

2.2.Άδειες ασθένειας

Το Προσωπικό δικαιούται λοιπές άδειες, σύμφωνα με το νόμο.

  • Παροχές ασθένειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει δέκα ημέρες εργασίας στην Εταιρεία.
  • Ο συνολικός χρόνος ασθένειας για τον οποίο δύναται να καταβάλλονται παροχές στο προσωπικό της ΔΕΠΘΕ είναι ίσος με τόσα δεκαπενθήμερα όσα και τα εξάμηνα της υπηρεσίας του σ’ αυτήν. Από το χρόνο αυτό αφαιρείται όλος ο χρόνος ασθένειας που έχει χορηγηθεί στον εργαζόμενο κατά την τελευταία πενταετία, πλην των αδειών ασθένειας λόγω εγκυμοσύνης.

2.2.3. Για το προσωπικό που δεν έχει συμπληρώσει 2 έτη υπηρεσίας στην ΔΕΠΘΕ, ο συνολικός χρόνος για τον οποίο καταβάλλονται παροχές ασθένειας, είναι 2 μήνες.

2.2.4.Ο χρόνος ασθένειας υπολογίζεται πάντοτε συναπτός και όχι κατά τις εργάσιμες ημέρες.

2.2.5.Ως παροχή ασθένειας, από πλευράς της εταιρείας, νοείται η καταβολή στον εργαζόμενο πλήρων αποδοχών (ασφαλιστικών και μισθολογικών) για όλο το διάστημα που έχει κριθεί ανίκανος για εργασία. Από τις αποδοχές εκπίπτουν ποσά παροχών ασθένειας που έλαβε ή δικαιούται να λάβει ο εργαζόμενος από τον ασφαλιστικό του φορέα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

2.2.6. Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτήν, καταβάλλονται στον εργαζόμενο πλήρεις αποδοχές και μετά την εξάντληση του χρόνου αδειών ασθένειας που δικαιούται, για τόσο χρόνο όσος απαιτείται για την αποκατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με ιατρική πιστοποίηση των οργάνων του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα.

2.2.7. Οι τριάντα (30) πρώτες ημέρες ασθένειας κάθε ημερολογιακού έτους και ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, πιστοποιούνται πάντοτε με ιατρικές γνωματεύσεις που εκδίδονται από ιατρούς Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Από αυτές ο εργαζόμενος δύναται να δικαιολογήσει κατ’ έτος μέχρι δύο (2), αλλά όχι συνεχόμενες, ημέρες ασθένειας με υπεύθυνη δήλωση.

  • Οι πέραν των 30 ημερών για τις οποίες η ΔΕΠΘΕ οικειοθελώς καταβάλλει παροχές ασθένειας, πιστοποιούνται πάντοτε από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου. Εάν δεν υπάρξει η πιστοποίηση από τον ασφαλιστικό φορέα για τις ασθένειες πάνω από 30 ημέρες μέσα στο ημερολογιακό έτος, ο εργαζόμενος θεωρείται ασθενής αλλά δε λαμβάνει τις παροχές από την ΔΕΠΘΕ
  • Στον εργαζόμενο που πάσχει από δυσίατο νόσημα, χορηγείται αναρρωτική άδεια, της οποίας η διάρκεια είναι διπλάσια από τη διάρκεια των αδειών των προηγούμενων παραγράφων.
  • Άδειες μητρότητας- λοχείας- φροντίδας τέκνων
  • Στις εργαζόμενες που κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες. Σε πολύδυμη κύηση η άδεια λοχείας προσαυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του 1ου.
  • Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της αδείας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος πέντε (5) μηνών.
  • Σε κυοφορούσες εργαζόμενες που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και Δ/ντή Γυναικολογικής ή Μαιευτικής Κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.
  • Η άδεια αρχίζει, κατά την ελεύθερη επιλογή της εγκύου, μεταξύ της 45ης και 60ης ημέρας πριν από την πιθανολογούμενη ημέρα του τοκετού. Αν το παιδί γεννηθεί νεκρό ή πεθάνει μετά τη γέννησή του, η άδεια παύει να ισχύει κατά το υπόλοιπό της, μετά την 30η ημέρα από τον τοκετό ή το θάνατο του παιδιού.
  • Κάθε εργαζόμενη που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, απαλλάσσεται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, για να υποβάλλεται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
  • Σε εργαζόμενους που υιοθετούν τέκνο καθώς και σε εργαζόμενους που γίνονται ανάδοχοι γονείς σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν.4538/2018 (Α’ 85) «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις», χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ή της αναδοχής αντίστοιχα, εφόσον το υιοθετημένο ή το αναδεχόμενο τέκνο είναι ηλικίας έως οκτώ (8) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία του εργαζομένου κατά το προ της υιοθεσίας ή της αναδοχής διάστημα.

Αν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση των διευκολύνσεων του παρόντος άρθρου, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου.

  • Η παρένθετη μητέρα (φέρουσα ή κυοφόρος) εργαζόμενη δικαιούται την άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Η νόμιμη μητέρα εργαζόμενη δικαιούται τμήμα άδειας μητρότητας, και συγκεκριμένα την άδεια λοχείας, ήτοι τρεις (3) μήνες άδεια με πλήρεις αποδοχές μετά τον τοκετό της παρένθετης μητέρας. Επίσης, δικαιούται τη μείωση του χρόνου εργασίας κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον το τέκνο είναι ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μια (1) ώρα, εφόσον το τέκνο είναι ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών, ή εναλλακτικά την εννεάμηνη άδεια με αποδοχές για ανατροφή του παιδιού.
  • Ο γονέας εργαζόμενος δικαιούται εννέα μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού. Εναλλακτικά δικαιούται μειωμένο χρόνο εργασίας κατά δύο (2) ώρες ημερησίως, εφόσον έχει παιδιά ηλικίας μέχρι δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα εφόσον έχει παιδιά ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών.
  • Γονέας άγαμος, χήρος ή διαζευγμένος ή με αναπηρία 50% και άνω δικαιούται επιπλέον έξι (6) μήνες μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα ή προσαυξάνεται κατά ένα (1) μήνα η άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, αν κάνει χρήση του ανωτέρω 9μηνου.
  • Σε γέννηση 4ου τέκνου δικαιούται επιπλέον δύο (2) έτη μειωμένο ωράριο κατά (1) μια ώρα ημερησίως.
  • Σε γέννηση διδύμων/τριδύμων κλπ. επιπλέον έξι (6) μήνες ανά τέκνο αν κάνει χρήση του 9μηνου.
  • Αν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, με κοινή τους δήλωση καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της παραγράφου 2.3.8 του παρόντος. Αν η σύζυγος του εργαζόμενου ή ο σύζυγος της εργαζόμενης εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος εργαζόμενος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου
  • κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2.3.8.
  • Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια της παραγράφου 2.3.8 δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια.
  • Στους εργαζόμενους ή τις εργαζόμενες που έχουν χηρέψει και στον άγαμο ή την άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια παιδιού χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο πέραν αυτής που δικαιούται με άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργάσιμων ημερών.
  • Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δεκαεπτά (17) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής αδείας.
  • Κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η γονική άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

Για τη χορήγηση της γονικής άδειας, ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα (1) έτος υπηρεσίας, συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στην ΔΕΠΘΕ

Για τους δύο (2) πρώτους μήνες της γονικής άδειας, ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλλει επίδομα γονικής άδειας στον κάθε γονέα, μηνιαίως, ποσού ίσου με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων στη γονική άδεια και στο επίδομα είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στη ΔΕΠΘΕ. Κατ’ εξαίρεση, γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα και δικαιούνται να λάβουν το επίδομα της παρούσας για δύο (2) μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου από τον άλλο γονέα, δικαιούνται τη γονική άδεια και  το επίδομα εις διπλούν.

Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στη ΔΕΠΘΕ, αποφασίζουν, με κοινή δήλωση, ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα. Η γονική άδεια χορηγείται συνεχόμενα, τμηματικά ή με άλλο ευέλικτο τρόπο, με βάση σχετική αίτηση του γονέα, η οποία υποβάλλεται στη ΔΕΠΘΕ με κάθε πρόσφορο τρόπο εγγράφως ή ηλεκτρονική στην οποία προσδιορίζει την έναρξη και τη λήξη της. Η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΕΠΘΕ τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την έναρξη της άδειας, εκτός εάν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την έναρξη της άδειας σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Η ΔΕΠΘΕ, κατόπιν διαβούλευσης, απαντά στην αίτηση του εργαζόμενου άμεσα και κατ’ ανώτατο εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της. Η ΔΕΠΘΕ υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια στον αιτούμενο χρόνο, εκτός αν αυτό θα διατάρασσε σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Σε αυτήν την περίπτωση, υποχρεούται να τεκμηριώσει εγγράφως τον λόγο αναβολής χορήγησής της προς τον εργαζόμενο και δύναται να προτείνει προς αυτόν εναλλακτικές λύσεις ως προς τον χρόνο χορήγησής της ή ευέλικτους τρόπους χορήγησής της. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΠΘΕ υποχρεούται να χορηγήσει τη γονική άδεια εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης.

Αιτήσεις γονέων με αναπηρία, γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια, πολύτεκνων και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, καθώς και γυναικών μετά την άδεια μητρότητας και την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, χορηγούνται με απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης, προτεραιότητα δίνεται στις αιτήσεις γονέων παιδιών λόγω νοσηλείας ή ασθένειας του παιδιού ή λόγω αναπηρίας ή σοβαρής ασθένειας συζύγου, συντρόφου συμβίωσης, συγγενούς, γονέων παιδιών διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων, καθώς και γονέων έπειτα από πρόωρο τοκετό. Η γονική άδεια, έπειτα από σχετική αίτηση του εργαζόμενου, δύναται εναλλακτικά να χορηγείται με κάθε ευέλικτο τρόπο που εξυπηρετεί τα μέρη, όπως ενδεικτικά με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας, οι οποίες μπορούν να κατανέμονται σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας. Στην περίπτωση αυτήν, ο εργαζόμενος, με την αίτησή του, προσδιορίζει τον αντίστοιχο χρόνο του συνόλου ή του τμήματος της γονικής άδειας που επιθυμεί να λάβει με ευέλικτο τρόπο, καθώς και το είδος της ευελιξίας του οποίου επιθυμεί να κάνει χρήση. Η ΔΕΠΘΕ εξετάζει την αίτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της επιχείρησης και του εργαζομένου και τεκμηριώνει γραπτώς απόρριψή της, εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της.

Η γονική άδεια αναρτάται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Κατά τη διάρκεια της γονικής άδειας παρέχεται προς τους εργαζόμενους ενημέρωση για τις διαδικασίες προαγωγών και για την εσωτερική στελέχωση κενών θέσεων εργασίας και πρέπει να τους επιτρέπεται να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες και να υποβάλλουν υποψηφιότητα για αυτές τις θέσεις, χωρίς καμία διάκριση σε βάρος τους.

Ο χρόνος του τμήματος της άδειας κατά τον οποίο ο εργαζόμενος λαμβάνει επίδομα από τον Ο.Α.Ε.Δ. λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του οικείου ασφαλιστικού φορέα, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο Ο.Α.Ε.Δ. παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό.

Για τον μη επιδοτούμενο χρόνο γονικής άδειας, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος όσο και για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, ο γονέας δύναται να αποκτήσει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από τον ασφαλιστικό του φορέα κατόπιν αναγνώρισης του χρόνου απουσίας του, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 2084/1992 (Α’ 165).

Μετά τη λήξη της γονικής άδειας, ο εργαζόμενος γονέας δικαιούται να επιστρέφει στην ίδια θέση εργασίας ή σε ισοδύναμη ή ανάλογη θέση, με όχι λιγότερο ευνοϊκούς επαγγελματικούς όρους και να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα δικαιούνταν κατά την απουσία του.

Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων από την εργασία τους λόγω γονικής άδειας, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος αδείας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσής τους.

2.3.17 Όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια της παραγράφου 2.3.16 του παρόντος, ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων παραγράφου 2.3.8 του άρθρου αυτού για το ίδιο διάστημα.

2.4 Ειδικές άδειες

  • Άδεια γάμου: Οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια γάμου δεκαπέντε (15) ημερών με αποδοχές, η οποία δεν συμψηφίζεται με την κανονική άδεια αναψυχής.
  • Άδεια γέννησης: Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται: είτε α) να χορηγείται δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες δώδεκα (12) πρέπει να χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης, είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.
  • Άδεια πένθους: Στους εργαζόμενους χορηγείται άδεια τριών (3) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή συγγενούς μέχρι δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.
  • Άδεια για παράσταση σε δικαστήριο: Ο εργαζόμενος που καλείται να εμφανιστεί με οποιαδήποτε ιδιότητα σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, χορηγείται άδεια διάρκειας μίας (1) έως τριών (3) ημερών για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του.
  • Αιμοδοτική άδεια: Ο εργαζόμενος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο εργαζόμενος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών. Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας εάν αυτή πραγματοποιείται εντός ωραρίου εργασίας και εκτός των εγκαταστάσεων της Εταιρείας και μπορούν να ληφθούν χωρίς περιορισμούς οποτεδήποτε. Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.
  • Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης: Εργαζόμενοι γονείς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, έχουν δικαίωμα για κάθε παιδί, ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς και γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του τέκνου, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (κδαπ ΑμεΑ) και ειδικά εκπαιδευτήρια, να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και μετά από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα, από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, κάθε ημερολογιακό έτος, με σκοπό να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, για την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης και της εν γένει παρουσίας τους.

Η άδεια χορηγείται έπειτα από κοινές, ως προς το περιεχόμενο, υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων, για το ποιος γονέας εκ των δύο θα κάνει χρήση της άδειας ή, αν συμφωνούν να τη μοιραστούν, για τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που θα κάνει χρήση τμήματος της άδειας ο καθένας τους.

Αν και οι δύο γονείς εργάζονται με πλήρη απασχόληση αποφασίζουν με κοινή συμφωνία για την άσκηση του δικαιώματος αυτού από τον ένα μόνο απ’ αυτούς ή για τον τρόπο διαδοχικής άσκησής του, για χρονικό διάστημα πάντως που δεν θα υπερβαίνει και για τους δύο τη διάρκεια που ορίζεται από την παρούσα παράγραφο.

  • Άδεια ασθένειας τέκνου: Οι εργαζόμενοι γονείς έχουν ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα, ανεξάρτητα από δικαιώματα που παρέχονται από άλλες διατάξεις, να λαμβάνουν, κατόπιν αιτήσεως τους, άδεια άνευ αποδοχών, που δεν υπερβαίνει τις έξι (6) εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας. Η άδεια αυτή είναι δυνατό να χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά και αυξάνεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες, εάν προστατεύει περισσότερα από δύο.

Στην έννοια των όρων «εξαρτώμενα παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειας» που έχουν ανάγκη για φροντίδα ή υποστήριξη περιλαμβάνονται:

α) Τα παιδιά έως δεκαέξι (16) ετών, φυσικά ή υιοθετημένα, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους.

β) Τα παιδιά άνω των δεκαέξι (16) ετών που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη από ειδική φροντίδα, για λόγους βαριάς ή χρόνιας ασθένειας, ή αναπηρίας, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους.

γ) Ο ή η σύζυγος, εφόσον για λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

δ) Οι γονείς και οι άγαμοι αδελφοί και αδελφές που, για λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας ή ηλικίας, δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, εφόσον ο εργαζόμενος έχει τη φροντίδα τους και το ετήσιο εισόδημά τους δεν είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο εισόδημα του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη που αμείβεται με το γενικό κατώτερο όριο ημερομισθίου που ισχύει κάθε φορά, υπολογιζόμενο με είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια το μήνα.

  • Άδεια νοσηλείας τέκνου: Στο φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του εργαζόμενου, χορηγείται γονική άδεια νοσηλείας χωρίς αποδοχές. Η χορήγηση της άδειας αυτής, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία δεν μπορεί να υπερβεί τις τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος και με την προϋπόθεση ότι έχει εξαντληθεί η γονική άδεια ανατροφής. Η άδεια αυτή αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας.
  • Άδεια αναπηρίας: Εργαζόμενοι με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο με 50% δικαιούνται από την υπηρεσία κάθε ημερολογιακό έτος άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών επιπλέον της κανονικής τους άδειας. Η άδεια ισχύει και για τους εργαζόμενους που έχουν τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και δεν υπάγονται στις περιπτώσεις της παρ. 2.4.10. Σε περίπτωση που ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, η ειδική άδεια των 6 ημερών με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο.
  • Άδεια λόγω σοβαρού νοσήματος : Εργαζόμενοι που πάσχουν ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας ή έχει βαριά νοητική υστέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.), δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο. Την άδεια αυτή δικαιούνται και εργαζόμενοι που είναι δικαστικοί συμπαραστάτες σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω. Για τη χορήγηση της άδειας σε εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ενήλικα τέκνα τα οποία πάσχουν από Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.) απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου ότι το τέκνο δεν εργάζεται. Σε περίπτωση που ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται την ειδική άδεια των 22 ημερών για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Επίσης, σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός εργαζόμενοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά.
  • Άδεια λόγω ασθένειας συζύγου ή ανήλικου τέκνου : Εργαζόμενοι που έχουν σύζυγο ή ανήλικο τέκνο που πάσχει από κακοήθεις νεοπλασίες, όπως λευχαιμίες, λεμφώματα και συμπαγείς όγκους, και ακολουθεί θεραπείες με χημικούς ή ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες ή ακτινοθεραπεία δικαιούνται ειδικής άδειας, η οποία καλύπτει την ημέρα της θεραπείας και την επόμενη αυτής. Για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας απαιτείται η εξάντληση των δικαιούμενων ειδικών αδειών των 22 ή 6 ημερών, αντίστοιχα.
  • Άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες: Στους εργαζόμενους γονείς που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού, χορηγείται άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδειας οκτώ (8) εργάσιμων ημερών ετησίως.
  • Άδεια για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο: Στις εργαζόμενες χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο με αποδοχές για τη διενέργεια ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Για τη χορήγηση της άδειας αυτής απαιτείται να προσκομιστεί από την εργαζόμενη σχετική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού περί πραγματοποίησης του σχετικού ελέγχου.
  • Άδεια σε περίπτωση ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: στις εργαζόμενες που υπόκεινται στη διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χορηγείται ειδική άδεια διάρκειας μιας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της ωοληψίας και δεκαπέντε (15) ημερών από την εμβρυομεταφορά, με αποδοχές. Συναφώς, στους άρρενες εργαζόμενους χορηγούνται άδειες απουσίας διάρκειας μίας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της ωοληψίας, καθώς και μίας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της εμβρυομεταφοράς της συζύγου τους, με αποδοχές.

Για τη χορήγηση της ως άνω άδειας απαιτείται η προσκόμιση σχετικών αποδεικτικών στοιχείων από το δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τα οποία απαιτείται να προκύπτει: α) Ότι θα λάβει χώρα διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, β) Η εκάστοτε φάση της διαδικασίας (ωοληψία ή εμβρυομεταφορά) και γ) Η επικείμενη ημερομηνία πραγματοποίησης της σχετικής φάσης.

  • Άδεια άνευ αποδοχών: Στους εργαζόμενους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας έως πέντε (5) ετών, ύστερα από αίτηση τους και γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.
  • Άδεια Φροντιστή: Κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιούται άδεια φροντιστή, άνευ αποδοχών, διάρκειας έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος, ύστερα από αίτηση του, για την φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο, η οποία βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση.
  • Άδεια εκτάκτων αναγκών : Έως δύο (2) φορές ετησίως και έως μία (1) εργάσιμη ημέρα κάθε φορά, ο εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του, με αποδοχές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου. Η ασθένεια ή το ατύχημα του παιδιού ή του προσώπου, βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση νοσοκομείου ή θεράποντος ιατρού.

2.5 Μειωμένο ωράριο λόγω αναπηρίας

  • Οι γονείς που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία 67% και άνω ή παιδιά έως 18 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω τον οποίο συντηρεί, μπορούν να ζητήσουν να μειωθεί το ωράριο εργασίας τους έως και μια (1) ώρα την ημέρα χωρίς περικοπή των αποδοχών τους.
  • Η κατά την προηγούμενη παράγραφο μείωση του ωραρίου ισχύει και για τους τυφλούς ή παραπληγικούς-τετραπληγικούς, τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καθώς και τους έχοντες αναπηρία 67% και άνω εργαζόμενους. Ειδικώς για τους τυφλούς τηλεφωνητές η μείωση του ωραρίου εργασίας ορίζεται σε δύο (2) ώρες την ημέρα.
  • Μια ώρα μειωμένο ωράριο ισχύει και για τους εργαζόμενους που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή είναι ανάδοχοι γονείς ατόμου με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή.
  • Στο προσωπικό που χορηγείται μειωμένο ωράριο για λόγους υγείας καταβάλλονται πλήρεις αποδοχές, παρέχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, απαγορεύεται η πραγματοποίηση πρόσθετης απασχόλησης καθώς και η χορήγηση άδειας παράλληλης απασχόλησης εκτός ΔΕΠΘΕ.
  • Εργαζόμενος που έχει λάβει μειωμένο ωράριο για λόγους υγείας δύναται να ζητήσει την απαλλαγή του από την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών κατά τις νυκτερινές ώρες, η οποία παρέχεται εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.
  • Όπου αναφέρεται ποσοστό αναπηρίας, αυτό πιστοποιείται προσκομίζοντας γνωμάτευση από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ισχύει για όσο διάστημα ισχύει η εν λόγω γνωμάτευση.
  • Οι εργαζόμενοι που κατά τις διατάξεις του παρόντος απασχολούνται για λόγους οικογενειακών υποχρεώσεων με μειωμένο ωράριο, έχουν δικαίωμα να αναλάβουν εργασία ή να επανέλθουν με αίτησή τους σε απασχόληση με πλήρες ωράριο.

2.6 Άδειες εξετάσεων

  • Οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιοσδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, εκτός από την κανονική τους άδεια, λαμβάνουν πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας 30 εργάσιμων ημερών (ΕΓΣΣΕ 96 άρθρο 7), συνεχών ή διακεκομμένων κατ’ έτος για τη συμμετοχή τους σας εξετάσεις. Την ειδική άδεια δικαιούνται να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες σπουδαστές, χωρίς όριο ηλικίας, αλλά μόνο για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που κάθε φορά παρακολουθεί ο εργαζόμενος, προσαυξημένη κατά δύο έτη, ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα.
  • Η ιδιότητα του μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή, η ημερομηνία εγγραφής και η διάρκεια σπουδών αποδεικνύεται με βεβαίωση της οικείας σχολής, που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στο αρμόδιο τμήμα της ΔΕΠΘΕ
  • Μετά τη χρήση κάθε αδείας εξετάσεων, ο σπουδαστής είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει βεβαίωση της σχολής που να βεβαιώνει τη συμμετοχή του σας εξετάσεις.
  • Από την ανωτέρω άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας έως 30 εργάσιμων ημερών, η ΔΕΠΘΕ χορηγεί άδεια με αποδοχές διάρκειας έως 14 εργάσιμων ημερών κατ’ έτος ως ακολούθως:

Οι άδειες εξετάσεων με αποδοχές χορηγούνται για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που κάθε φορά παρακολουθεί ο εργαζόμενος, προσαυξημένη κατά δύο εξάμηνα, ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα. Οι άδειες αυτές χορηγούνται με αντιστοιχία έως 2 ημέρες άδειας για κάθε μία ημέρα εξετάσεων.

Για τους προπτυχιακούς φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο χορηγείται άδεια εξετάσεων έως τρεις 3 ημέρες ανά θεματική ενότητα, η οποία χορηγείται για διάρκεια σπουδών τεσσάρων ετών, προσαυξημένη κατά ένα έτος, ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα.

  • Όσοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα για μεταπτυχιακό δίπλωμα ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης ή διδακτορικό δίπλωμα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δικαιούνται άδεια 10 εργασίμων ημερών. Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές, χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά και ανεξάρτητα από την ηλικία του/της δικαιούχου και ισχύει μέχρι δύο έτη. Μετά τη χρήση κάθε άδειας εξετάσεων για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει βεβαίωση της σχολής.
  • Δεν χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές για σπουδές προς απόκτηση δεύτερου τίτλου της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης.
  • Συνδικαλιστικές άδειες και διευκολύνσεις
  • Οι συνδικαλιστικές άδειες ορίζονται από το άρθρο 17 του ν. 1264/1982, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Κατ’ εξαίρεση, στους αντιπροσώπους των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, για όλη τη διάρκεια συνεδρίων στα οποία συμμετέχουν, χορηγείται άδεια με αποδοχές. Επίσης κατ’ εξαίρεση δίνεται μία (1) ημέρα άδεια με αποδοχές στα μέλη των εφορευτικών εκλογικών επιτροπών των πρωτοβάθμιων σωματείων, κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

  • Η Εταιρεία υποχρεούται να φροντίζει για την ανεμπόδιστη και εύρυθμη άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και το εργατικό δίκαιο.
  • Η ΔΕΠΘΕ για την εξυπηρέτηση των συνδικαλιστικών σκοπών διαθέτει ένα (1) υπάλληλο για τις ανάγκες γραμματειακής υποστήριξης της ΕΤΙΤΒΕ και της ΕΠΗΕΘ.
  • Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης συνδικαλιστικών αδειών και διευκολύνσεων.

ΑΡΘΡΟ 3

Εκπαίδευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΘΕ, μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, αποφασίζει για την ανάγκη ενίσχυσης ορισμένων τομέων δράσης της Εταιρείας, με εκπαίδευση του προσωπικού. Η εκπαίδευση αυτή αφορά στο σύνολο του Προσωπικού, είναι συνεχής και ανάλογη με τις ανάγκες επιμόρφωσης των Εργαζομένων, καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στην Εταιρεία. Στόχος της παρεχόμενης από την Εταιρεία εκπαίδευσης είναι η έγκαιρη και ομαλή προσαρμογή των γνώσεων και ειδικοτήτων των εργαζομένων στις απαιτήσεις της συνεχούς εξέλιξης τόσο της τεχνολογίας όσο και της οργανωτικής και σύγχρονης επιχειρηματικής πρακτικής. Οι εργαζόμενοι πέραν της εκπαίδευσης που λαμβάνουν μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας είναι δυνατόν να αιτούνται την έγκριση του κόστους συμμετοχής τους σε προγράμματα εκπαίδευσης που διοργανώνονται από άλλους φορείς, καθώς και σε σεμινάρια και ημερίδες επαγγελματικών ή επιστημονικών φορέων. Η αίτησή τους θα αξιολογείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο θα κρίνει τη σχετικότητα του προτεινόμενου προγράμματος/σεμιναρίου με την ειδικότητα του αιτούντος, καθώς και την εφαρμοσιμότητα των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτήσει στη λειτουργία της Εταιρείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Εταιρείας, αποφασίζει επί της αίτησης του εργαζομένου και δύναται να εγκρίνει τη χρηματοδότηση μέρους ή του συνόλου του κόστους του προτεινόμενου προγράμματος.

ΑΡΘΡΟ 4

Μη μισθολογικές παροχές

  • Η Εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος της διασφάλισης της υγιεινής και ασφάλειας των συνθηκών εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της ΕΤΙΤΒΕ και της ΔΕΠΘΕ.
  • Η Εταιρεία αναλαμβάνει την προμήθεια εξειδικευμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης των υπαλλήλων, που η ειδικότητά τους και η φύση της εργασίας τους το απαιτεί. Ειδικότερα τα είδη αυτά αναλύονται ως ακολούθως ανά αντικείμενο/χώρο εργασίας:
α/α Αντικείμενο/ Χώρος Εργασίας Χορηγούμενο είδος
1.    
2. Εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους για την παραγωγή και μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων (εικονολήπτες, ηχολήπτες, οδηγοί, παραγωγοί, γενικών καθηκόντων)  Χειμωνιάτικα Μπουφάν

Αδιάβροχα άνω μέρους (Νιτσεράδες)

Καλοκαιρινά μπλουζάκια

Ανακλαστικά γιλέκα

Καπέλα τύπου μπέιζμπολ

Γάντια

Σκούφοι για χειμώνα

3. Εργαζόμενοι:

–                  στο δίκτυο μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικού σήματος

–                  στη συντήρηση ιστών και αναμεταδοτών

–                  Ηλεκτρολόγοι

  Γάντια δερματοπάνινα

Γάντια μονωτικά

Κράνη

Μπουφάν Αδιάβροχα

Ανακλαστικά γιλέκα

Γυαλιά προστασίας

Καλοκαιρινά μπλουζάκια

Καπέλα τύπου μπέιζμπολ

Σκούφοι για χειμώνα

Παπούτσια Ασφαλείας

Παντελόνια εργασίας

 

 

  • Στο πλαίσιο ενίσχυσης της δυνατότητας κάλυψης βασικών αναγκών των εργαζομένων, λόγω των έκτακτων και ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, η ΔΕΠΘΕ χορηγεί τροφεία ως εξής:
  • Τέσσερα Ευρώ (4€) ανά ημέρα εργασίας με φυσική παρουσία στον τόπο εκτέλεσης αυτής, για τους εργαζόμενους σε σταθερό ωράριο εργασίας.
  • Έξι Ευρώ (6€) ανά ήμερα εργασίας με φυσική παρουσία στον τόπο εκτέλεσης αυτής, για τους εργαζόμενους σε κυλιόμενο ωράριο εργασίας (βάρδιες).

4.6. Η ΔΕΠΘΕ καταβάλλει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου φοιτούν τέκνα εργαζομένων της, μηνιαίο ποσό έως Τριακόσια Ευρώ (300€) ανά τέκνο, με την προσκόμιση των σχετικών νόμιμων παραστατικών προς αυτήν. Σε περίπτωση συνυπηρετούντων γονέων, οι υπάλληλοι θα γνωστοποιούν στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΔΕΠΘΕ  τον έναν εκ των δύο γονέων, ως διαχειριστή της παρούσας διευκόλυνσης.

4.7.Σε κάθε εργαζόμενο, εκτός αυτών που είναι αποσπασμένοι ή τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών, χορηγείται μη μισθολογική παροχή με την μορφή δωροεπιταγής, συνολικού ύψους Τριακοσίων Ευρώ (300,00€) κατ’ έτος, σε δύο δόσεις των Εκατόν Πενήντα Ευρώ (150,00€) εκάστη, κατά τις εορτές Πάσχα και Χριστουγέννων, για την κάλυψη προσωπικών ή οικογενειακών αναγκών.

  1. Έκφραση θετικής βούλησης

5.1 Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της ενιαίας εταιρικής συνείδησής και με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων τα συμβαλλόμενα μέρη θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξαιρεθεί ή ΔΕΠΘΕ από το Δημόσιο Τομέα, ώστε:

  • να λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτήρια στο ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί,
  • να είναι δυνατή η ενιαία σχεδίαση και ο καθορισμός του μισθολογίου του συνολικού προσωπικού της εταιρείας. Έτσι επιτυγχάνεται η άρση των ανισοτήτων που προκαλούνται από τη διαφορετική μισθολογική μεταχείριση των εργαζομένων της εταιρείας και η επιβράβευση των εργαζομένων που ξεχωρίζουν για το έργο τους,
  • να είναι δυνατή η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με αντικειμενικά κριτήρια,
  • να είναι δυνατή η μισθολογική κατάταξη του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη την υπηρεσία που έχει προσφερθεί σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
  • να είναι δυνατή η απρόσκοπτη εκτός έδρας μετακίνηση του προσωπικού για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών.
  • Τα δύο μέρη συμφωνούν ότι από κοινού, θα συγκροτήσουν ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τους όρους για τη δημιουργία «Ταμείου Αλληλοβοήθειας και Στήριξης Εργαζομένων».
  • Τα συμβαλλόμενα μέρη θα μεριμνήσουν στο προσεχές διάστημα για την υπογραφή ειδικής σύμβασης για το κατά τον ισχύοντα νόμο προσωπικό ασφαλείας.
  • Για θέματα που δεν θίγονται στην παρούσα και αφορούν σε όρους και συνθήκες εργασίας, θα ρυθμιστούν με συμπληρωματικές Ε.Σ.Σ.Ε..

ΑΡΘΡΟ 5

Συμμετοχή εργαζομένων σε δημοσιογραφικές αποστολές

Στις δημοσιογραφικές αποστολές σε ζώνες πολεμικών επιχειρήσεων ή περιοχές που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις ή στις οποίες έχουν εκδηλωθεί ή ενδημούν επιδημίες, η ΔΕΠΘΕ που απασχολεί τον υπάλληλο (τεχνικό ή διοικητικό) που συμμετέχει στη δημοσιογραφική αποστολή  είναι υποχρεωμένη να του παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εκτέλεση της αποστολής του καθώς και να έχει λάβει όλα τα πρόσφορα προπαρασκευαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την ασφάλισή του.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις συστάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων:

1.Εξοπλισμός

  • Αλεξίσφαιρα γιλέκα επιπέδου βαλλιστικής απειλής IV ή τουλάχιστον ΙΙΙΑ με επιπλέον αποσπώμενες πλάκες με επίπεδο θωράκισης IV (σύμφωνα με τα πρότυπα του NU των ΗΠΑ).
  • Κράνος επιπέδου απειλής ΙΙΙΑ (σύμφωνα με τα πρότυπα του NU των ΗΠΑ).

2.Ασφάλιση για πολεμική ζώνη (IFJ Battleface που καλύπτει τραυματισμούς κλπ στο πεδίο).

3.Τήρηση πρωτοκόλλων αξιολόγησης ρίσκου και πολιτικών ασφαλείας οι οποίες περιλαμβάνουν: α) εκπαίδευση στελεχών στη διαχείριση κρίσεων (πχ. ανάγκη εκκένωσης, κατάσταση ομηρίας απεσταλμένων), β) διασφάλιση ότι οι απεσταλμένοι τεχνικοί ή διοικητικοί κατανοούν τους κινδύνους της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη, μέσω συμπλήρωσης ανάλογου ερωτηματολογίου το οποίο εγκρίνουν στελέχη του οργανισμού που έχουν οριστεί ως υπεύθυνα νια την αξιολόγηση ρίσκου.

4.Εκπαίδευση για την ασφάλεια σε εχθρικό περιβάλλον (με εκπαίδευση για τις πρώτες βοήθειες σε πεδίο μάχης) και μετεκπαίδευση κάθε 2 χρόνια, σε συνεργασία με την ΕΤΙΤΒΕ και την ΕΠΗΕΘ.

ΑΡΘΡΟ 6

Εκτός έδρας εργασία

  1. Εκτός έδρας ορίζεται η μετάβαση του εργαζόμενου εκτός του νομού Θεσσαλονίκης.
  2. Ο χρόνος μετάβασης εκτός έδρας και επιστροφής του εργαζόμενου θεωρείται χρόνος εργασίας και αρχίζει και τελειώνει στον χώρο που εργάζεται σύμφωνα με την ατομική σύμβαση εργασίας.
  3. Η μεταφορά του τηλεοπτικού συνεργείου στον τόπο εκτέλεσης του ρεπορτάζ ή της εκπομπής γίνεται αποκλειστικά με μέσο της ΔΕΠΘΕ. Η διενέργεια ρεπορτάζ ή η παραγωγή της εκπομπής γίνεται με εξοπλισμό της ΔΕΠΘΕ τον οποίο χειρίζονται οι εργαζόμενοι του σταθμού με την ανάλογη ειδικότητα.

 

ΑΡΘΡΟ 7

Ρυθμίσεις για τα τηλεοπτικά συνεργεία

1.Λαμβάνοντας υπόψη τον υφιστάμενο εξοπλισμό του τηλεοπτικού σταθμού :

  1. i) Τα εξωτερικά γυρίσματα εκπομπών – διαφημιστικών, καλύπτονται από ομάδα αποτελούμενη από δύο μέλη, ήτοι από έναν εικονολήπτη τηλεόρασης ή Διευθυντή φωτογραφίας και από ένα τεχνικό ENG ή ηχολήπτη ή βοηθό εικονολήπτη
  2. ii) Τηλεοπτικό Συνεργείο το οποίο θα φέρει εξοπλισμό για ζωντανή σύνδεση ή αποστολή οπτικοακουστικού υλικού θα αποτελείται από δύο μέλη, ήτοι από έναν εικονολήπτη τηλεόρασης ή Διευθυντή φωτογραφίας και από ένα τεχνικό ENG ή ηχολήπτη ή βοηθό εικονολήπτη

iii) Στις εξωτερικές μεταδόσεις του σταθμού OB VAN οι εικονολήπτες δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν στο στήσιμο του VAN, παρά μόνο στο στήσιμο των τριπόδων και των καμερών.

  1. iv) Η μετάβαση του τηλεοπτικού συνεργείου στο ρεπορτάζ ή στην παραγωγή της εκπομπής γίνεται αποκλειστικά με αυτοκίνητα του τηλεοπτικού σταθμού, που οδηγούνται από εργαζόμενους με την ανάλογη ειδικότητα.

2.Εάν η τεχνολογία διαφοροποιήσει ή τροποποιήσει τον μέχρι σήμερα τρόπο εργασίας, την στελέχωση ή τις ειδικότητες, τότε η Δ.Ε.Π.Θ.Ε αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει το υπάρχον τεχνικό προσωπικό στις νέες ειδικότητες που τυχόν θα προκύψουν, εφόσον δεν απαιτούνται ειδικά αυξημένα τυπικά προσόντα σύμφωνα με τον νόμο, με στόχο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας

 

ΑΡΘΡΟ 8

Ρυθμίσεις για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας

1.Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης για οικονομοτεχνικούς λόγους θα διερευνάται η δυνατότητα συνέχισης της εργασίας σε άλλες εταιρείες ομοειδούς αντικειμένου της Δ.Ε.Π.Θ.Ε και η δυνατότητα μετάταξής του στο Δήμο Θεσσαλονίκης ή σε κάποιο άλλο νομικό πρόσωπο που ανήκει στο Δήμο.

2.Σε περίπτωση μεταβίβασης της εκμετάλλευσης της Επιχείρησης ή αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Δ.Ε.Π.Θ.Ε., τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων που αποκτήθηκαν από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν θίγονται, η δε εργασία θεωρείται ως ουδέποτε διακοπείσα.

 

ΑΡΘΡΟ 9

Αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης

Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας και αποδοχές που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, συλλογικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, επιχειρησιακή συνήθεια ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

ΑΡΘΡΟ 10

Διάρκεια ισχύος

Η ισχύς της παρούσης ΣΣΕ αρχίζει την 1η Ιανουαρίου  2022 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου  του 2023.

ΟΙ  ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ»

 

 

Με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της ΔΕΠΘΕ, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες  καλούμενο ταυτόχρονα να προσέλθει όταν και όπου με την παραπάνω πρόσκληση καλείται, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του.

Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2022

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 

Εξώδικο απεργίας

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  1. Toυ συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ)», που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, οδός Αριστοτέλους 32, Ε.Κ.Θ. και εκπροσωπείται νόμιμα.
  2. Toυ συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ», που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, οδός Καρόλου Ντηλ 29 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

Τη δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία «Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας» (Δ.Ε.Π.Θ.Ε), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Νικολάου Γερμανού 1  και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ

Στην Επιθεώρηση Εργασίας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στην οδό Προξένου Κορομηλά 51.

 

Επειδή στις 8.11.2022 ασκώντας το δικαίωμα για διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.1876/1900 σας κοινοποιήσαμε εξώδικη δήλωση και πρόσκληση για την κατάρτιση επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στη ΔΕΠΘΕ πλην δημοσιογράφων επισυνάπτοντας σε αυτή το σχέδιο της προτεινόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Επειδή κατά τις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους εκπροσώπους σας συναντήσαμε την πλήρη άρνησή σας να αποδεχθείτε έστω και μία ρύθμιση από τις προτεινόμενες.

Επειδή η μόνιμη επωδός σας είναι ότι γενικώς και αορίστως ως δημοτική επιχείρηση ειδικού σκοπού που ανήκετε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα   απαγορεύεται να συνάψετε συλλογική σύμβαση εργασίας με τα σωματεία μας χωρίς να προσδιορίζετε από ποια συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη προκύπτει κάτι τέτοιο, δεδομένης της συνταγματικής κατοχύρωσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 22 παρ. 3 Συντ).

Επειδή το σύνολο των προτεινόμενων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας ρυθμίζουν θεσμικά και όχι μισθολογικά ζητήματα, που αφορούν τους όρους εργασίας των μελών μας στη ΔΕΠΘΕ.

Επειδή πανομοιότυπες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην από 5.8.2022 συλλογικήσύμβαση εργασίας για τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα ΝΠΙΔ, όπως ορίζονται στο Κεφάλαιο Α’ του ν.3429/2005, η οποία καταλαμβάνει και τη ΔΕΠΘΕ.

Επειδή η πλήρη άρνησή σας να αποδεχθείτε έστω και έναν όρο από τους προτεινόμενους αποτελεί ουσιαστικά άρνηση καλόπιστης διαπραγμάτευσης και αιτιολογίας των θέσεών σας, υποχρεώσεις που έχετε εκ του νόμου σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του ν.1876/1990.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Τα νόμιμα  εξουσιοδοτημένα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας και της Ένωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και Ηλεκτρονικών Μέσων κατά τις συνεδριάσεις τους στις 29.3.2023 αποφάσισαν την κήρυξη μίας 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας από ώρα 05:00 της Δευτέρας 3.4.2023 έως 05:00 της Τρίτης 4.4.2023 όλου του προσωπικού που εργάζεται στη ΔΕΠΘΕ (πλην δημοσιογράφων) με αίτημα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την αποδοχή του σχεδίου της προτεινόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι ως προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη των καταστροφών θα διαθέσουμε τους Νικόλαο Κακολύρη, Κωνσταντία Καριοφύλλη(πρωϊνή βάρδια) και ΠαλμύραΑρσλάνογλου και Αθανάσιο Σουπιό (απογευματινή βάρδια).

Με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τους καθών απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του.

Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2023

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Toυ συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ)», που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, οδός Αριστοτέλους 32, Ε.Κ.Θ.  και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

Τη δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία «Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας» (Δ.Ε.Π.Θ.Ε), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Νικολάου Γερμανού 1  και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ

Στην Επιθεώρηση Εργασίας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στην οδό Προξένου Κορομηλά 51.

 

Επειδή στις 8.11.2022 ασκώντας το δικαίωμα για διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.1876/1990 σας κοινοποιήσαμε εξώδικη δήλωση και πρόσκληση για την κατάρτιση επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στη ΔΕΠΘΕ πλην δημοσιογράφων επισυνάπτοντας σε αυτή το σχέδιο της προτεινόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Επειδή κατά τις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους εκπροσώπους σας συναντήσαμε την πλήρη άρνησή σας να αποδεχθείτε έστω και μία ρύθμιση από τις προτεινόμενες.

Επειδή η μόνιμη επωδός σας είναι ότι γενικώς και αορίστως ως δημοτική επιχείρηση ειδικού σκοπού που ανήκετε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα   απαγορεύεται να συνάψετε συλλογική σύμβαση εργασίας με τoσωματείo μας χωρίς να προσδιορίζετε από ποια συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη προκύπτει κάτι τέτοιο, δεδομένης της συνταγματικής κατοχύρωσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 22 παρ. 3 Συντ).

Επειδή το σύνολο των προτεινόμενων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας ρυθμίζουν θεσμικά και όχι μισθολογικά ζητήματα, που αφορούν στους όρους εργασίας των μελών μας στη ΔΕΠΘΕ.

Επειδή πανομοιότυπες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην από 5.8.2022 συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα ΝΠΙΔ, όπως ορίζονται στο Κεφάλαιο Α’ του ν.3429/2005, η οποία καταλαμβάνει και τη ΔΕΠΘΕ.

Επειδή η πλήρη άρνησή σας να αποδεχθείτε έστω και έναν όρο από τους προτεινόμενους αποτελεί ουσιαστικά άρνηση καλόπιστης διαπραγμάτευσης και αιτιολογίας των θέσεών σας, υποχρεώσεις που έχετε εκ του νόμου σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του ν.1876/1990.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Το νόμιμα  εξουσιοδοτημένο από τη Γενική του Συνέλευση Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας κατά τη συνεδρίασή του στις 11.4.2023 αποφάσισε την κήρυξη :

Δύοτετράωρων στάσεων εργασίας τη Μ. Πέμπτη 13.4.2023 από ώρα 18:00 έως 22:00 και την Μ. Παρασκευή 14.4.2023 από ώρα 18:00 έως 22:00 και μίας δίωρης στάσης εργασίας από ώρα 23:00του Μ. Σαββάτου 14.4.2023 έως 01:00της Κυριακής του Πάσχα 15.4.2023 όλου του τεχνικού προσωπικού του τηλεοπτικού σταθμού της TV 100 που εργάζεται στη ΔΕΠΘΕ

με αίτημα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την αποδοχή του σχεδίου της προτεινόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τους καθών απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του.

Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2023

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα