Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑμερικανική απόβαση στη Θεσσαλονίκη!

Αμερικανική απόβαση στη Θεσσαλονίκη!

Το αποβατικό πλοίο «USS Oak Hill» έριξε άγκυρα στον Θερμαϊκό. ● «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά με μανδύα ειρηνοποιού κυρίως βρίσκονται εκεί για τον φόβο της Ρωσίας» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς.

Eγινε ξαφνικά ο Θερμαϊκός «πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»; Μπορεί η αιφνιδιαστική άφιξη του εντυπωσιακού αμερικανικού αποβατικού πλοίου «USS Oak Hill» στα νερά της Θεσσαλονίκης να κλέβει τα βλέμματα των περαστικών στην παραλία, όμως τίποτε καλό δεν προμηνύει…

Το «USS Oak Hill» (LSD 51) κλάσης Harpers Ferry του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσε στον Θερμαϊκό λίγο πριν από τη 1 μ.μ. της Τετάρτης και αμέσως προχώρησε στις διαδικασίες ελλιμενισμού του. Επισήμως, για τον σκοπό της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη λίγα πράγματα έγιναν γνωστά, όπως ότι «μεταφέρει πολεμικό υλικό για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο πλαίσιο ασκήσεων και για ανεφοδιασμό». Στην πραγματικότητα, όμως, ή έστω στο πλαίσιο συμπλήρωσης της «μισής αλήθειας», πρόκειται για σημαντική μονάδα της αμερικανικής αποβατικής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο, που εστιάζει στον επαπειλούμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Πέρα από τα δικά του όπλα, το πολεμικό πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων 15 αμφίβια επιθετικά οχήματα, 2 άρματα μάχης M1A1 Abrams, ισχυρά αποσπάσματα πεζοναυτών (102 πρώτο κύμα και 402 αποβατική δύναμη), ενώ υπηρετείται από 24 αξιωματικούς και 397 ναύτες.

Το το ακριβώς κάνει στη Θεσσαλονίκη και στον Θερμαϊκό κόλπο είναι ακόμη ασαφές. Ωστόσο, βέβαιος είναι ο ρόλος του ως βασικό κομμάτι της ισχυρής αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στην περιοχή της Κύπρου, ώστε να στηριχθεί το Ισραήλ απέναντι στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα, βλέπουν με το ένα μάτι προς τα εκεί, με το άλλο μάτι όμως βλέπουν προς τα Βαλκάνια, καθώς ανησυχούν για τη ρωσική επιρροή στις χώρες της περιοχής, ειδικά στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί διατηρούν μια από τις μεγαλύτερες βάσεις τους στη Βόρεια Μακεδονία…

«Εκτιμώ ότι το σοβαρότερο πρόβλημα έχει να κάνει με το Ισραήλ και για αυτό οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει τα περιβόητα υποβρύχια Drakon με εκτοξευτήρες και διαθέτει 90 πυρηνικές κεφαλές. Το δόγμα Πέρες ξεκαθαρίζει τι θα συμβεί εφόσον απειληθεί… Γι’ αυτό παρατηρείτε τη φρενίτιδα συναντήσεων με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ.λπ. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά με μανδύα ειρηνοποιού κυρίως βρίσκονται εκεί για τον φόβο της Ρωσίας», αναφέρει στην «Εφ.Συν.», ο ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς, ειδικός Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως, καθώς και Στρατηγικής και Ασφάλειας, και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.

Για του λόγου το αληθές να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές μέρες, το ρωσικό καταδρομικό Varyag πραγματοποίησε ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου με προσομοίωση αναχαίτισης θαλάσσιων drones, ενώ στην περιοχή περιπολεί ρωσικό υποβρύχιο. Κοντά στη Λεμεσό έχει καταπλεύσει το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «USS Georgia», που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους Κρουζ.

Το υποβρύχιο μαζί με ακόμη ένα και την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου «USS Eisenhower» αποτελούν την αμερικανική αρμάδα που φροντίζει την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και της Κύπρου, μέσω βάσεων φυσικά. Μέλη της αρμάδας είναι το «USS Wasp» και το «USS Oak Hill», που ελλιμενίστηκε για λίγο στη Θεσσαλονίκη, αμφότερα αμφίβια αποβατικά.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό!

«Η γεωπολιτική», εξηγεί ο ναύαρχος Τσαϊλάς, «είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις κάτω. Εμείς σε αυτό δεν είμαστε πολύ καλοί… Βλέπαμε το 1991, στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αμερικανικά πλοία να έρχονται στον Θερμαϊκό, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και πάλι θα αρχίσουμε να βλέπουμε επανειλημμένως τέτοιες αφίξεις. Το λιμάνι της πόλης μας είναι βασικός λιμένας μεταφοράς δυνάμεων στα δυτικά Βαλκάνια, με τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα. Υφέρπει μια αναστάτωση στην περιοχή. Εθνικιστικές τάσεις στα Σκόπια. Η πρώην Γιουγκοσλαβία δέχεται ανοιχτά επιρροές από τη Ρωσία. Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, στις περισσότερες απ’ αυτές τις χώρες υπάρχει ανησυχία. Οι ΗΠΑ τα είχαν δει πολύ καιρό πριν αυτά. Ηθελαν μάλιστα και υπήρχε σχεδιασμός από κυβέρνηση και πρώην ΓΕΕΘΑ να δημιουργηθεί νέος ναύσταθμος στον Βόλο. Οχι φυσικά για τους Ελληνες πεζοναύτες, ας μην κοροϊδευόμαστε. Για τις ΗΠΑ θα γίνονταν, για να εξυπηρετούνται επιχειρήσεις γενικής υποστήριξης. Για μας, όμως, αυτό ήταν ένα άχρηστο πρόγραμμα. Κι ευτυχώς, δεν προχώρησε», καταλήγει.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα