Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΈτσι θα είναι η νέα ΔΕΘ! Με … «νησιά» και πολύ πράσινο...

Έτσι θα είναι η νέα ΔΕΘ! Με … «νησιά» και πολύ πράσινο (ΦΩΤΟ)

.

Σε ιδιαίτερα «νησιά», που επιπλέουν στη «θάλασσα» του αστικού τοπίου, παραπέμπουν οι ιδιαίτεροι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο, που προτείνει να δημιουργηθούν στο χώρο της ΔΕΘ η νικήτρια πρόταση στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα), η οποία επελέγη ομόφωνα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη από τις 20 ως τις 23 Ιουλίου, για να αναδείξουν μεταξύ των 15 υποψηφίων την ομάδα που θα λάβει το πρώτο βραβείο. Η πρόταση έχει επίσης σημαντικά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης, σύντομα αρχίζουν οι συζητήσεις για την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης της προμελέτης, με το αρχιτεκτονικό γραφείο που επικράτησε στον διαγωνισμό, με στόχο οι εργασίες για το νέο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης να εκκινήσουν μετά τη γενική έκθεση του 2023 κι αυτό να έχει ολοκληρωθεί ως το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την 1η ΔΕΘ: «Οι βασικές μελέτες που πρέπει να γίνουν για το έργο είναι τρεις: η προμελέτη, που είναι και η πιο χρονοβόρα, η οριστική μελέτη, που αποτελεί ουσιαστικά μια επικαιροποίηση και η μελέτη κατασκευής. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις βασικές μελέτες, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν μετά τη ΔΕΘ του 2023. Στόχος μας παραμένει το νέο εκθεσιακό κέντρο να είναι έτοιμο το 2026, στην επέτειο των 100 ετών».

Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν αντίστοιχα στις ομάδες των Lina Ghotmeh Architecture (Γαλλία)- Vogt Paysage + Urbanisme (Γαλλία)- LAN (Γαλλία)- LOT (Ελλάδα)- Tractebel Engineering (Γαλλία)- Systematica (Ιταλία) και UNStudio (Ολλανδία)-Schema4 (Ελλάδα)-OKRA Landschapsarchitecten (Ολλανδία). Μάλιστα, μετά το πέρας της διαδικασίας, η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Ισπανό αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Joan Busquets, επικεφαλής καθηγητή Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Harvard Graduate School of Design, «δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποικιλομορφία των ιδεών και των σχεδιαστικών φιλοσοφιών των προτάσεων που υπεβλήθησαν, αλλά και από το υψηλό επίπεδο που τις χαρακτήριζε» όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo AE.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ακόμα πως η πρόταση δημιουργεί συνέχειες οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτηρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου.

«H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα. Μοιάζοντας με “νησιά” που επιπλέουν στη “θάλασσα” του τοπίου, οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα» σημειώνεται.

deth_anaplasi_1.jpg

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως αξιοποίηση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.α., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

«Το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτίρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτιρίων μάλιστα σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ακόμα ότι στο χαρτοφυλάκιο έργων των Sauerbruch Hutton, του επικεφαλής αρχιτεκτονικού γραφείου της νικήτριας ομάδας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Experimenta, Science Center (Heilbronn, 2019) και το M9 Museum Quarter (Venice Mestre, 2018).

Και οι 15 σχεδιαστικές προτάσεις που πέρασαν στο τελικό στάδιο του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού -εκ των οποίων επελέγησαν οι τρεις- θα εκτεθούν στους χώρους του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου κατά τη διάρκεια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), οπότε και θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία σε ειδική τελετή. Μετά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, η ΔΕΘ- Helexpo θα προχωρήσει με τον νικητή του πρώτου βραβείου σε περαιτέρω μελέτες για την τεχνική ωρίμανση της πρότασης.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα