Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΈρευνα του ΑΠΘ για τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων

Έρευνα του ΑΠΘ για τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων

Με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της διαπλοκής και της διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου, υλοποιήθηκε από το ΑΠΘ το ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο: «SEE Countries for the Integrity of football clubs (Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης για την ακεραιότητα των ποδοσφαιρικών συλλόγων)».

Το έργο ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Στην έρευνα συμμετείχαν 290 προπονητές, αθλητές και μάνατζερ, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν το πρόβλημα της χειραγώγησης των αγώνων πολύ σοβαρό, είτε αγωνίζονται σε ερασιτεχνικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης, υποστήριξαν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι η χειραγώγηση αγώνα με σκοπό το οικονομικό κέρδος από το στοίχημα.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό για την ακεραιότητα και την ηθική στον αθλητισμό, τη χειραγώγηση αγώνων, τη χρήση ουσιών και την αναφορά παρατυπιών. Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί αξιοποιηθεί από προπονητές, αθλητές και μάνατζερ του ποδοσφαίρου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Συλλόγους που ασχολούνται σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο με το ποδόσφαιρο, καθώς και από τις τοπικές ποδοσφαιρικές ενώσεις και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) για να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Ο Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος, Αν. Καθηγητής του Τμήματος ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης, δήλωσε «τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος θα μας βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε κρίσιμα θέματα, όπως η ηθική και η ακεραιότητα στον αθλητισμό. Στόχος μας είναι να τους αποτρέψουμε από γνωστές παθογένειες του χώρου, όπως η χρήση ουσιών ντόπινγκ και η χειραγώγηση αγώνων. Ταυτόχρονα, θα τους παρέχουμε ενδυνάμωση ώστε να αναφέρουν τα περιστατικά διαφθοράς με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι».

Εταίροι του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, η Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού Vasil Levski στη Σόφια της Βουλγαρίας, και τέσσερις μη πανεπιστημιακοί φορείς: το Play Fair Code στη Βιέννη της Αυστρίας, ο Κώδικας Ευ Αγωνίζεσθαι στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Σχέσεων στο Παρίσι της Γαλλίας και η Ρουμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τους εταίρους του προγράμματος, το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα αθλήματα που συχνά κατηγορείται για διαπλοκή και διαφθορά. Ειδικά στις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και τη Βαλκανική χερσόνησο, τα περιστατικά διαφθοράς είναι συχνά και απασχολούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα τον τύπο. Ωστόσο, είναι λίγες οι δράσεις που γίνονται στις χώρες αυτές για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ιδιαίτερα περιορισμένες είναι οι δράσεις εκπαίδευσης των αθλητών, προπονητών και παραγόντων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα