Από την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι από τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων του κάμπου της Θεσσαλονίκης προκύπτει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.
Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι, πέραν των υψηλών επιπέδων όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, η ύπαρξη κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια. Για το λόγο αυτό, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, του Δήμου Δέλτα και του Δήμου Αλεξάνδρειας, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση έκτακτων δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) στις περιοχές αυτές, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών. Επισημαίνεται ότι για τους ψεκασμούς αυτούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως ογδόντα χιλιάδων (80.000) στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. Οι έκτακτοι αεροψεκασμοί προγραμματίζονται για τη Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021 και Τρίτη 03 Αυγούστου 2021. Σε περίπτωση που δεν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες, οι δράσεις θα γίνουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Οι έκτακτοι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας το ανώτερο έως τρεις (3) ώρες (έναρξη περί την 19.00μ.μ.) με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα. Η διενέργεια των έκτακτων αεροψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου, η οποία διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου Δέλτα, σε ακατοίκητες περιοχές σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής. Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μη κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας