Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΆνω πόλη: Διήμερο μουσικοχορευτικό σεργιάνι διοργανώνει ο σύλλογος "Οι Φίλοι της Παράδοσης"

Άνω πόλη: Διήμερο μουσικοχορευτικό σεργιάνι διοργανώνει ο σύλλογος “Οι Φίλοι της Παράδοσης”

Ένα μουσικοχορευτικό σεργιάνι στην λαϊκή παράδοση διοργανώνει στις 24 και στις 27 Σεπτεμβρίου ο πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος “Οι Φίλοι της Παράδοσης” στους δρόμους της Άνω πόλης της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα διήμερο  πολιτιστικών δράσεων με χροιά παλιακού πανηγυριού, στην ορεινή συνοικία της παλιάς Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα τον χορό ανοίγει το παραδοσιακό δρώμενο με τίτλο “Σεργιανάμε στα σοκάκια της Άνω Πόλης” που θα λάβει χώρα στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για μία χορευτική πατινάδα στην οποία θα συμμετέχουν μέλη, χορευτές και φίλοι του συλλόγου υπό την συνοδεία της παραδοσιακής κομπανίας “Του δρόμου τα παινέματα”,  αποτελούμενο από τον Χριστόδουλο Πέτρου στο τραγούδι, Βαγγέλη Μπαντή στην γκάιντα, Αλέξανδρο Οικονόμου στο κλαρίνο, Μιχάλη Μυλοπουλο στα κρουστά και Απόστολο Λιγογιαννη στο λαούτο. Ως σημείο αφετηρίας της πατινάδας έχει οριστεί ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στην Άνω Πόλη.

Αντίστοιχα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00 το απόγευμα επίσης στην Άνω Πόλη, σειρά παίρνει το “9ο Σεργιάνι στη λαϊκή μας παράδοση”, το οποίο περιλαμβάνει μία μουσικοχορευτική εκδήλωση, στην πλατεία Στεργίου Πολυδώρου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής θα παρουσιαστούν χοροί, τραγούδια και δρώμενα από τα τμήματα των “Φίλοι της Παράδοσης”, καθώς και από το “σωματείο διάσωσης και διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού Η Ψηφίδα του Προαστίου Καρδίτσας. Το «Σεργιάνι» θα συνοδεύει το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «ASMA», το οποίο συναποτελούν οι μουσικοί Αστέρης Τράκας στο βιολί, Τάσος Ζώρας στο κλαρίνο, Κωνσταντίνα Πετρινιώτη στο τραγούδι, Ελισάβετ Τράκα στο λαούτο, και Σπύρος Τζιάτζιος στα κρουστά. Αμέσως μετά το τέλος της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Η εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη για το κοινό είσοδο και διεξάγονται σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Γ’ Δημοτική Κοινότητα.

Πηγή:greekhumans.com

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα