Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΣούπερ μεταδοτικό το νέο στέλεχος από την Αφρική, ο «πρόγονος» είχε βρεθεί...

Σούπερ μεταδοτικό το νέο στέλεχος από την Αφρική, ο «πρόγονος» είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη

.

Η μειωμένη ίσως αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το γεγονός ότι είναι σούπερ μεταδοτικό το νέο στέλεχος νέο Β1.1.529 του κορωνοϊού θα πρέπει να μας ανησυχεί, είπε στο e-farmako ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Όπως εξήγησε ο «πρόγονος» του νέου Αφρικανικού στελέχους, «το στέλεχος Β.1.529 είχε εμφανιστεί στην Αφρική τέτοιον καιρό, αλλά και στη χώρα μας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, γύρω στον Ιανουάριο».

Ο Καθηγητής διευκρίνισε πως «λόγω των πέντε μεταλλάξεων που είχε τότε στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, ξέφευγε κατά κάποιο τρόπο, περίπου 20% από τα τότε χρησιμοποιούμενα εμβόλια, εκτός από της Johnson & Johnson αφού είχε αναπτυχθεί αργότερα. Αυτό το στέλεχος το Β1 εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά σε πάρα πολύ μικρή συχνότητα. Αργότερα εμφανίστηκε το στέλεχος Α που ήταν πιο μεταδοτικό και μετά το στέλεχος Δ, το οποίο αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 99% είναι αυτό που επικρατεί σε όλα τα κρούσματα στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, αυτό που συζητάμε τώρα “είναι ένα καινούργιο στέλεχος που εμφανίστηκε πριν από ένα μήνα στη Νότια Αφρική και στη Μποτσουάνα κι έχει διαφορές από το προηγούμενο”.

Ο ίδιος διευκρινίζει: «Το στέλεχος αυτό έχει 32 μεταλλάξεις καινούργιες και παλιές στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Ο ιός ο υπερμεταδοτικός «Δ» έχει 16 μεταλλάξεις και άλλες τόσες στο υπόλοιπο γενετικό του υλικό. Συνολικά, δηλ. η νέα παραλλαγή του ιού έχει 48 μεταλλάξεις».

Όταν ρωτήθηκε πως δημιουργήθηκε το νέο στέλεχος, ο Καθηγητής επισήμανε: «Η πιθανότερη υπόθεση εργασίας είναι ότι η Νότια Αφρική έχει πάρα πολλά άτομα με AIDS κι επειδή αυτά είναι ανοσοκατεσταλμένα και προκειμένου να γίνει πλήρης εκκαθάριση από το σώμα χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι και τέσσερις μήνες. Λόγω του γεγονότος αυτού, ο ιός συνεχίζει να διατηρείται πάρα πολλές φορές και κάθε φορά δημιουργούνται κι άλλες μεταλλάξεις».

Κι όσο για την εξάπλωσή του ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε πως «Από τη στιγμή που το στέλεχος αυτό στη Νότια Αφρική μέσα σε δύο μέρες εξαπλώθηκε τόσο πολύ από 300 σε 700 δείγματα και το γεγονός πως υπάρχουν κρούσματα εκτός αυτής της περιοχής, όπως στο Χονγκ Κονγκ σημαίνει κάλλιστα, όπως το προηγούμενο στέλεχος Β.1 529 το οποίο εξαπλώθηκε περίπου σε 80 χώρες κι αυτό μπορεί να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη και αλλού, λόγω των αεροπορικών ταξιδιών.

Αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες επισήμανε: «Μας ανησυχεί αυτό το στέλεχος γιατί φέρει πρωτίστως δύο μεταλλάξεις οι οποίες κάνουν πολύ μεταδοτικά τόσο το στέλεχος Α όσο και το στέλεχος Δ. Συνεπώς περιμένουμε και αυτό το στέλεχος να είναι υπερμεταδοτικό. Επίσης ανησυχούμε γιατί και το στέλεχος αυτό στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, έχει δύο μεταλλάξεις που κατά κάποιο τρόπο μπορούν και ξεγελούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα τα εμβόλια να μην έχουν την αποτελεσματικότητα που έχουν αυτή τη στιγμή πχ 95% στο στέλεχος Α, αλλά να έχουν μειωμένη απόδοση. Ως εκ τούτου καλό θα είναι τόσο η Ελλάδα -που το κάνει ήδη, αλλά και η ΕΕ να κάνει έλεγχο μοριακό σε όλες τις καινούργιες παραλλαγές που εμφανίζονται”.

Πηγή: e-farmako.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα