Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠώς λεγόταν ο Λευκός Πύργος πριν γίνει το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης (BINTEO)

Πώς λεγόταν ο Λευκός Πύργος πριν γίνει το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης (BINTEO)

O Δημήτρης Σαρμανιώτης, ιστορικός-διπλωματούχος ξεναγός, της σχολής ξεναγών στην Θεσσαλονίκη μίλησε στo Mega για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και του Λευκού Πύργου.
Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας το 315 π.Χ περίπου. Η πόλη πηρέ το όνομά της από τη γυναίκα του βασιλιά Κασσάνδρου, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μ. Αλέξανδρου.

Ο Λευκός Πύργος είναι το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1350μ.Χ. Kάποια στιγμή ο Λευκός Πύργος γίνεται φυλακή βαρυποινιτών και μελλοθάνατων. Mε το αίμα των μελλοθάνατων βαφόταν ο Πύργος και έτσι ονομάστηκε Κόκκινος Πύργος ή Πύργος του αίματος.

O Πύργος ονομάστηκε λευκός, τη δεκαετία του 1880. H παλιά παραλία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1870 μ.Χ. Η Θεσσαλονίκη ορίζεται από την θάλασσα, είναι ένα φυσικό λιμάνι.

Ο Μ. Αλέξανδρος δεν είδε ποτέ τη Θεσσαλονίκη διότι πέθανε το 323 π.Χ στη Βαβυλώνα και το 315 π.Χ ιδρύεται η πόλη και είναι ο πιο σπουδαίος Μακεδόνας.

Στις 18 Οκτωβρίου 1912 ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης τορπιλίζει ένα οθωμανικό θωρηκτό, το “Φετίχ Μπουλέντ”. Μετά από 8 μέρες ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την πόλη στις 26 Οκτωβρίου 1912. Τότε ο ελληνικός στρατός παίρνει το κατάρτι και το τοποθετεί στη κορυφή του Λευκού Πύργου.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα