Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχικήseleo Θέμα«Ομπρέλες» - Αντίθετο στον κιτς φωτισμό του έργου από τον Δήμο...

«Ομπρέλες» – Αντίθετο στον κιτς φωτισμό του έργου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο φωτισμός που επέλεξε στα πλαίσια… δοκιμών, όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκη Μάκης Κυριζίδης, o Δήμος Θεσσαλονίκης.

Σε φωτογραφίες που ανήρτησε ο ίδιος ο αντιδήμαρχος στα social media, οι Ομπρέλες είχαν φωτιστεί με πολύχρωμα φώτα. Το γεγονός ότι έκαναν παρέμβαση σε ένα έργο τέχνης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η άδεια από την πλευρά του δημιουργού, εν προκειμένω του Ιδρύματος Ζογγόπουλου, προκάλεσε απογοήτευση και αντιδράσεις κατά της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Μάλιστα, το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία εκφράζει την αντίθεση του στη νέα πολύχρωμη φωταγώγηση του γλυπτού “Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση επί των έργων του καλλιτέχνη χρήζει της λήψης προηγούμενης έγγραφης άδειας από το Ίδρυμα σύμφωνα με αιτιολογημένη πρόταση για την εκάστοτε δράση, καθώς και για τη διάρκεια αυτής», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «ασφαλώς, σε πρώτη ανάγνωση παρεμβαίνει στο έργο, θίγει τον δημιουργό τού έργου, το Ίδρυμα που διαφυλάσσει με απόλυτο σεβασμό και αγάπη την παρακαταθήκη του Γιώργου Ζογγολόπουλου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς οι “Ομπρέλες” είναι ένα σύγχρονο τοπόσημο της πόλης».

«Μη γνωρίζοντας τον λόγο για τον οποίο έγινε αυτή η ενέργεια επικοινωνήσαμε αμέσως με τον Δήμο Θεσσαλονίκης αναζητώντας απαντήσεις και δηλώνοντας ρητά στους αρμόδιους φορείς ότι δεν επιτρέπουμε την εν λόγω πολύχρωμη φωταγώγηση του γλυπτού. Η απάντηση του Δήμου, προφορική και γραπτή, ήταν άμεση διευκρινίζοντας ότι ”…έγινε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου σαν τεχνικός έλεγχος σε όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς που προσφέρει η αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού του έργου και διήρκησε περίπου 30 λεπτά”».

«Με καλή πίστη προς πάσα κατεύθυνση διευκρινίζουμε ότι το Ίδρυμα ως κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του καλλιτέχνη οφείλει να είναι ενήμερο ώστε να παρέχει ή όχι την αντίστοιχη άδεια χρήσης» συνεχίζει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση επί των έργων του καλλιτέχνη χρήζει της λήψης προηγούμενης έγγραφης άδειας από το Ίδρυμα σύμφωνα με αιτιολογημένη πρόταση για την εκάστοτε δράση, καθώς και για τη διάρκεια αυτής», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση και διευκρινίζεται:

«Το Ίδρυμα έχει επιτρέψει τη διαφορετική χρωματική φωταγώγηση γλυπτών του Γιώργου Ζογγολόπουλου μόνο για λόγους κοινωνικής ευαισθητοποίησης για ζητήματα όπου η παγκόσμια κοινότητα είναι σε εγρήγορση, όπως είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Στις προαναφερθείσες περιστάσεις, το Ίδρυμα συνεργάστηκε με οργανισμούς όπως η UNICEF και η UNESCO και με τους Δήμους όπου βρίσκονται εγκατεστημένα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, εμβληματικά για το δημόσιο χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού».

«Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος υπήρξε άνθρωπος με αυξημένο αίσθημα αξιοπρέπειας και με προοδευτικότητα στη σκέψη του. Όλοι μας χαιρόμαστε που οι περίφημες “Ομπρέλες” του έχουν αγαπηθεί όσο λίγα έργα τέχνης που απολαμβάνουμε στο δημόσιο χώρο της πατρίδας μας και όλοι μας συμπεριφερόμαστε καλύτερα ως πολίτες όταν γνωρίζουμε την ιστορία των αγαθών που υπάρχουν στο δημόσιο σπίτι μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

,
Διαβάστε Ακόμα