«Δεν με αφορούν οι πολιτικές αποφάσεις και τα πολιτικά θέματα, αλλά μόνο τα ακαδημαϊκά. Ως πρύτανης, είμαι ένας βραχίονας νομιμότητας και κανενός άλλου. Καλούμαι να εφαρμόσω τη νομιμότητα και η νομιμότητα θα εφαρμόζεται πέρα και έξω από κάθε κόστος.»
Τα παραπάνω τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο Radio North 98 και ερωτηθείς αν η πολιτική μεταβολή στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ευνοεί την εκτόνωση ενός συγκρουσιακού κλίματος που είχε καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα και στις κατηγορίες που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του από μερίδα του τύπου, ότι λειτουργεί ως βραχίονας κυβερνητικών αποφάσεων.
«Σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, πρέπει να είναι -και είναι- δεκτές όλες οι απόψεις, δεκτές όλες οι θέσεις» συμπλήρωσε.
«Όμως οποιαδήποτε διαδικασία από μειοψηφίες, που θα οδηγήσει σε πρόβλημα σε βάρος της πλειονότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας, δεν θα γίνει ανεκτή. Δεν είναι ανεκτό στον 21ο αιώνα για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που θέλει να συμμετέχει στις διεθνείς αξιολογήσεις.» Προανήγγειλε δε, ότι «τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί από το ΑΠΘ ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα που θα έχει σχέση με την ασφάλεια, κάτι που υπάρχει σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού», χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς υπογράμμισε ότι «από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει εντός του εμβολιαστικού κέντρου της ΔΕΘ χώρος, που θα είναι μόνο για μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ: «Απ΄ ό,τι γνωρίζω τα μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό είναι εμβολιασμένοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους. Για τους φοιτητές αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συγκεκριμένη εικόνα. Αν δεχθούμε όμως ότι η ηλικιακή ομάδα 18 εως 24 όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ είναι κοντά στο 48% – 49% εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, αν σ΄αυτό το ποσοστό συνυπολογίσουμε τους νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, νομίζω ότι κάλλιστα αυτή τη στιγμή έχουμε καλύψει ένα ποσοστό της τάξεως του 58% εως 60%. Είναι και θέμα ατομικής ευθύνης όμως. Ως μέλη πανεπιστημιακής κοινότητας, εννοείται πως εμπιστευόμαστε την επιστήμη.»
Ερωτηθείς για τον τρόπο ελέγχου φοιτητών και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης τόνισε ότι «θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας και ενημέρωσης». Ο κ. Παπαιωάννου, υπογράμμισε την επιτευχθείσα ενίσχυση της διασύνδεσης του ΑΠΘ τόσο με την αγορά σε επίπεδο συνεργασίας και αξιοποίησης των ερευνητικών προϊόντων του ιδρύματος, όσο και με την ανάπλαση των χώρων της πανεπιστημιούπολης που πλέον είναι ανοιχτή στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, με την ποινική παραβατικότητα να έχει εκλείψει.
Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του, για την ποιότητα διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας, ενόψει του αναμενόμενου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ: «Είναι ένας διάλογος, κατά τον οποίο αλλού συμφωνούμε, αλλού διαφωνούμε, αλλά το σημαντικό είναι ότι ακουγόμαστε ως πρυτάνεις και η γνώμη μας λαμβάνεται υπόψη. Είναι επίσης σημαντική η διαπίστωση, ότι από το φετινό υπόμνημά μας προς τον πρωθυπουργό, έπρεπε να διαγράψουμε πράγματα που υπήρχαν στα υπομνήματα των δύο προηγουμένων ετών. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία αυτών των επαφών πριν τη ΔΕΘ δεν είναι μια απλή εθιμοτυπία, είναι ουσιαστική και έχει έμπρακτο αποτέλεσμα.»
φωτο αρχείου