Αρχική seleo Θέμα Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα φοιτητές του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, αύριο στη 13.00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο φοιτητικό συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Οι φοιτητές όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, ”οι φοιτητικοί σύλλογοι δυναμώνουν τον αγώνα τους, θα νικήσουν! Ο σημερινός συντονισμός πρέπει να γίνει η αφετηρία για έναν κοινό αγώνα ο οποίος θα εμποδίσει την εγκατάσταση των αστυνομικών δυνάμεων στο ίδρυμα μας αλλά και θα μπλοκάρει κάθε πτυχή αυτού του νόμου! Οργανωμένα μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες απειθαρχούμε απέναντι στα σχέδια τους”.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων Θεσσαλονίκης. 

Ο δίκαιος αγώνας συνεχίζεται και ήδη μετρά νίκες! Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη δεν θα εφαρμοσθεί – θα ανατραπεί!
Ως εδώ! Δυναμώνουμε τον αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας!
Το τελευταίο διάστημα οι δρόμοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, των γειτονιών αλλά και πανελλαδικά έχουν γεμίσει από τις διαδηλώσεις των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, του λαού και της νεολαίας ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη , τη κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού αλλά και για την υπεράσπιση της υγείας του λαού! Το μήνυμα που στέλνεται είναι ξεκάθαρο: ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν. Ούτε να το σκέφτονται ότι θα οι φοιτητές την αστυνομία να στρατοπεδεύσει στις σχολές τους!
Κάθε εβδομάδα η φωνή τους γίνεται πιο μαζική και ακόμα πιο δυναμική κάνοντας ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και την πρυτανεία και όλους όσους εξυπηρετούν ότι ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά και πως ούτε τον Απρίλη ούτε και πότε δεν θα πατήσουν τα ΜΑΤ στις σχολές τους ξεκαθαρίζοντας πως τα σχέδια της Κεραμέως και του Χρυσοχοΐδη για την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μείνουν στα χαρτιά.
Οι Πρυτανικές Αρχές – σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της κυβέρνησης – , που πήραν την επιλογή να φέρουν τα ΜΑΤ, να ξυλοκοπήσουν, να συλλάβουν φοιτητές και να εφαρμόσουν το νέο νόμο – έκτρωμα δεν έχουν θέση στο ΑΠΘ. Ο πρύτανης Παπαϊωάννου που έστρωσε τον δρόμο με τις δηλώσεις του για την σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που με δική του εντολή πραγματοποιήθηκαν δύο βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ μια βδομάδα αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, πρέπει να παραιτηθεί, όπως και κάθε πρύτανης που εφαρμόζει τον νόμο.
Απέναντι σε όλα αυτά, η πίεση του φοιτητικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη αλλά και πανελλαδικά ήδη έχει έμπρακτα αποτελέσματα! Η Κοσμητεία και τμήματα της Πολυτεχνικής παίρνουν αποφάσεις για τη σύσταση επιτροπών, για να ληφθούν μέτρα και να πραγματοποιηθούν δια ζώσης πρακτικές, διπλωματικές, εργαστήρια, εργαστηριακές ασκήσεις και τα υπόλοιπα μαθήματα καταγγέλλοντας παράλληλα τις διαγραφές φοιτητών και την ισοτίμηση των πτυχίων με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων. Το τμήμα των πολιτικών μηχανικών αρνήθηκε να ορίσει βάση εισαγωγής καταδικάζοντας ταυτόχρονα και το νομοσχέδιο. Εργαζόμενοι του πανεπιστημίου και καθηγητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα αλλά και με την έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων στο δρόμο έχουν ταχθεί στο πλάι των Φοιτητικών Συλλόγων διεκδικώντας την ανατροπή και μη εφαρμογή του αντι-εκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη – τον οποίο η κυβέρνηση ψήφισε αξιοποιώντας την πανδημία, με τις σχολές να παραμένουν κλειστές εδώ και έναν χρόνο.
Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα αντί να δώσει λύση στα προβλήματα των φοιτητών, επέλεξε να δώσει 30 εκατ. ευρώ για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επιλέγει να κλιμακώσει συνολικά την επίθεση στις σπουδές αφού προχωρά μέσα σε μία περίοδο κλειστών σχολών σε αλλαγές θεσπίζοντας τη βάση εισαγωγής στις σχολές, την τράπεζα θεμάτων στα σχολεία. Το απαράδεκτο σύστημα πρόσβασης και τα κατακερματισμένα προγράμματα σπουδών που δημιουργεί η κυβέρνηση, δημιουργούν αποφοίτους πολλών ταχυτήτων και έρχονται παράλληλα με τις αλλαγές στο ΤΕΕ που αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων. Ευθύνη για τα παραπάνω έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ και συνοψίζονται στη συνθήκη της Μπολόνια και υποβαθμίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
Στο πλαίσιο αυτό, φέρνει ακόμα ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, σχετικά με την ίδρυση Συμβουλίων Ιδρύματος, την συγχώνευση τμημάτων με ορατό το κίνδυνο να κλείσουν οριστικά, τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών μαζί με την δημιουργία παράλληλων Προγραμμάτων Σπουδών που κατακερματίζουν τα πτυχία μας και διαμορφώνουν αποφοίτους φθηνούς, ευέλικτους και απόλυτα προσαρμοσμένους στις ανάγκες της αγοράς.
Οι φοιτητές δεν κάνουν βήμα πίσω. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ενιαία, θα συνεχίσουν τον αγώνα κλιμακώνοντας προς το δεύτερο 15ημερο του Απρίλη, στο οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ θα επιχειρηθεί η μόνιμη εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους των πανεπιστημίων, με το ΑΠΘ να αποτελεί το πρώτο ίδρυμα, με ακόμα μαζικότερες συνελεύσεις, ακόμα μαζικότερες πορείες στο δρόμο, με πλατύ άνοιγμα των δράσεων τους στους συλλογικούς φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και τα σωματεία, συμπόρευση με τους εργαζόμενους αλλά και τους υγειονομικούς γιατρούς που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τη μάχη ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Ήδη η κυβέρνηση απαιτεί από τις συγκλήτους τη σύσταση επιτροπών ασφαλείας των ιδρυμάτων προετοιμάζοντας ουσιαστικά το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα μέσα από τις αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων έχει στραφεί ενάντια στον νομο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, διεκδικώντας το ασφαλές άνοιγμα των σχολών. Ενιαία Φοιτητές, εργαζόμενοι και ακαδημαϊκοί έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση, πως η όποια προσπάθεια εφαρμογής του νόμου θα τους βρει απέναντι της!
Κλείσαμε έναν χρόνο με κλειστές σχολές και είναι σαφές ότι η τηλεκπαίδευση έχει αποτύχει. Οι κλειστές σχολές δημιουργούν συντριπτικό χτύπημα στα κεκτημένα και στις ανάγκες των φοιτητών. Στο επίκεντρο του αγώνα μας θα πρέπει να βρίσκεται το άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας όπως προτείνει η Επιτροπή Υγείας της ΓΣ του ΕΣΔΕΠ. Με τους άξονες που θέτει ( επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και αποφυγής συγχρωτισμού, επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιαστική κάλυψη, μέτρα αποφυγής διασποράς του SARS-CoV2 εκτός πανεπιστημιακού campus) γίνεται ξεκάθαρο πως είναι εφικτό και ρεαλιστικό το άνοιγμα των σχολών μας το επόμενο διάστημα.
ΟΙ φοιτητές κάνουνε ξεκάθαρο πως τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση των Συλλόγων, με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ενιαία ψηφοδέλτια θα βρουν απέναντι τους Συλλόγους πιο δυνατούς, ενεργούς, μαζικούς και αγωνιστικούς. Κάνουνε ξεκάθαρο πως ο αγώνας μας θα συνεχίσει ενιαία με όπλο τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους απέναντι στην κυβέρνηση και την πρυτανεία που εφαρμόζει το νόμο και παίρνει την επιλογή να βάλει τα ΜΑΤ στο άσυλο και που συνεχίζει να κρατά κλειστές τις σχολές!
Η επίθεση και καταστολή στον λαό είναι ενιαία! Στους εργαζομένους περνούν νομοσχέδιο που θεσπίζει δεκάωρο και υποχρεώνει τα συνδικάτα να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά μητρώα, για να είναι σε θέση να υπογράφουν συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι Φοιτητικοί σύλλογοι δυναμώνουν τον αγώνα τους, θα νικήσουν! Ο σημερινός συντονισμός πρέπει να γίνει η αφετηρία για έναν κοινό αγώνα ο οποίος θα εμποδίσει την εγκατάσταση των αστυνομικών δυνάμεων στο ίδρυμα μας αλλά και θα μπλοκάρει κάθε πτυχή αυτού του νόμου! Οργανωμένα μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες απειθαρχούμε απέναντι στα σχέδια τους.
Προχωράμε σε :
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης, με σκοπό να πιέσουμε τα όργανα των ιδρυμάτων να πάρουν θέση για το άνοιγμα των σχολών και για την μη εφαρμογή του νόμου.
Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές
Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων με όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας
Στήριξη στα καλέσματα των υγειονομικών γιατρών την Τετάρτη 7/4 την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για την πανδημία
Πανεκπαιδευτική πορεία την επόμενη Πέμπτη 8/4 και στήριξη στο κάλεσμα των μαθητών που κινητοποίηση για να ανοίξουν τα σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας
Πανελλαδική μέρα δράσης των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια στις 13 Απρίλη
Παλλαϊκή – πανεργατική κινητοποίηση στις 15 Απρίλη. Κάλεσμα σε εργαζόμενους και καθηγητές του πανεπιστημίου για μπλοκάρισμα των διοικητικών και εκπαιδευτικών λειτουργιών.
Εκδήλωση των ΦΣ με θέμα τα σχέδια της κυβέρνησης και την πάλη απέναντί τους και κάλεσμα συμμετοχής στους υπόλοιπους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας
Άμεση κινητοποίηση σε οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής των ΜΑΤ- Περιφρούρηση του Ασύλου με μαζικές κινητοποιήσεις
Οργανώνουμε πολύμορφη δραστηριότητα μέσα στις σχολές

- Advertisement -
- Advertisement -S-

Stay Connected

32,344ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,630ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,492ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Must Read

- Advertisement -S-
- Advertisement -S-