Δεν το σκέφτηκε καν η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για ψήφισμα καταδίκης της αστυνομοκρατίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ούτε η συγκέντρωση φοιτητών έξω από την αίθουσα ούτε όσα άκουσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από τους φοιτητές που μίλησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση ούτε το ψήφισμα το οποίο πρότειναν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Πόλη Ανάποδα» τους έπεισαν. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν τοποθετήθηκε καν. Με τον ίδιο τρόπο απορρίφθηκε πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τους εργαζομένους στη «Μαλαματίνα».
Το ψήφισμα των δύο παρατάξεων που απορρίφθηκε ζητούσε απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ, καθώς «το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι και πρέπει να παραμείνει χώρος γνώσης και δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο “πεδίο βολής” κατά φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων» και τονιζόταν ότι «πρέπει να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί, να μην υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από βιβλία, προσωπικό, πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, στέγαση, σίτιση και όχι από χημικά». Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι: Ρία Καλφακάκου, Λουκία Αργυριάδου, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Μαρία Καραγιάννη, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Γιώργος Αβαρλής, Ανδρέας Κουράκης. Σημειωτέον ότι κάποιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν λευκό.
Νωρίτερα στην παρέμβασή της στο δημοτικό συμβούλιο η εκπρόσωπος των φοιτητών/τριών, Σαμπίνα Κουρρίζη, ζήτησε την απόσυρση όλων των αστυνομικών μονάδων, περιγράφοντας τα περιστατικά αστυνομικής βίας μέσα στο ΑΠΘ τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα πρώτα τη δολοφονική επίθεση κατά του φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη και εσχάτως τη βίαιη διάλυση της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το campus «έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο όπου τα ΜΑΤ έχουν περισσότερο χώρο από τους ίδιους τους φοιτητές. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκλείστηκαν φοιτητές από εξέταση μαθήματος επειδή τους έκανε έλεγχο η αστυνομία».
Σε ανακοίνωσή της η «Πόλη Ανάποδα» καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι είναι «υπέρ της αστυνομοκρατίας και ενάντια στην κοινωνία» καθώς «επέλεξε ξανά να ταυτιστεί με μία από τις χειρότερες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής: τη στρατηγική της έντασης μέσα στα Πανεπιστήμια». Σχολιάζει μάλιστα ότι νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, ο ισολογισμός του δήμου υπερψηφίστε μόλις με 22 θετικές ψήφους σε ένα σώμα 48 μελών.
Επίθεση στη διοίκηση και από την Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», που δήλωσε πως «η δήθεν προοδευτική δημοτική αρχή στην πραγματικότητα τάσσεται με τις πλέον διχαστικές, συντηρητικές, ακραίες φασίζουσες νοοτροπίες που θέλουν την αστυνομία μέσα στο Πανεπιστήμιο όχι για να φυλάει τους πολίτες αλλά απέναντι στους φοιτητές».
πηγή efsyn.gr