Με πληθώρα φεστιβάλ και αφιερωμάτων αναμένεται να διεξαχθει η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από 16 μέχρι τις 19 Μαΐου, σε συνεργασία με το Ελληνικό ιδρύμα πολιτισμού καθώς και σημαντικούς φορείς και πρωτοβουλίες.
Πρόκειται για συνεργασίες και οι δράσεις που ανανεώνουν τον θεσμό και προσδίδουν σε αυτόν διεθνές κύρος, ενώ υποστηρίζουν έμπρακτα δημιουργικούς, νέους ανθρώπους του χώρου του βιβλίου, παρουσιάζοντας το έργο τους στο ευρύ κοινό και στους επαγγελματίες του χώρου. Αναλυτικοτερα αυτές είναι οι ακόλουθες:
- 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών “Always be a poet, even in prose”, Charles Baudelaire
Την Παρασκευή 17 (8-10μμ) και το Σάββατο 18 Μαΐου (7-9μμ) σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου και σε συνεργασία με τον ποιητή Αλέξιο Μάινα, φιλοξενούνται δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς: Ελένη Αθανασίου, Χρηστίνα-Καλλιρρόη Γαρμπή, Ευθυμία Γιώσα, Εσμεράλδα Γκέκα, Σπύρος Γούλας, Αλέξανδρος Κορδάς, Βαλάντης Μάστορας, Βασίλης Μόσχος, Σταυρούλα Παπαδάκη, Σπύρος Χαιρέτης, που παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης -σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Μαζί τους ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος που θα μιλήσει για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα και ο ποιητής-επιμελητής Αλέξιος Μάινας που θα συμβάλει με ερωτήματα και παρατηρήσεις πάνω σε ζητήματα σύγχρονης ποιητικής.
- Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών μας συστήνει το καινοτόμοPoetryBlackBox
Είκοσι ποιήματα προβάλλονται ασταμάτητα στο PoetryBlackBox(περίπτερο 14), μια νέα πρωτοβουλία του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να απομονωθεί ανάμεσα στην περιήγησή του στα περίπτερα και να έρθει σε επαφή με τις δημιουργίες 20 ποιητριών και ποιητών της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Στη δράση VeniVideoVici / Η ποίηση στην εποχή της εικόνας,videoartists, μουσικοί παραγωγοί, ποιήτριες και ποιητές δημιουργούν από κοινού νέες εικαστικές δημιουργίες και καλούν τον θεατή να πατήσει Pause, να σταματήσει να τρέχει στους διαδρόμους και, στην απόλυτη απομόνωση του PoetryBlackBox, να παρατηρήσει τα videopoems, να επεξεργαστεί το υλικό και να αναπλάσει εκ νέου αυτό που βλέπει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του.
Συμμετέχουν οι ποιητές: Αλισάνογλου Γιώργος, Αμανατίδης Βασίλης, Γκιούλος Δημήτρης, Γκίτση Αναστασία, Γώγος Θάνος, Δουτσίου Σίσσυ, Ερηνάκης Νίκος, Καλλέργη Λένα, Κουλούρη Μαρία, Λάλου Αγγελική, Λιούτσια Ιωάννα, Μάινας Αλέξιος, Μαργαρίτη Ειρήνη, Μηλιά Πέννυ, Παναγιώτου Ευτυχία, Παπαχαράλαμπος Κωνσταντίνος, Παππά Ειρήνη, RondiniPatrizia, Στεφανέας Πέτρος, Χαλκιαδάκη Νίκη. Επιμέλεια: Αναστασία Γκίτση, Γιώργος Αλισάνογλου. Οργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
- 3οYoungBookDesignersAward: Η απονομή του βραβείου σε εκδήλωση της 20ής ΔΕΒΘ
Την Παρασκευή 17/5, 8-9μμ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ανακοίνωσης και βράβευσης του νικητή/-ριας του διαγωνισμούYoung BookDesignersAward, καθώς και συζήτηση με εκπροσώπους του θεσμού. Ομιλητές: Λία Φακίνου(ΕΒΓΕ),BeateKöhler(Διευθύντρια τουGoethe-Institut Θεσσαλονίκης), Νόπη Χατζηγεωργίου(Συντονίστρια ΔΕΒΘ). Το Goethe-Institut Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας),το StiftungBuchkunst (Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας) και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης απονέμει κάθε χρόνο ένα βραβείο ειδικά για νέους και νέες Έλληνες/-ίδες σχεδιαστές/-ριες βιβλίων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σχεδιαστές/-ριες, τυπογράφους, εκδότες/-ριες και παραγωγούς δημιουργικών σχεδίων βιβλίων.
- 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης
Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει μια συζήτηση με θέμα τις μεταφραστικές τάσεις της τελευταίας δεκαετίας στον εκδοτικό χώρο υπό ένα διαθεματικό φεμινιστικό πρίσμα, αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσω της πρωτοβουλίας Women in Translation. Καλεσμένες η Δρ Όλγα Κάστρο από την Ισπανία, Διακεκριμένη Ερευνήτρια στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας και η Δρ Βασιλική Μήσιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Α.Π.Θ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης, η Μυρτώ Καλοφωλιά (Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2023) και η Ιωάννα Ανδρέου με το συντονισμό της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη, θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά της επιτυχημένης συνεργασίας μεταφράστριας και επιμελήτριας. Τέλος, η ΠΕΕΜΠΙΠ διοργανώνει στην Παιδική Γωνιά μια ιδιαίτερη, διαδραστική παρουσίαση για μαθήτριες και μαθητές του δημοτικού με θέμα Τι δουλειά κάνει μια μεταφράστρια, από την έμπειρη μεταφράστρια Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη.
Ινστιτούτα και φορείς διοργανώνουν επίσης εκδηλώσεις σχετικές με τη μετάφραση, όπως η Μετάφραση της σύγχρονης σλοβένικης και κροατικής λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα με τους IvanSršen, MarijaDejanović, Θάνο Γώγο, κ.ά., καθώς και σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα. Καίριο ρόλο στο πεδίο της μετάφρασης παίζουν και οι εκδηλώσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Δικτύου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΜετάφρασηςENLITπου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ. Οι Έλληνες εκδότες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τα 13 μέλη του ENLIT, το οποίο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης το 2016 με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων στήριξης της μετάφρασης για την προώθηση της λογοτεχνίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κάφκα
Με αφορμή το επετειακό έτος 2024 για τον FranzKafka, το Goethe-Institut παρουσιάζει στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ την έκθεση αφίσας KOMPLETT KAFKA σε συνεργασία με τον βραβευμένο καλλιτέχνη NicolasMahler και το LiteraturhausStuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγάρδης) δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να βυθιστούν εικονικά στον μυστηριώδη κόσμο των μυθιστορημάτων του Κάφκα, ο οποίος εκτός από τη συγγραφή, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο. Επίσης, το Σάββατο 18/5, 1-2 μμ το Goethe–InstitutThessaloniki στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων “Kafka–Talks“, διοργανώνει το Τοπίο Κάφκα, ένα πάνελ συζήτησης όπου συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί επιστήμονες και σκηνοθέτες επιχειρούν μια καταβύθιση στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα και στα διαφορετικά και άγνωστα «τοπία» του. Συμμετέχουν οι Δήμητρα Μήττα, καθηγήτρια φιλόλογος και συγγραφέας, Γιώργος Φράγκογλου, καθηγητής θεάτρου και σκηνοθέτης, Στέλιος Βραχνής, σκηνοθέτης. Συντονίζει η Γιάννα Τσόκου. Ηθοποιοί της Ομάδας Θέατρο Πρόταση θα διαβάσουν αποσπάσματα από το «Γράμμα στον Πατέρα».
- Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου
Στο περίπτερο 15 της ΔΕΒΘ πραγματοποιείται Έκθεση βιβλίων, φωτογραφιών και αρχειακού υλικού της Συλλογής Γιώργου Ιωάννου. Την Πέμπτη 16/5στις 5μμ πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο Ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου «συνομιλεί» με την πόλη του, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Κούκη και συμμετέχοντες την Αναστασία Βακαλούδη, Δρ Ιστορίας – Δρ Διδακτικής της Ιστορίας και της Αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
- Την Παρασκευή 17/5στις 9πμ στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η Ροδάνθη Δημητρέση αφηγείται τα«Παραμύθια του λαού μας» του Γ. Ιωάννου, ενώ στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ξενάγηση για το κοινό στην «Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου» στοΒαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
- Το Σάββατο 18/5στις 6μμ διοργανώνεται Περίπατος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τίτλο Με τα σημάδια της απάνω μου. Ένα «αφήγημα» της πόλης μέσα από τις αναφορές,τις περιγραφές, τα βιώματα και τα συναισθήματα του Γιώργου Ιωάννου, όπως τα αποτύπωσε στο λογοτεχνικό του έργο ή σχολίασε σε συνεντεύξεις ή άρθρα του στον τύπο.Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αθανασία Μπουντίδου, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Δηλώσεις συμμετοχής για την ξενάγηση στο Βαφοπούλειο και για τον Περίπατο στο: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/vafo, τηλ.: 231331 8687.
- Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Παρασκευή 17/5 στις 7μμ η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης οργανώνει διάλεξη του Δρ. Βύρωνος Πισσαλίδη, με τίτλο Βιωσιμότητα και αειφορία των λογοτεχνικών αρχείων των Γιώργου Ιωάννου και LeonardoSciascia. Μια διαπολιτισμική προοπτική λογοτεχνικής κληρονομιάς.
- Οι εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν την Κυριακή 19/5, 1-2μμ την εκδήλωση Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. Για τον σπουδαίο λογοτέχνη μιλούν ο Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός και η Σοφία Ιακωβίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο ΔΠΘ.
- Την ίδια ημέρα στις 2μμ οι εκδόσεις Ένεκεν-Επιθεώρηση Πολιτισμού με ομιλητή τον εκδότη Γιώργο Γιαννόπουλο, αναλύουν τον τρόπο και τις συνθήκες, με τις οποίες διαμορφώθηκε το σύγχρονο λογοτεχνικό και πολιτιστικό τοπίοστην εκδήλωσηΙστορία-Τραύμα-Απόλαυση: Η περίπτωση του Γιώργου Ιωάννου και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα. Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.thessalonikibookfair.gr/.