Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΜε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη αρχίζουν τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις...

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη αρχίζουν τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις της «Βαλκανικής Πλατείας» του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Η διοργάνωση ανοίγει με ένα επετειακό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του και ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου με τη μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα

Αφιερωμένος στον πολιτισμό είναι και ο Σεπτέμβρης για το δήμο Νεάπολης-Συκεών με τη «Βαλκανική Πλατεία» να παίρνει τη σκυτάλη από τα θεατρικά «Μερκούρεια». Από τη Δευτέρα 2 έως και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, η περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη με επίκεντρο το Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης θα φιλοξενήσει δεκάδες καλλιτέχνες, μουσικά και χορευτικά σχήματα από ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο εκπέμποντας μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών. Σε έναν πολύχρωμο καμβά μουσικών παραστάσεων, εικαστικών εκθέσεων, εκδηλώσεων για παιδιά και μεγάλους αλλά και γεύσεων οι πολιτισμοί των Βαλκανίων ανταμώνουν για να καλλιεργήσουν δεσμούς φιλίας, να συνομιλήσουν και να επικεντρωθούν περισσότερο σε αυτά που τους ενώνουν παρά σε όσα τους χωρίζουν.

Όπως άλλωστε τονίζει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με αφορμή τη φετινή διοργάνωση «θα επιχειρήσουμε σε αυτή τη Βαλκανική Πλατεία να εκπέμψουμε μηνύματα ειρήνης και φιλίας ακόμη πιο δυνατά αφού η έναρξή της συμπίπτει με τη συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη».

Έναρξη με αφιέρωμα στον Θεοδωράκη, λήξη με Νταλάρα

Φέτος η «Βαλκανική Πλατεία» ανοίγει το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της με αφιέρωμα στον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία συμπίπτει με τα τρία χρόνια από το θάνατό του αλλά και με την αποδοχή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης της κοινής πρότασης τεσσάρων δήμων (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών) για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη. Στη σκήνη του Ανοιχτού Θεάτρου Νεάπολης θα βρεθεί πενταμελής λαϊκή ορχήστρα με ερμηνευτές τους Παναγιώτη Καραδημήτρη και η Ζωή Τσινιάρη-Αμοιρίδου.

Οι φετινές εκδηλώσεις κλείνουν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου με τη μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα. Τον σπουδαίο ερμηνευτή πλαισιώνουν με τις φωνές η Ασπασία Στρατηγού και ο Αλέξανδρος Τζουγανάκης.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης συμπληρώνουν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης που θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα βασισμένο στην ποντιακή λύρα στις 3 Σεπτεμβρίου.

Την επομένη, στις 4 Σεπτεμβρίου η παραδοσιακή μπάντα δρόμου Banda Entopica και το πολυφωνικό μουσικό σχήμα Ρουμπαγιάτ θα προσδώσουν στο πολιτιστικό φεστιβάλ ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα παραδοσιακής και μοντέρνας μουσικής.

Στις 5 Σεπτεμβρίου στη σκηνή θα ανέβει ο Σέρβος BojanKrstic με την πολυβραβευμένη ορχήστρα του, και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ο ανατρεπτικός ράπερ Βέβηλος και ο βαβυλώνιος “Παράφρων” με τον “MCD” στα decks υπόσχονται μία «εκρηκτική συναυλία».

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ανήκει στο μουσικό σχήμα «Egnatia Enseble» από την Αλβανία, με τους AurelThellimi και Driselda Kanina για να ακολουθήσει την Κυριακή 8 του Σεπτέμβρη η διαχρονική Μαριώ που, έχοντας στο πλευρό της τον στιχουργό και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Δημήτρη Λίβανο και την 7μελή ορχήστρα «Το Λαϊκόν», θα παρουσιάσει ρεμπέτικα, λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια.

Εικαστική «Βαλκανική Πλατεία»

Η «Βαλκανική Πλατεία» έχει και εικαστικό αλλά και… γαστριμαργικό κομμάτι καθώς περιλαμβάνει εκθέσεις αλλά και πιάτα με λιχουδιές.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας με το τίτλο «Παμμήτωρ – Γαία», η οποία αφορά στα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη ζωή των μεταναστριών «Meet the neighborhood».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας η οποία γίνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους «Ποντιακή Εστία Νεάπολης, Σύλλογο Ποντίων Νεάπολης, Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών και Σύλλογο Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ». Επίσης, η Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της Βαλκανικής Πλατείας μουσικές, χορούς και παραδοσιακά εδέσματα από τη μεγαλόνησο.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θα φιλοξενείται στο χώρο της Αίθουσας Τέχνης Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, δημοτικό κατάστημα Νεάπολης) η 1η Διεθνής Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου Μικρών Διαστάσεων της Μπίτολα, μία από τις σπουδαιότερες εκθέσεις στα Βαλκάνια στην οποία παρουσιάζονται 700 έργα μικρογραφίας 400 καλλιτεχνών από 80 χώρες.

Παιδική «Βαλκανική Πλατεία»

Πολλές εκπλήξεις, ευφάνταστα παιχνίδια με χρώμα και φαντασία περιμένουν τα μικρά παιδιά που θα φτάσουν και φέτος στο χώρο της Παιδικής σκηνής δίπλα (Κασταμονής και Μητροπόλεως, περιοχή Στρεμπενιώτη) στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης.

Καθημερινά από τις 7 το απόγευμα μέχρι λίγο πριν να ξεκινήσουν οι συναυλίες εκεί θα διοργανώνονται εργαστήρια για κατασκευές, μαγειρικές και αθλοπαιδιές προσφέροντας στους μικρούς μας φίλους μία διέξοδο διασκέδασης λίγο πριν επιστρέψουν στα θρανία.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της της Βαλκανικής πλατείας, Κεντρική σκηνή εδώ και Παιδική σκηνή εδώ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα