Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζει η αγορά διαμερισμάτων αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Geoaxis, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν αύξηση στο 8,37% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και στο καθόλου ευκαταφρόνητο 11,14% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, σε περιοχές της Αθήνας όπως οι Αμπελόκηποι (Κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Παλαιό Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά) και Χολαργός (Ανατολικά).
Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης μεγάλη, αλλά ηπιότερη σε σχέση με τα νεόδμητα (6,23% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και 10,64% σε σχέση με δύο χρόνια πριν). Η άνοδος των αξιών αναμένεται να συνεχιστεί για τους επόμενους 12 μήνες, ίσως με μικρότερη ένταση.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μεταξύ του 3ου τριμήνου 2021 και του 3ου τριμήνου 2020, καταγράφεται διάμεση ετήσια άνοδος 8,37% για τα νεόδμητα και 6,23% για τα παλαιότερα διαμερίσματα.
Ειδικότερα, στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα μέσης επιφανείας 83 τ.μ., διάμεσης ηλικίας 4 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.784 ευρώ/τ.μ. από 2.589 ευρώ/τ.μ., με ετήσια άνοδο 7,53%) και εν συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (2.465 ευρώ/τ.μ. από 2.262 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,97%), στο Μαρούσι (2.267 ευρώ/τ.μ. από 2.085 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,73%), στους Αμπελόκηπους (1.992 ευρώ/τ.μ. από 1.805 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 10,36%) και τέλος στο Περιστέρι (1.615 ευρώ/τ.μ. από 1.520 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,25%). Με βάση τα παραπάνω, οι Αμπελόκηποι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ενώ το Περιστέρι τη μικρότερη ετήσια αύξηση, σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές.
Όσον αφορά στα διαμερίσματα παλαιότητας μέσης επιφανείας 87 τ.μ., διάμεσης ηλικίας 41 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα κατέδειξε ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (1.499 ευρώ/τ.μ. από 1.411 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,24%) και εν συνεχεία κατά σειρά: στο Παλαιό Φάληρο (1.301 ευρώ/τ.μ. από 1.225 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,20%), στο Μαρούσι (1.275 ευρώ/τ.μ. από 1.200 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,25%), στην περιοχή του Περιστερίου (1.080 ευρώ/τ.μ. από 1.017 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,19%) και τέλος στους Αμπελόκηπους (1.036 ευρώ/τ.μ. από 975 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,26%). Με βάση τα παραπάνω, όλες οι περιοχές κατέγραψαν ίδια ταχύτητα στην αύξηση, της τάξης του 6,20%.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, τα διαμερίσματα μαζί με τις φοιτητικές εστίες, τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στη μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών. Η σταδιακή μετατροπή των διαμερισμάτων και σε χώρους εργασίας αναμένεται να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής (υλικά, δίκτυα, μονώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.). “Η αίσθησή μας είναι ότι παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα διαμερίσματα θα προστεθούν ως σημαντικό στοιχείο στα χαρτοφυλάκια ΑΕΕΑΠ και επενδυτών τα αμέσως επόμενα χρόνια”, αναφέρει ο κ. Ξυλάς.
Νέα γενιά αγοραστών λόγω ανόδου ενοικίων
Στην αγορά κατοικίας αναμένεται να στραφεί μεγάλο μέρος των ανθρώπων που θέλουν να καλύψουν άμεσα τις στεγαστικές τους ανάγκες, λόγω της σημαντικής ανόδου της αγοράς ενοικίων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων όσο και το γεγονός ότι ενώ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί είχαν σκεφτεί να “γυρίσουν” το ακίνητό τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb), στη μακροχρόνια μίσθωση, τελικώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Μέσα στο 2021 η αγορά ενοικίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφει σημαντική αύξηση ενώ στην περιφέρεια τα μισθώματα παρουσιάζουν σταθερότητα ή μικρές αυξήσεις.
Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, τα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 5%, με την Αττική να βρίσκεται στο + 6,2%, τη Θεσσαλονίκη στο + 9,4% και την περιφέρεια στο +1,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, προκύπτει ότι το lockdown και η τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, έδωσε μια επιπλέον ώθηση στις τιμές.
Θετικό ήταν το πρόσημο στις τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, καταγράφηκε άνοδος σε ποσοστό 11,6%, 16,7% και 13,9% αντίστοιχα, ενώ στον Πειραιά και στη δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 12,7% και 4,2% αντίστοιχα.
Στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20-25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ. Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ίδιου μεγέθους και παλαιότητας με το κέντρο της Αθήνας, με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα στα 340 ευρώ. Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 410 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα.
Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 800 και 750 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ. με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.
Αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων παρατηρήθηκαν έντονα στο σύνολο των περιοχών της Θεσσαλονίκης, με αυτές που βρίσκονται Δυτικά να φτάνουν στο 10%. Ακολουθούν η Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 9,5% και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 4,9%.
Τέλος, οι τιμές των ενοικίων στην περιφέρεια παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις. Ενδεικτικά, στις Σέρρες, την Κομοτηνή και την Καλαμάτα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ στη Λάρισα το ποσοστό αύξησης ήταν 14,5%.
Πηγή:Capital.gr