Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΜαρίνα Αρετσούς: Βουλευτές και αιρετοί της περιφέρειας στο πλευρό του δήμου Καλαμαριάς

Μαρίνα Αρετσούς: Βουλευτές και αιρετοί της περιφέρειας στο πλευρό του δήμου Καλαμαριάς

- Advertisement -

Την συμπαράστασή τους στον αγώνα της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας της Καλαμαριάς εξέφρασαν βουλευτές της Θεσσαλονίκης, και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικά με την προσπάθεια αποτροπής της υπερδόμησης στο παραλιακό μέτωπο, με βάση τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτά αποτυπώνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μαρίνα της Αρετσούς.

Συγκεκριμένα οι  βουλευτές που ανταποκρίθηκαν με την φυσική τους παρουσίαστην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς και στην ειδική συνεδρίαση για την γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε., ήταν οι κύριοι Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Δελής και Μιχάλης Χουρδάκης, ο κ. Δημήτρης Σαρηγιάννης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, η κα Σοφία Τσιλιπέλη, εκπρόσωπος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Σωκράτη Φάμελλου, ενώ επιστολές προς το προεδρείου του Δ.Σ. έστειλαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κα Άννα Ευθυμίου και κα Κατερίνα Νοτοπούλου, αντίστοιχα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Δημήτρης Κούβελας αφού μετέφερε τις αναμνήσεις του από την Αρετσού, τόνισε ότι πρέπει «να μην εμποδίσουμε την ανάπλαση του τόπου», ενώ επισήμανε ότι πρέπει «να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που υπάρχουν για να έχει η Καλαμαριά το συντομότερο δυνατό κάτι που της αξίζει», με τον βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Γιάννη Δελή να την χαρακτηρίζει ως «Απαράδεκτη» και «περιβαλλοντικό φερετζέ της προτεινόμενης επένδυσης» ξεκαθαρίζοντας ότι «Ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό της Καλαμαριάς. Είμαστε στο πλευρό σας».
Αντίστοιχα ο ανεξάρτητος βουλευτής, κ. Μιχάλης Χουρδάκης, τόνισε ότι είναι λυπηρό τα 5,5 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου να μην ανήκουν στον Δήμο Καλαμαριάς. «Είμαι μαζί σας στην ακύρωση του κατάπτυστου σχεδίου. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον της πόλης τους», ενώ ο κ. Δημήτρης Σαρηγιάννης δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί ένας περίκλειστος οικισμός μέσα στην Καλαμαριά και υποστήριξε πως το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να λάβει υπόψη την άποψη του Δήμου Καλαμαριάς. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και την υπάρχουσα ΜΠΕ, ανέφερε πως είναι η προκαταρκτική μελέτη και πως στην ουσία, το ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει ως πρακτική του να κάνει μυστικές συζητήσεις με επενδυτικά σχήματα χωρίς να έχει γνώση κανένας πολίτης για αυτά, θέτοντας ζήτημα διαφάνειας των διαδικασιών.

Από πλευράς Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς, το «παρών» έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γιουτίκας, εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, κ. Πάρις Μπίλλιας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Πράξεις για τη Μακεδονία, κ. Χρήστος Παπαστεργίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Σωτήρης Αβραμόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γιώργος Χαβατζάς. Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει μία κρίσιμη και αποφασιστική απόφαση, επισημαίνοντας ότι το θέμα της Μαρίνας της Αρετσούς θα έχει και συνέχεια, στάθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει την ιδιοκτησία των περισσότερων περιοχών εντός της επικράτειάς του, κάτι που χαρακτήρισε «δομικό πρόβλημα», ενώ υπενθύμισε ότι η Μ.Π.Ε. δεν έχει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από τη Σ.Μ.Π.Ε., κάτι που σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έλαβε υπόψη του καμία παρατήρηση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2020.

Αντίστοιχα ο κ. Μπίλλιας τόνισε ότι η Μαρίνα της Αρετσούς είναι η μοναδική μαρίνα της Θεσσαλονίκης, ότι οι υποδομές της παραπέμπουν στη δεκαετία του ’80 και δεν εξυπηρετούν, ενώ αφού είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να διαχειρίζεται τη μαρίνα ο Δήμος Καλαμαριάς, στάθηκε σε τρία σημεία. «Δεν είναι αποδεκτή μία λύση που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή περίκλειστη και είναι προφανές ότι ο Δήμος Καλαμαριάς πρέπει να έχει αντισταθμιστικά οφέλη από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει όμως να βρεθεί μία βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση της μαρίνας, βλέποντας και τη λύση ξενοδοχεία-κατοικίες» είπε ο αντιπεριφερειάρχης. Για «ευρεία συναίνεση να απορριφθεί η Μ.Π.Ε. και να προχωρήσουμε με άλλο σχέδιο. Απευθύνω έκκληση στους βουλευτές να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία προώθησης των αποφάσεων της Καλαμαριάς. Το Κυβερνείο έδειξε ότι γίνεται» δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους τους αγώνες και τα θέλω του λαού της Καλαμαριάς».

Τον λόγο πήραν και οι κυρίες Μαριάντζελα Χατζηκωστή και Ελένη Θεοδοσίου, μέλη των τοπικών οργανώσεων Καλαμαριάς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα. Η κα Χατζηκωστή ενημέρωσε για την έτερη μεγάλη παραλιακή μάχη, αυτή στο Καραμπουρνάκι και την αγωγή εις βάρος της ίδιας και άλλων πολιτών από τους ιδιοκτήτες της οικοδομής που βρίσκεται υπό ανέγερση και έχει μπλοκάρει ο δήμος, τονίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται στο πλευρό της δημοτικής αρχής και των κατοίκων για την υπεράσπιση του παραλιακού μετώπου, ενώ από την πλευρά της η κα Θεοδοσίου ένωσε τη φωνή τους με όλους όσοι αντιδρούν και επανέλαβε την πρόταση της Νέας Αριστεράς για δημοψήφισμα για την τύχη της Μαρίνας της Αρετσούς. Με επιστολές τους, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων τοποθετήθηκαν η κα Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και η κα Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης «Η Καλαμαριά και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης χρειάζονται η αξιοποίηση της Μαρίνας να εδράζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική βιωσιμότητα, την αλληλεπίδραση με την τοπική οικονομία, τη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε στην επιστολή της η κ. Ευθυμίου και κατέληξε «ότι στέκομαι στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που διεκδικεί και προασπίζεται τα δικαιώματά της και το δημόσιο συμφέρον και θα στηρίξω τις όποιες αποφάσεις του ΔΣ σας και τις θεσμικές σας πρωτοβουλίες προς αυτήν τη κατεύθυνση. Θα είναι χαρά, τιμή και χρέος μου να συμβάλλω από τη θέση μου στην ευόδωσή τους». Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση έκανε λόγο στην επιστολή που απέστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Κατερίνα Νοτοπούλου, επισημαίνοντας ότι οποιοδήποτε σχέδιο, αν δε βασίζεται στη γνώμη των πολιτών και των περιβαλλοντικών επιταγών, δεν μπορεί να συμβεί και εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή της στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα