Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚραυγή αγωνίας για το δάσος του Χορτιάτη

Κραυγή αγωνίας για το δάσος του Χορτιάτη

.

Ανοιχτή επιστολή για την προστασία του δάσους στον ορεινό όγκο του Χορτιάτη απέστειλε η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και η Εφημερίδα Χορτιάτης «570» τονίζοντας ότι η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι το πλησιέστερο δάσος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μόλις 20 χιλιόμετρα από το Λευκό Πύργο, τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλες τις εποχές χιλιάδες πολίτες/πολίτισες. Ένα σπουδαίο, πολυποικιλιακό δάσος, πνεύμονας ζωής και απέριττης ομορφιάς, με πολυσήμαντη ιστορία εδώ και 26 αιώνες.

Η σημασία του σαν φυσικό οικοσύστημα έχει μερικώς αναγνωριστεί, αφού ένα τμήμα του βορειοανατολικά ανήκει στην Γ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας – Βόλβης, ενώ έχει προταθεί για ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την οδηγία 79/409 για την προστασία των άγριων πουλιών.

Αυτός όμως ο πολυσήμαντος τόπος δέχεται πολλά χρόνια τώρα σοβαρότατες ανθρώπινες παρεμβάσεις, με την Πολιτεία εν γένει, είτε να τις προκαλεί, είτε να τις παραβλέπει, σφυρίζοντας αδιάφορα.

Αναφέρονται ενδεικτικά:

-Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη δεκαετία του ΄50

-Η προσπάθεια δημιουργίας του οικισμού «ΚΙΣΣΟΣ»

-Το έγκλημα του «Πάρκου Κεραιών»

-Οι αχρείαστες σε πολλές περιπτώσεις διανοίξεις δασικών δρόμων (οι τελευταίες έγιναν πρόσφατα)

-Το κυνήγι στο μεγαλύτερο μέρος του δάσους με την ταυτόχρονη παρουσία πεζοπόρων που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τους

-Η ενοχλητική και καταστρεπτική παρουσία δίτροχων «εντούρων» και «γουρουνών», αλλά και «πειραγμένων» τετρακίνητων θηριωδών οχημάτων.

-Πλήρης απουσία πόσιμου νερού σε όλο το δάσος – ορεινό όγκο και ιδιαίτερα στο «μονοπάτι των παγοποιών» με την πολύ μεγάλη καθημερινή επισκεψιμότητα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην επιστολή «τελευταία έχουμε και την χαλικόστρωση («βελτίωση» το ονομάζει το Δασαρχείο) του κύριου δασικού δρόμου από το «Πάρκο Κεραιών» προς το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο., που η επιεικώς αχρείαστη αυτή ενέργεια του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, πολλαπλασίασε τα Ι.Χ. και κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη συνάμα την πεζοπορία. Και βέβαια πολλαπλασίασε και τους κινδύνους για το ίδιο το δάσος (πυρκαγιές, σκουπίδια κλπ.)».

«Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την αναφορά μας και σε άλλα προβλήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν το σύνολο του ορεινού όγκου Χορτιάτη. Θα ολοκληρώσουμε όμως τη δημόσια αυτή διαμαρτυρία – φωνή αγωνίας μας, επανερχόμενοι με ορισμένες προτάσεις για τα παραπάνω. Προτάσεις που χρόνια τώρα καταθέτουμε δημόσια προς όλους τους εμπλεκόμενους με την προστασία του δάσους φορείς της Πολιτείας: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη κ.α» τονίζουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη και της Εφημερίδας Χορτιάτης 570 απαιτώντας:

«-Άμεση απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων τηλεοπτικών σταθμών – πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας – που χρόνια τώρα είναι ανενεργές, καθώς πλέον εκπέμπουν ψηφιακά μέσω DIGEA (από τις πρώην εγκαταστάσεις του MEGA). Απομάκρυνση επίσης όλων των ανενεργών – εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων πολλών ραδιοφωνικών σταθμών. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο πολύχρονος – πολύμορφος αγώνας μας για την απομάκρυνση – διασπορά του “Πάρκου Φονιάς” δεν εγκαταλείπεται σε καμία περίπτωση.

-Καμία διάνοιξη νέων δασικών δρόμων που τραυματίζουν το δάσος ανεπανόρθωτα.

-Επέκταση της απαγόρευσης του κυνηγιού σε όλη την έκταση του δάσους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πεζοπόρων και η προστασία της ελάχιστης πλέον εναπομείνασας πανίδας και κυρίως ορνιθοπανίδας.

-Προστασία, ανάδειξη και χαρακτηρισμός ως μνημεία των παλιών δεξαμενών καθαρισμού των πηγών του δάσους (Γκιρίζια).

-Προστασία και ανάδειξη του λιθόστρωτου δρόμου που κατασκεύασαν οι συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ και χαρακτηρισμός του ως μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-Ανάδειξη ενός τουλάχιστον Παγομάγαζου (αποθήκη) με την αντίστοιχη “Μπάρα” του και τοποθέτηση πινακίδας πληροφόρησης για την ιστορία και λειτουργία του χώρου

-Παροχή πόσιμου νερού, τουλάχιστον στις δύο ιστορικές βρύσες, στις θέσεις «3 Αδέλφια» και «Κρύα Βρύση», στη διαδρομή του «Μονοπατιού των Παγοποιών», για την εξυπηρέτηση εκδρομέων, πεζοπόρων και ζώων.

-Για μία φορά ακόμη απαιτούμε την απαγόρευση κίνησης των Ι.Χ. τις ημέρες μαζικής προσέλευσης – Κυριακές και αργίες – στον δασικό δρόμο «Πάρκο Κεραιών» – καταφύγιο Σ.Ε.Ο. όπου παράλληλα κινούνται εκατοντάδες πεζοπόροι. Μόνη λύση η τοποθέτηση κινητού εμπόδιου (μπάρα), όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη της χώρας. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει…!

-Απαιτούμε να υπάρξει ουσιαστική λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα του ανεξέλεγκτου μηχανοκίνητου αθλητισμού, με οριοθέτηση ζώνης τέλεσης ανάλογων δραστηριοτήτων σε κατάλληλη περιοχή.

-Θεωρούμε ότι η μόνη λύση για τη συνολική προστασία του δάσους και εν γένει του Ορεινού Όγκου Χορτιάτη είναι η ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση «Σχέδιο Διατάγματος για τον Χορτιάτη» που συνέταξε το 2016 ο σημαντικός συνεργάτης της «Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη» και της εφημερίδας «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570», ο αείμνηστος Νομικός Περιβάλλοντος και Νομικός Σύμβουλος του κράτους Γιάννης Παπαγιάννης. Σε αυτό, καθορίζει τις ζώνες προστασίας, τις χρήσεις γης και τους περιοριστικούς και απαγορευτικούς όρους, έτσι ώστε να θωρακιστεί και νομικά η αποτελεσματική προστασία και να διατηρηθεί η αξία του ως «προστατευτικό και αισθητικό δάσος», όπως ιδιαίτερα το χαρακτηρίζει. Εντός αυτού υπάγεται και η περιβαλλοντική διαχείριση του, με την ανάπτυξη των σημαντικών οικολογικών λειτουργιών του, εξαιρετικά αναγκαίων για την εποχή μας και τις απειλές της κλιματικής κρίσης.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί η χρησιμότητα της αξιόλογης μελέτης – πρότασης για το «Μονοπάτι των Παγοποιών» που συντάχθηκε το 2021 στο πλαίσιο του μαθήματος μεταπτυχιακών σπουδών του Α.Π.Θ., “Σχεδιασμός Περιαστικού Αγροτικού και Φυσικού Τοπίου”. Με τη βεβαιότητα ότι τούτη τη φορά η δημόσια αυτή παρέμβαση μας, «κραυγή αγωνίας» για την προστασία του δάσους – Ορεινού Όγκου Χορτιάτη επιτέλους θα εισακουσθεί, αναμένουμε τις ενέργειες σας».

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα