Αρχική Θεσσαλονίκη Καπραβέλος: Οι δυνατότητες του συστήματος στη Θεσσαλονίκη εξαντλούνται

Καπραβέλος: Οι δυνατότητες του συστήματος στη Θεσσαλονίκη εξαντλούνται

«Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου, που την εκφράζω, είναι κατηγορηματική ότι δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Οι αντοχές του συστήματος φτάνουν στο τέλος. Ή πρέπει όλο το νοσοκομείο να γίνει ξανά COVID ή να κάνουμε επιλογή περιστατικών», τονίζει στο iatronet.gr ο συντονιστής διευθυντής της Β ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας πως το δίλημμα της επιλογής είναι εφιαλτικό.

«Η στιχομυθία, αν την ακούσει κανείς, είναι: να πάρω έναν νεαρό που είναι πιο ελαφρά, αλλά έχει πιθανότητες να βγει ή να πάρω έναν ηλικιωμένο που είναι πιο βαριά και έχει λιγότερες πιθανότητες να βγει. Και τα δύο είναι Παναγία βοήθα. Δεν μπορείς να επιλέξεις», επεσήμανε και συνέχισε: «Σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) απεβίωσε μια γυναίκα 62χρονη και αμέσως βάζω στο κρεβάτι μια ασθενή λίγο πάνω από 70 ετών. Είναι εφιάλτης η επιλογή, αλλά τι να κάνεις; Πρέπει να πάρεις έναν, δεν έχεις δύο κενά».

Σήμερα στο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 110 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 80 στα τμήματα COVID-19 και οι 30 στις δύο ΜΕΘ. Η αναλογία των βαρέων περιστατικών είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, ακόμα και από το εφιαλτικό για τη Θεσσαλονίκη δεύτερο κύμα, το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020.

«Μπορεί να είχαμε φτάσει ακόμα και τους 250 ασθενείς, αλλά στις ΜΕΘ ήταν οι 45. Η αναλογία ήταν καλύτερη», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος και συνδέει το γεγονός με την καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. «Πολλοί έρχονται με μια επιφύλαξη και πολύ καθυστερημένοι, γιατί ακούν την παραπληροφόρηση που έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ήδη μεγαλύτερες επιπλοκές και να είναι σε βαρύτερη κατάσταση», τονίζει.

Στις αρχές της εβδομάδας έγινε μια εσωτερική ανακατανομή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί λύση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πολλοί ασθενείς βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της πόλης. Υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, η Α ΜΕΘ των 8 κλινών που ως τότε νοσήλευε μόνο «καθαρά» περιστατικά, μετατράπηκε σε ΜΕΘ COVID-19, με τους ασθενείς άλλων νοσημάτων που νοσηλεύονταν σε αυτή να μεταφέρονται στην μερικώς λειτουργούσα Γ ΜΕΘ, δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς και σε άλλα νοσοκομεία.

Μαζί με τις 22 κλίνες της Β ΜΕΘ, το «Γ. Παπανικολάου» έχει πλέον 30 κρεβάτια εντατικής για κορωνοϊό, που είναι πάλι στο σύνολό τους καλυμμένες, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των κλινών στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. Με την πανδημία σε έξαρση και την πίεση να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπιστεί η επόμενη κρίση.

- Advertisement -

Must Read